Skocz do zawartości

Lubuskie - ośrodek wypoczynkowy

Rawi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam pytanie o ośrodek wypoczynkowy w Lubuskiem. Nigdy jeszcze nie byłem w tej części Polski, a ponoć pięknie, więc chciałbym spędzić tam sierpniowe wakacje. Zdarzył się cud i udało się nakłonić żonę na urlop wędkarski, o ile warunki będą jak się wyraziła - "w miarę", toteż chciałbym już coś zarezerwować zanim skończy się tydzień dobroci dla wędkarzy. Znalazłem w sieci ośrodek Nowy Dworek nad jeziorem Paklicko Wielkie i proszę o informację, czy któryś z Kolegów zna to miejsce i czy jest "w miarę" godne polecenia (pod kątem średnio wybrednej żony i 9-latka)? Dla wędkarza wydaje się ok, nad samym jeziorem i łódkę można wypożyczyć. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi lub jakiekolwiek inne sugestie ( poza rozwodowymi ;-) ).

Pozdrawiam,

Rafał

z tego co wiem jezioro Lubiąż jest we władaniu gminy Lubniewice piękne okonie sandacze szupaki oraz sumy w tej wodzie :D http://www.lubniewice.pl/n31,1,kacik_wedkarski.html miasto samo w sobie po paru latach zapomnienia odradza się na maxa i robi się perełką Lubuskiego ponadto http://www.lubniewice.pl/a598,lucioperca_swieto_sandacza-lubniewice_2012.html  filmik z zawodów

Edytowane przez szpiegu

Jeśli chodzi o widoki to Łagów ale ryba bardzo kapryśna. Lubniewice również rewelacja, ryby jest, lodki można wypożyczyć. Baza ośrodków duza o różnych standardach. Jak dla wedkarza to najlepszy będzie ośrodek stilonu.

Rawi szukaj jakiegoś ośrodka nad jeziorkiem w lubuskiem ale w miarę możliwości blisko Odry. W sierpniu ryby w jeziorze kapryśne a Odra to Odra zawsze coś chapnie :D

No, to może http://jezioro.info.pl/jezioro-borak

Z zasłyszanych wieści jest tam jakiś ośrodek.

Niestety jeziorka nie znam, ośrodków również, za to Odra tam zasobna jeszcze.

Edytowane przez popper

Serdecznie dziękuję za wszystkie, dotychczasowe odpowiedzi. Poszedłem sobie chwilę postrzelać z łuku, a tu tyle tego. Jestem mile zaskoczony, bo nie spodziewałem się takiego odzewu, widać to forum działa prężnie. Jezioro Lubiąż wydaje się wędkarsko bardzo atrakcyjne, trochę o nim poczytałem i utwierdza mnie to w przekonaniu, że jedynie lokalne, w najmniejszym tego słowa znaczeniu ośrodki władzy są w stanie prowadzić racjonalną gospodarkę wędkarską, w tym gminy, o ile rzeczywiście dotrze, że wędkarz to kasa. Tylko, że to jezioro aż za bardzo cywilizowane, zwłaszcza jak na dziki zachód ;-).

Kolego Kris1973 - pisałeś o tym Nowym Dworku, że zaciszne miejsce? O co chodzi z tą wodą w Paklicku - że zakwit, czy po prostu brudna?

Mieszkam niedaleko  więc bywam nad tymi jeziorkami. Niesłysz super czysta woda  z rybkami różnie Paklicko wizualnie woda ciemniejsza ale to w niczym nie przeszkadza . Jeśli chodzi o rybki bardzo podobne wody . Paklicko i ośrodek położone między lasami cisza i spokój natomiast Niesłysz bardziej oblegane przez turystów . poleciłem Przełazy bo tutaj latem przebywam . Całkiem niedaleko Łagów dwa jeziorka Lubrza . Ogólnie można coś wybrać miejsc do wędkowania i wypoczynku sporo .

Ja mogę polecić to:  http://www.akme.pl/turystyka/index.php?doc=34

Byłem tam 3 tygodnie z rodziną w 2012 roku. Domki są przyzwoite i niedrogie, knajpka na miejscu jest. O kelnerkach nie wspomnę bo może żona przeczyta hihihi  (kosmos :) )

Łódkę na 3 tygodnie miałem zacumowaną i nikt mi jej nie ruszył.

Na ryby nie narzekaliśmy, AKME ma cąły obwód rybacki, poza Soleckiem mają kilka jezior w okolicznych lasach, cudowne dzikie jeziora. W jednym z nich ogromne okonie !!!

Mi wyszedł do gumki ponad 50cm !!!  Łowione były 40-tki i większe.

Przy ośrodku na dużym jeziorze łowiłem szczupaki, okonie i trafił się sumek 108cm :)

Na terenie ośrodka jest bardzo czysto, codziennie Pan sprząta, wynosi Ci śmieci spod domu itp.

Piękna, czysta plaża z piaskiem i wykoszoną trawą. Duży pomost. Widać na zdjęciach an stronie.

Na pomostach przy ośrodku wygrzewa się chyba ze 6 zaskrońców :)

Ośrodek ma swojego strażnika rybackiego, który udzielił mi wszystkich niezbędnych informacji o rybach, a na dodatek ściga wieczorem kłusoli po lasach :) itp.

Licencja na miesiąc kosztowała chyba 80 albo 90 zł.

Prawdopodobnie w tym roku też tam pojadę.

Szczerze polecam.

Slavo

Edytowane przez Slavobeer

Dzięki jeszcze raz. Te kelnerki rzeczywiście takie atrakcyjne? Nie pytam dla siebie rzecz jasna, ale mam 9-letniego syna, niech się wprawia :D

A na serio, to dość dziwny regulamin jest w AKME, z punktu 14 zdaje się wynikać, że nie wolno tam spiningować z łodzi. Płaciłeś za wynajem łodzi 10 zł za godzinę???

Kolego Popper, również dziękuję. Fajny ośrodek.

Nowy Dworek jest w miarę ok, często tam jestem z racji mojej pracy , jest fajny plac zabaw dla dzieci, strzeżone kąpielisko i domki na średnim standardzie.. Nad Niesłyszem znajdziesz co najmniej kilkanaście ośrodków na różnym poziomie standardów.. przez co i na wodzie w okresie letnim nie znajdziesz spokojnego miejsca, a i rybak zrobił już tam nie zły przesiew nie polecam. Łagów jest oszałamiająco ładny, estetyczni , ryba jest... tylko ilość rowerków wodnych jest porażająca.. w sobotę i niedziele na wodzie jest żółto. Miłe zaskoczenie spotkało Mnie natomiast nad Lubikowem, jest również kilka ośrodków są łódki do wypożyczenia i z rybą idzie się pobawić.. a na wodzie spokój...

Ja spałem w ośrodku Ada było czysto,przyjemnie i wesoło a z właścicielem idzie się dogadać ... Często też bywam w Folwarku Amalia jest to na prawdę konkrety ośrodek o wysokim standardzie..

http://www.osrodekada.pl/

http://www.folwarkamalia.pl/

Jak byś miał dodatkowe pytania wal na priv.

Artech jeśli chodzi o Lagow to miejscowość typowo wypoczynkowa. Miejscowość mała, wczasowiczów, koloni w sezonie multum. Ośrodków naprawdę bardzo dużo o różnym poziomie także jest w czym wybierać. Wędkarzy tez naprawdę sporo. Przyroda w okolicy naprawdę piękna, jeziora również super. Jeśli chcesz z rodzinka pogrilowac odpocząć to radze gdzieś na uboczu bo tam wszystko jest w jednej kupie zlokalizowane.

Panowie a może jakiś maly zlocik byśmy w sezonie zrobili na odrze? Myślę ze paru chętnych by się zebralo

Edytowane przez Popeye