stugrzeg Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam, szukam przepisu prawnego który nakłada obowiązek posiadania kamizelki ratunkowej-kapoka podczas wędkowania z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sochun Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam. Skąd pomysł, że taki istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stugrzeg Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Dzielna policja się czepia na rz. NogatJa takiego przepisu nie znalazłem dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sochun Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Niech podadzą podstawę prawną następnym razem. Ja o takim czymś nie słyszałem, może ktoś coś napisze jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Chyba coś czytałem na ten temat, w nowym, wrześniowym numerze WŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1bez napędu mechanicznego - 2 - gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/ Nie pamietam tylko podstawy ale taka istnieje napewno. Jest to bodajże w ustawie o rybactwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stugrzeg Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema, Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ja powiem tylko jedno:- zawsze będę miał na sobie kamizelkę założoną , na prawdo warto mieć - nawet jak już się jest na brzegu PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 A juz myslalem, ze najbardziej upierdliwa jest policja w w-wie... Ciekawe pytanie....moze byc tak, ze kamizelki trzeba miec a moze nie byc mowy o tym, ze masz w nich caly czas siedziec.Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US.. Kamizelki jestem w stanie zrozumiec ale jak dlugo ktos myslam az wymyslil, ze na lodce z silnikiem spalinowym ma byc gasnica tego nie wiem.Wiem za to co zrobie, jak sie zacznie jarac...wyrzuce za burte zbiornik z paliwem i sam udam sie tym sladem... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US.. Ja też taką chcę. Myślisz o tej na nabój? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stugrzeg Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema, Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła. Ustawę o żegludze śródlądowej przeczytałem i wprost przeciwnie pisze że na łódkach 2,5x8 m nie obowiązują przepisy bhp oraz żadne kwalifikacje itp. ale z innego portalu otrzymałem ciekawy link, zapraszam do lektury (teraz to naprawdę jestem głupi)http://www.samoster.org.pl/?doc=8Co do przydatności kamizelki sprawa nie podlega dyskusji = może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Rzeczywiście o kamizelkach ratunkowych jest w najnowszym WŚ 9/2007 oraz było w 3/2007. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US.. Ja też taką chcę. Myślisz o tej na nabój? PozdrawiamRemek kurde kiedys widzialem takie w Schwedt za cale 10 € byly dmuchane z pluc a za 12€ z nabojem. do tej pory zaluje ze nie kupilem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US.. Ja też taką chcę. Myślisz o tej na nabój? PozdrawiamRemek pogadajcie z @Ramayem moze Wam zalatwi - my tu takie mamy i rzecywiscie sa bardzo wygodne ( wogole nie czujesz ze masz cos na sobie ) poza tym naboj odpala automatycznie jak wpadniesz to wody - ciekawe i bezpieczne rozwiazanie.polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Jedyny problem automatów to odpalanie się na różnicę ciśnienia- - lubią sobie strzelić jak łódź zacznie skakać po fali, i 100% odpalają w samolocie - dlatego nikt ich nie wysyła airmailem. Ja tam mam manuala i sobie chwalę - co prawda jeszcze nie używałem. Szkoda że nie było tematu wcześniej - mój land jechał teraz do polski i mógłby zabrać drogą lądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 To bardzo dobre rozwiazanie moim zdaniem.Raczej niemozliwe jest, zeby dalo sie z pluc dmuchac i zeby to wystarczylo.Wydaje sie , ze musi to byc rozwiazane poprzez naboj ze sprezonym powietrzem. Dla mnie tylko kontrowersyjne jest, czy ma to byc model z automatycznym dzialaniem po wpadnieciu do wody czy to ja mam decydowac poprzez uruchomienie dzwigni czy uruchamiac ustrojstwo.Jestem sobie w stanie wyobrazic kilka syt., w ktorych taki automat bylby mi nie na reke...Z tego, co pamietam nie wysylaja ani automatow ani manuali poza US...O tyle jest to ciekawe rozwiazanie, ze nieraz rzeczywiscie chodzi nie tylko o to, zeby sie Policja odp...ierwiastkowala ale o rzeczywiste...unoszenie sie nad woda Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 no model który ja mam działa automatycznie ale można również uruchomić nabój samemu.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Kamizelka na nabój KLIK A ta troszkę tańsza KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harvi Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Z tego co pamietam na jednostach srodladowych nie ma obowiazku posiadania kamizelki ratunkowej.Co do kamizelki asekuracyjnej jest chyba taki wymog. Ja sie wlasnie zastnawiam nad nabyciem pneumatycznej uruchamianej recznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 no model który ja mam działa automatycznie ale można również uruchomić nabój samemu.pozdrawiam! Peresada,Ile kosztuje taka jak masz? I jak ona wygląda?Będę w niej chodził do pracy - może kiedyś się przyda Pozdrawiamremek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 14 marca 2003 w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej (Dz. U. Nr 88, poz. 810). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 stugrzeg Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 14 marca 2003 w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej (Dz. U. Nr 88, poz. 810). CzytałemAle moim i innych kolegów zdaniem dotyczy statków a nie łódek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o zegludze śródlądowej statek - urządzenie pływające o napędzie mechanicznym lub bez napędumechanicznego, w tym również prom, wodolot i poduszkowiec, przeznaczonelub używane na śródlądowych drogach wodnych do:a) przewozu osób lub rzeczy, pchania lub holowania,c) inspekcji, nadzoru nad bezpieczeństwem ruchu żeglugowego lub szkolenia,d) ratowania życia lub mienia,e) połowu ryb,f) wykonywania prac technicznych, utrzymania szlaków żeglugowych lubeksploatacji złóż kruszyw,g) uprawiania sportu lub rekreacji,h) celów mieszkalnych, biurowych, gastronomicznych, hotelowych lubwarsztatowych, a także jako przystanie pływające, doki lub zakłady kąpielowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Witajcie Koledzy.Czyli biorądz pod uwagę co napisał @agrabi łódek też dotyczy.I już ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 I jeszcze jedno.Pamiętajcie, że łowiąc z łódki na akwenie, gdzie można spodizewać się kontroli Policji wodnej, jak będziecie po piwkuto prawo jazdy idzie się j...ć.To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
stugrzeg
Witam, szukam przepisu prawnego który nakłada obowiązek posiadania kamizelki ratunkowej-kapoka podczas wędkowania z łódki.
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi