Skocz do zawartości
  • 0

wędkowanie z łódki

stugrzeg

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:

- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;

- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1

bez napędu mechanicznego - 2

- gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/

Nie pamietam tylko podstawy ale taka istnieje napewno. Jest to bodajże w ustawie o rybactwie.

• 0

W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema,

Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła. :lol: :lol:

• 0

A juz myslalem, ze najbardziej upierdliwa jest policja w w-wie... :D

Ciekawe pytanie....moze byc tak, ze kamizelki trzeba miec a moze nie byc mowy o tym, ze masz w nich caly czas siedziec.

Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US..

Kamizelki jestem w stanie zrozumiec ale jak dlugo ktos myslam az wymyslil, ze na lodce z silnikiem spalinowym ma byc gasnica :lol: tego nie wiem.

Wiem za to co zrobie, jak sie zacznie jarac...wyrzuce za burte zbiornik z paliwem i sam udam sie tym sladem... :D

Gumo

• 0

Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US..

Ja też taką chcę. Myślisz o tej na nabój?

Pozdrawiam

Remek

• 0

W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema,

Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła. :lol: :lol:

Ustawę o żegludze śródlądowej przeczytałem i wprost przeciwnie pisze że na łódkach 2,5x8 m nie obowiązują przepisy bhp oraz żadne kwalifikacje itp. ale z innego portalu otrzymałem ciekawy link, zapraszam do lektury (teraz to naprawdę jestem głupi)

http://www.samoster.org.pl/?doc=8

Co do przydatności kamizelki sprawa nie podlega dyskusji = może się przydać

• 0

Pozdrawiam

Remek

kurde kiedys widzialem takie w Schwedt za cale 10 € byly dmuchane z pluc a za 12€ z nabojem. do tej pory zaluje ze nie kupilem...

• 0

Pozdrawiam

Remek

pogadajcie z @Ramayem moze Wam zalatwi ;) - my tu takie mamy i rzecywiscie sa bardzo wygodne ( wogole nie czujesz ze masz cos na sobie ) poza tym naboj odpala automatycznie jak wpadniesz to wody - ciekawe i bezpieczne rozwiazanie.

polecam!

• 0

Jedyny problem automatów to odpalanie się na różnicę ciśnienia- - lubią sobie strzelić jak łódź zacznie skakać po fali, i 100% odpalają w samolocie - dlatego nikt ich nie wysyła airmailem. Ja tam mam manuala i sobie chwalę - co prawda jeszcze nie używałem. Szkoda że nie było tematu wcześniej - mój land jechał teraz do polski i mógłby zabrać drogą lądową.

• 0

To bardzo dobre rozwiazanie moim zdaniem.

Raczej niemozliwe jest, zeby dalo sie z pluc dmuchac i zeby to wystarczylo.

Wydaje sie , ze musi to byc rozwiazane poprzez naboj ze sprezonym powietrzem. Dla mnie tylko kontrowersyjne jest, czy ma to byc model z automatycznym dzialaniem po wpadnieciu do wody czy to ja mam decydowac poprzez uruchomienie dzwigni czy uruchamiac ustrojstwo.

Jestem sobie w stanie wyobrazic kilka syt., w ktorych taki automat bylby mi nie na reke...

Z tego, co pamietam nie wysylaja ani automatow ani manuali poza US...

O tyle jest to ciekawe rozwiazanie, ze nieraz rzeczywiscie chodzi nie tylko o to, zeby sie Policja odp...ierwiastkowala ale o rzeczywiste...unoszenie sie nad woda :D

Gumo

• 0

Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o zegludze śródlądowej

statek - urządzenie pływające o napędzie mechanicznym lub bez napędu

mechanicznego, w tym również prom, wodolot i poduszkowiec, przeznaczone

lub używane na śródlądowych drogach wodnych do:

a) przewozu osób lub rzeczy,

B) pchania lub holowania,

c) inspekcji, nadzoru nad bezpieczeństwem ruchu żeglugowego lub szkolenia,

d) ratowania życia lub mienia,

e) połowu ryb,

f) wykonywania prac technicznych, utrzymania szlaków żeglugowych lub