Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ustaleniu jaka to kotwica

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w ustaleniu jaka to kotwica.

chodzi o kotwice zamontowaną w:
Savage Gear 4Play  Lip Scull XL do Loose Body 25 cm
oto co udało mi się ustalić:

• jest to japońska kotwica nr. 3/0   
  • kute grotu
  • grubość drutu 1,5mm 
  • wysokość kotwicy 38mm
  • odległość między grotami 35m
  • duże ucho około 10mm 
  • nie jest to kotwica Mikado Sensual HS11030

załączona fotka kotwicy:

post-50670-0-44504400-1360511503_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti

Na moje oko Gamakatsu. Gorzej będzie z modelem. Nie, to jednak nie "Gamak". Na szybko sprawdziłem i nie zgadza się załamanie przed grotem. Czytałem, że SG pakuje "własne" haki/ kotwice. Kto robi je dla nich, tego nie wiem. Kiedyś było to VMC.

Edytowane przez Dienekes

@ danlok: Ta z fotki to inny model - hak jest spłaszcony (jak np. w Gamakatsu, którymi zbroiłem ostatnio jerki) a nie cylindryczny. No i hak nie jest dodatkowo zagięty, jak w tej z linku.

EDYTKA:

@ Wojtku, toż to nic innego jak "Customized Japanese Ultra sharp Treble hooks" :lol:

Edytowane przez Dienekes

Wojtku obecnie, są takie, jak napisałem, czyli kwestia producenta nie jest ujawniana - oficjalnie. Szukałem informacji, ale póki co, znalazłem tyle, co uprzednio. Do jerków dają/ dawali VMC, ale przejrzałem katalog VMC i nie ma tam takiego modelu. Drogą eliminacji, tego producenta masz z głowy. Pisałeś też, że to nie Mikado. Patrz na jasną stronę tego tematu.

Skrobnij najlepiej do SG maila. Najczęściej olewają klienta i nie odpisuję, zwłaszcza w "tajnej" kwestii, ale...

@ Stoner: Nie, już o tym było (kuknij nad swój post).

Edytowane przez Dienekes

Czemu szukasz DOKŁADNIE takiej?

Owner mają b. zbliżony kształt i też japońskie :P

kotwice sa dla mnie bardzo ważne, jeśli prześledzisz sobie temat np. kotwic Owner 4/0 sam zobaczysz jaki to problem

- sa kosmicznie drogie lub nie występują w tym kolorze (black lub brown)

wspomniana kotwica ma kilka zalet dlatego tak desperacko chce ja zidentyfikowac

- ma stosunkowo krótki "trzonek" i szeroki rozstaw (taki jak 4/0 innych firm)

- sprawia wrażenie bardzo mocnej (są kute)

- ciemny kolor

jedyne co mnie delikatnie martwi do drut sprawia wrażenie grubego

ale jeśli groty nie będą sie tępić to jakoś to przeżyję (a skoro japan to powinny być OK)

temat draże kilka tygodni, kończą mi sie pomysły dlatego zdecydowałem sie napisać o pomoc

postaram sie zamówić kotwice Gamakatsu Treble Hook 4X Strong 3/0 i dokonam porównania

na chwile obecna wydaje mi się ze to właśnie o ten model rozbija się cała ta sprawa

..... Owner w perzyszłym roku podobno wypuszcza kotwice z których nic nie spada !!! .....

nie wiem Chłopie o jaki rok Ci chodzi ale

podobno to Księżyc jest w kosmosie

a kotwice są potrzebne w tym roku i tu na Ziemi ;)  hej

• Like 1

Wojtek,

Owner występuje w kolorze 'black', nie jest kosmicznie drogi wg mnie (biorąc pod uwagę jak ważnym elementem zestawu jest kotwica), ma krótki trzonek i szeroki rozstaw.

Rzeczone Gamakatsu (Gamakatsu Treble Hook 4X Strong 3/0) są b. grube (za grube moim zdaniem) + mają b. długi trzonek…
No i są droższe niż Ownery...

@mario proszę wskaż mi Ownery w rozmiarze 4/0 (w ciemnym kolorze) które masz na myśli

sporo szukałem i jedyne, które sa w sprzedażny kosztują grubo ponad 100zł za paczkę (za szt wychodzi 16zł)

a jeśli Widziałeś może ta kotwice z Lip Scull XL lub jeśli będziesz miał okazje ja zobaczysz

zrozumiesz dlaczego tak desperacko drążę ten temat

PS

jeszcze trochę to chyba będę zmuszony ufundować nagrodę za rozwiązanie tej zagadki

Wojtku, u mnie to Ty masz rozwiązanie za darmo. Zawsze  :D

Pierwsza odpowiedź była jednak dobra B) . To Gamakatsu:

http://www.gamakatsu.com/fishing-hooks.php?pid=1110

Dobrać model będzie trudniej (ten sam, bardzo charakterystyczny kształt powtarza się w kilku różnych), ale marka to pewniak.

Edytowane przez Dienekes

to sa kotwice, ktore savage gear sprzedaje pod wlasnym logo (moze gamaki, a moze nie), jak pisali koledzy zaraz na poczatku watku, sa dostepne wszedzie od ebay'a do sklepow online, zapytaj wujka google'a wbijajac savage gear treble hooks: model Y http://www.fishingmegastore.com/savage-gear-ytreble-hooks~8891.html http://www.ebay.co.uk/itm/SAVAGE-GEAR-Y-TREBLE-HOOKS-/220799764885 http://www.fishingtackle24.de/product_info.php?pName=SAVAGEGEARYTrebleHook a tutaj masz T a nie Y http://www.anglingactive.co.uk/savage-gear-t-treble-hooks.html

udanych zakupow :)

Pitt, zgadza się, one idą pod logo SG, ale, jak pisałem w pierwszym poście, to model Gamakatsu, który występuje w kilku wariantach. Ten, który podlinkowałem jest na stripery i tucunare, więc lichy nie jest raczej. No ale można mocniej i ciężej... Tyle że wątpię, aby do lipsculla dawali lepsze niż ww. ;)

@pitt

na 100% nie są to kotwice Savage Gear Y-Treble Hooks

mam ta kotwice przed sobą i różni się od Savage Gear Y-Treble

tak na szybko zupełnie inaczej wygląda grot i nie ma tego charakterystycznego przegięcia na łuku

(jutro za dnia zrobię możne lepsze fotki)

post-50670-0-69837100-1360527156_thumb.jpg   post-50670-0-38028000-1360528816_thumb.jpg

@Dienekes

to co ostatnio pod linkowałeś to raczej nie to zobacz ze nie ma rozmiaru 3/0

ja stawiam ana 4x Strong z tym ze na foto "trzonek wydaje sie za długi"

@mario

przedmiotowa kotwica ma jak na 3/0 szerszy rozstaw niz pozostali producenci

i to mi bardzo odpowiada

PS

chińskiego badziewia by nie wstawiali skoro wszędzie chwalą sie ze wstawiona kotwica to japan

Edytowane przez @Wojti

Wojtku, dlatego napisałem, że bankowo to Gamak, ale model trzeba sobie dobrać ;) W ramach serii, wygląd jest ten sam, może być mała różnica z uwagi na rozmiar/ wielkość kotwicy. Niestety, sam producent nie podaje oznaczeń modelowych, a jedynie opisowe.

Masz, rozmiar 3/0:

http://www.gamakatsu.com/fishing-hooks.php?pid=1107

"Treble 23 is tailored to landing big, tough fish...wherever you find them." :)

Edytowane przez Dienekes

dramatu z tego nie będę robił w końcu to tylko kotwiczka

prędzej czy później ktoś poda jaki to dokładnie model

rozwiązania chyba należny szukać na zachodnich stronach gdyż oferta kotwic gamakatsu

na naszym rynku nie jest pełna,

PS

co mi szkodzi jutro napisze do producenta