Skocz do zawartości

Podbierak pstrągowy

LASSOjbait

Rekomendowane odpowiedzi

Ten jest bardzo fajny, ale o ile multiplikator za 200 zł. nie wyhamuje mi szpulki przy niższych gramaturach jak ten za 400 czy 600 to rybkę wyjmę bez uszczerbku na jej zdrowiu i tym za 35 i tym za 60 zł. Cena 190 zł. za kawałek  sproszkowanego korka zamiast blachy pokrytej pianką wydaje się "letko" przesadzona ;)

Edytowane przez Sławek Nikt

Ten jest bardzo fajny, ale o ile multiplikator za 200 zł. nie wyhamuje mi szpulki przy niższych gramaturach jak ten za 400 czy 600 to rybkę wyjmę bez uszczerbku na jej zdrowiu i tym za 35 i tym za 60 zł. Cena 190 zł. za kawałek  sproszkowanego korka zamiast blachy pokrytej pianką wydaje się "letko" przesadzona ;)

Rozpiętość cenowa duża, ale ten za 190 zł posiada ogromną zaletę - jest głęboki. Jeżeli ktoś fotografuje ryby, to może w nim bezpiecznie przetrzymać zdobycz w wodzie i spokojnie przygotować aparat. A i okaz łatwiej w nim zmieścić. Podbierak Lorpio posiadam, używam i chwalę. Tylko te jego gabaryty, które utrudniają przemieszczanie się w zakrzaczonym terenie. Montuję go klipsem do paska chlebaka za plecami. W otwartym terenie jest ok, ale jednak jego szerokość przy dreptaniu w chaszczach utrudnia żywot.

Edit. Lorpio to taka trochę armata na komary. 

Edytowane przez Koincydencja

Ja Cię Hubert tej armaty chętnie pozbawie jak planujesz zmiane, a co do siatki to nawet po dokupieniu głębszej i tak około 100 w kieszeni, a na dodatek mam siatkę na zapas ????

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Ja nie zmieniam.

Mam jeden, zresztą z odzysku.

Drugi na zapas, leży i czeka

Rączki częściej zmieniam niż matnie.

Jednak nadbrzeżne kolce piankę na uchwycie zjadają dość szybko.

Długość rączki do wyboru.

Osobiście chodzę z krótką.

post-45573-0-52582200-1553933054_thumb.png

Ryby do 55 można mierzyć w środku bez wyjmowania.

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Snowbee , który miał być ok ,  okazał się niewypałem . Cięższy niż deklarowane 0.59kg  . Siatkę chińczyk na dnie pozaszywał tak , że równego koła nie było etc... W Polscę będę to Jaxona kupię  :)

Edytowane przez 'mat

• 4 tygodnie później...

Tak patrzę na wasze propozycję i zdecydować się nie mogę. Używam sling baga rapali oczko na podbierak wypada na lewym ramieniu. Więc jakieś wielkie składane kosze odpadają. Nie potrzebuję podbieraka do brodzenia ani specjalnie długiego, najważniejsze aby większa ryba weszła bez komplikacji. Nie wiem czy można pogodzić użyteczność tej sprytnej torby z podbierakiem, macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Teraz mam na stanie takie cudo:

c1dd4eb32a94.jpg

Siatkę zmieniłem.

50-taki wchodzą na luzie ????.

Zapomniałem podać wymiary. ????‍♂️

Tak +/- 1 cm.

Kosz to tak 40x40, 60 złożony, 90 wysunięta sztyca.

Edytowane przez TOFIX99

Tak patrzę na wasze propozycję i zdecydować się nie mogę. Używam sling baga rapali oczko na podbierak wypada na lewym ramieniu. Więc jakieś wielkie składane kosze odpadają. Nie potrzebuję podbieraka do brodzenia ani specjalnie długiego, najważniejsze aby większa ryba weszła bez komplikacji. Nie wiem czy można pogodzić użyteczność tej sprytnej torby z podbierakiem, macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Długo szukałem podbieraka o którym można zapomnieć że ma się go przy sobie.

Nie przeszkadza i nic nie waży a rozłożenie trwa 2 sekundy.

Mieści rybkę 60cm bez problemu.

Dla mnie to mistrzostwo świata :) mowa o tym podbieraku Daiwa.

https://youtu.be/dvhsabsa6LM

post-55684-0-91063600-1556957366_thumb.jpg

post-55684-0-95877500-1556957381_thumb.jpg

post-55684-0-81434100-1556957398_thumb.jpg

• Like 2

Scierra ma w ofercie ciekawe podbieraki w różnych rozmiarach kosza i niezłej cenie - 30x40xgł.40, 30x40xgł.4038x50xgł.55

Za to najładniejsze podbieraki ma w swojej ofercie Fishpond

Najładniejsze - to fakt... ale cena nie jest zachęcająca :(

Plusem jest to że mają w miarę głęboką siatkę czego nie da się powiedzieć o większości dostepnych podbieraków z gumową siatką.

Od kilku wyjazdów testuję Jaxon Rubber Soft Mesh. Siatka silikonowa. Świetny produkt za śmieszne pieniądze. Jedynie siatka śmierdzi dość mocno gumą i muszę w foliowym worku trzymać.

Mógłbyś zmierzyć głębokość tego podbieraka wg rys?

post-57807-0-38516200-1557226276_thumb.png

Dzieki!