Skocz do zawartości

Robinson Diaflex 295 7-22g pod bolenia opinie

D@wido

Rekomendowane odpowiedzi

boleń - spoko
kleń - da radę raczej na grubo

jaź - daj sobie spokój, bo będą ci spadały

Miałem kijek w ręce i dla mnie jest do dobra propozycja na bolenia i szczupaka na lekko. Jest dość szybki, ale pod obciążeniem przechodzi płynnie w semiparabolę. Sam używam niższego modelu diplomat (295 o wyrzucie 9-25, czy coś koło tego) i czasami czuję, że przy mniejszych woblerkach, które stosuje na bolka, mógłby się troszeczkę lepiej ładować. Niby ten mój ma grubszy blank, jest troszeczkę mniej cięty oraz ma głębsze ugięcie. Wydaje mi się że Diaflexem zejdziesz z wagą wobków do 5g bez tracenia komfortu rzutu (przy żyłce 0,18). Ogólnie polecam jako kij, ale w tej cenie można się zastanowić nad jakąś używaną

Dzięki za odpowiedź częściej mam zamiar polować na bolki. Spasowała mi jego długość bo na moich miejscówkach nieraz trzeba machnąć kawałek za rybką. Mówisz że kijek dość szybki więc myślę że problemu z zacięciem nie powinno być, muszę się wybrać do kilku sklepów i zobaczyć ten kijek. A może ktoś łowił tym kijkiem w połączeniu z thrillem bo przeważnie nim łowię

Hej,

Smigałem tym patykiem,thrill też często wisiał na końcu zestawu.Kijek sobie radził całkiem dobrze,nie pamiętam żebym zanotował jakieś spady.Całkiem dobrze uzbrojony,szybki i cięty tylko ta rękojeśc a raczej jej średnica nie pasował mi zupełnie.Gubiła się gdzieś w dłoni dlatego poszedł na sprzedaż.

Ja obecnie również śmigam tym kijkiem za boleniem na lekko. Traktuje go również jako lekki uniwersał. (daje rade od 3 cm huntera do gum na 17 gramowych główkach) Jednak jeżeli łowisz głownie thrillem to może pomyśl nad troszkę mocniejszym patykiem. Dla mnie hermes i thrill 7 to maks tego kijka. W silniejszym nurcie może nie być komfortu. Ogólnie kijek bardzo fajny

pozdrawiam

matpgt

No właśnie zastanawiam się nad tym czy nie wziąć tego 270 9-32g albo dozbierać i kupić używkę z pracowni albo coś z st croix. Pewnie fajnie by posyłał woblery ten 295 ale chodzi mi też o to żeby w miarę szybko wyholować takiego bolka i wypuścić w dobrej kondycji a nie zastanawiać się czy ryba przeżyje. U mnie gdzie łowię przeważnie nie jest silny nurt ale czasem się zdarzy łowić w takim. A jak z zapasem mocy w tym 295 jest daje radę z holami boleni ?

Pozdrawiam

• Like 1

Podpinam się pod temat. Także szukam jakiegoś kijka pod bolka i seria diaflex wpadła mi w oko tylko jest problem który kijek wybrać na wiślane miejscówki. Zaznaczę, że lubię kije sztywniejsze lecz przechodzące w parabolę podczas holu, kij ma śmigać z żyłką więc może być sztywniejszy. Zastanawiam się nad jednym z tych modeli: 3.00m 10-35 (tutaj obawa, że może być za sztywny) 2.95m 7-22 (czy nie będzie z byt miękki) i 2.70m 9-32 (może zbyt krótki) Miejsce przeznaczenia to Wisłą i w 70% przelewy z szybkim nurtem. Przynęty to standardowe woblery thrill,hermes,łomżyński. Nie chce aby kij był rzecznym uniwersałem pod klenio-jazio-bolenie on ma obsługiwać tylko rapy i ma być pewny przy zacięciu z dalekiej odległości.

Mam ten kijek ze starszej serii 2,7 i 10-30 gr. jak dla mnie idealny na rzecznego bolenia i szczupaka. Blank sprężysty i szybki pod  obciążeniem przechodzi w pełną parabolę. Większych boleni niż 60 cm nie miałem na wędce, ale z szczupłymi powyżej 90 cm radzi sobie wyśmienicie i można szybko wyciągnąć rybę bez zbędnego przeciągania holu. Ja osobiście polecam.

Diaflexa  o długości 2,95 i cw 7-22 sprzedałem ostatnio tu na forum tylko dlatego ,że sprawiłem sobie

shogunka 2.8m i cw 5-20. Miałem ten kijek ze trzy razy króciutko na rybciak i powiem tak: kij bardzo czuły ,duża sprężystość blancu przy wyrzutach ,akcja - nie jest to typowa akcja szczytowa ,  kijek   posiada duży zapas mocy. W porównaniu do starego diaflexa ( 2,7 i cw 5/20) którego również posiadam kijek bardziej kluchowaty. Jeżeli chodzi o wykończenie to takie samo jak przy starych modelach ( bardzo staranne), z tym że powierzchnia blancu nie jest

jak przy starych modelach chropowata .