Skocz do zawartości

wahadła na pstrągi

burzum666

Rekomendowane odpowiedzi

Niektore z wahadlowek wpadaja w ruch wirowy. Tak mam nimi lowic? No bo z nazwy to niby wahac sie powinny  ;)  Tak jeszcze dodam, ze na ostatnim wypadzie mialem dwie duze ryby (niestety spiely sie z miejsca) wlasnie na wahadelka wiec motywacje mam. 

Jeśli wpadają w ruch wirowy, to masz obrotówki nie wahadłówki ;)  Muszą się kolebać. Wahadło robi robotę ... i tyle ;)

Edytowane przez Delbanka

Te obrotowe, mocniej wykrępowane też na pstrągi działają. Mi się latem sprawdzały.

Ja takimi wahadłami łowię z delikatnym pompowaniem szczytówką i jak złapię nurt to opuszczam na kiju na napiętej żyłce w kierunku nurtu. Czasem na koniec obławiania miejsca kładę na dno i napinam żyłkę żeby nurt sam ją powoli podniósł.

Lucky sprawdź czy nie masz przy nich za małej kotwicy i zamontuj kotwicę na 2 kółkach łącznikowych. Powinno trochę pomóc.

Edytowane przez Adrian Tałocha

Te obrotowe, mocniej wykrępowane też na pstrągi działają. Mi się latem sprawdzały.

Ja takimi wahadłami łowię z delikatnym pompowaniem szczytówką i jak złapię nurt to opuszczam na kiju na napiętej żyłce w kierunku nurtu. Czasem na koniec obławiania miejsca kładę na dno i napinam żyłkę żeby nurt sam ją powoli podniósł.

Lucky sprawdź czy nie masz przy nich za małej kotwicy i zamontuj kotwicę na 2 kółkach łącznikowych. Powinno trochę pomóc.

Mocniej wykrępowane i owszem, rzekłbym, że nawet jak najbardziej, ale nie obrotowe... Ja niektóre swoje blachy też mocniej krępuje, ale ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy długością, szerokością (czytaj kształtem) a wykrępowaniem. Łatwo to zaburzyć i wówczas uzyskujemy wahadło obrotowe, które moim zdaniem jest mniej skuteczne od blaszki kolebiącej się na boki.

Mówię o mocniej krępowanych blachach które w szybszym nurcie lub przy podciągnieciu wpadają w ruch obrotowy vide trociówki w miniaturze. Jak dla mnie bardzo skuteczna przynęta w malych rozmiarach na letniego pstrąga, takie ja mam doświadczenia

I taką pracę lubię też w wahadłach trociowych, prowadzę je również tak samo dodając jeszcze klasyczny wachlarz.

Edytowane przez Adrian Tałocha