GrzsiekM Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam. Ostatnio znajomy z pod lodu wytargał jakąś rybkę, niestety nie mogliśmy jej zidentyfikować i jestem ciekawy co to to jest? Płoć na pewno nie, na małego jazia też jakoś nie pasuje chyba? Ja tam nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Nie wiem czy to pytanie to żart, ale odpowiem... sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Jelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Niestety nie żart. Z białorybem zbyt wiele wspólnego nie mialem i nie mam. Spinningista z krwi i kości jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Na spinning też się da skusić jelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Ale to raczej nie jest jelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Piekielnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Ale to raczej nie jest jelec.Po czym wnosisz?Na Warcie, w Twoich okolicach łowiłem mnóstwo "tego-tego" całe życie byłem święcie przekonany, że to właśnie jelce. Patrząc na ryciny googla dalej mi pasuje. Edytowane 12 Lutego 2013 przez pawelHERP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Uklejopłoć?u nas takie hybrydy są.oko ma nieco jaśniejsze od płoci,kształt uklei ,ale ''pulchna''...słaba fota,nie widać płetw,szczególnie ważne jest wzajemne położenie i choćby odbytowa,żadne zboczenie-chodzi o liczbę promieni...ale ciekawa jest linia naboczna,faktycznie podchodzi pod jelca...h...ooo..j go wie co to za rybaaaa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Poprawiam się,nie jelec,bo pysk górnie skierowany,a jelec ma dolny.ewentualnie środkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Masz rację z tym ryjkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
discusec Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Nie widać dokładnie górnej płetwy ale trochę podobna do sielawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Ów ryba nawet w najmniejszym stopniu nie przypomina sielawy, poza tym nie ma płetwy tłuszczowej, piekielnica to też nie jest bo nie ma czarnej kreski na linii nabocznej. Najszybciej jest to mix płoci z ukleją, ot co. Edytowane 13 Lutego 2013 przez WhiteWillow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wyżarta, zwykła ukleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Słonecznica? Znam wodę gdzie takowe rybki występują obok uklei. Podobne a jednak trochę inne. Edytowane 13 Lutego 2013 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Słonecznica to maleństwo,u nas tego kiedyś było multum,ale słonecznica ma kilka cm i bardzo filigranową budowę,kruchy pyszczek i delikatną łuskę,chyba że zdjęcie w makro i rybka faktycznie ma z 6 cm Już szybciej małego bolenia bym obstawił niż słonecznicę,ale dla mnie to ukleja,z jakimś dodatkiem od płotki,może innego gatunku,ale w dużej mierze to wypasiony uklejek Edytowane 13 Lutego 2013 przez chrzanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mi to właśnie wygląda, że rybka jest filigranowa a zdjęcie pstryknięte z bliska Stąd obstawiam słonecznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Przyznam, że troche lipnie zrobiłem fotę, mogłem dać jakieś porównanie wielkości, ale na szybko robiłem.Rybka miała coś w garnicach 15cm! Za bardzo nie widać na zdjęciu, ale od połowy linii bocznej do grzbietu miała niebiesko-fioletowy odcień łuski patrząc pod światło.Widzę, że niezłą zagadkę wam zrobiłem Edytowane 13 Lutego 2013 przez GrzsiekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 raczej to słonecznica będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Słonecznica 15 cm?? No jakoś mi to nie bardzo pasuje. Jak dla mnie jakiś podgatunek ukleji w krzyżówce z płocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 samica słonecznicy dorasta do 12-13cm a kolega sam napisał,że miała na oko 15cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 I grzbiet słonecznicy podchodzi bardziej pod zieleń a nie pod fiolet/niebieski o ile sie nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) tutaj jest właśnie mowa o niebieskim połysku na łusce http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznica_%28ryba%29 Edytowane 13 Lutego 2013 przez krystiano1981r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Za bardzo nie widać na zdjęciu, ale od połowy linii bocznej do grzbietu miała niebiesko-fioletowy odcień łuski patrząc pod światło. z resztą sam o tym piszesz.....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Obżarta do granic wytrzymałości ukleja (na 95%) albo słonecznica czarnobylska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi