Skocz do zawartości

Ktokolwiek złowił, ktokolwiek wie

GrzsiekM

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to raczej nie jest jelec.

Po czym wnosisz?

Na Warcie, w Twoich okolicach łowiłem mnóstwo "tego-tego" całe życie byłem święcie przekonany, że to właśnie jelce. Patrząc na ryciny googla dalej mi pasuje.

Edytowane przez pawelHERP

Uklejopłoć?u nas takie hybrydy są.oko ma nieco jaśniejsze od płoci,kształt uklei ,ale ''pulchna''...słaba fota,nie widać płetw,szczególnie ważne jest wzajemne położenie i choćby odbytowa,żadne zboczenie-chodzi o liczbę promieni...ale ciekawa jest linia naboczna,faktycznie podchodzi pod jelca...h...ooo..j go wie co to za rybaaaa...

Ów ryba nawet w najmniejszym stopniu nie przypomina sielawy, poza tym nie ma płetwy tłuszczowej, piekielnica to też nie jest bo nie ma czarnej kreski na linii nabocznej. Najszybciej jest to mix płoci z ukleją, ot co.

Edytowane przez WhiteWillow

Słonecznica to maleństwo,u nas tego kiedyś było multum,ale słonecznica ma kilka cm i bardzo filigranową budowę,kruchy pyszczek i delikatną łuskę,chyba że zdjęcie w makro i rybka faktycznie ma z 6 cm

Już szybciej małego bolenia bym obstawił niż słonecznicę,ale dla mnie to ukleja,z jakimś dodatkiem od płotki,może innego gatunku,ale w dużej mierze to wypasiony uklejek

Edytowane przez chrzanek

Przyznam, że troche lipnie zrobiłem fotę, mogłem dać jakieś porównanie wielkości, ale na szybko robiłem.
Rybka miała coś w garnicach 15cm! Za bardzo nie widać na zdjęciu, ale od połowy linii bocznej do grzbietu miała niebiesko-fioletowy odcień łuski patrząc pod światło.

Widzę, że niezłą zagadkę wam zrobiłem ;)

Edytowane przez GrzsiekM