Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Torqeedo

skampi

Pytanie

Witam

Posiadam silnik Torqueedo Travel 801,niestety brakuje baterii i ładowarki.Może ktoś z Forumowiczów napisać coś o tym silniku,ewentualnie gdzie można dokupić brakujące akcesoria.Ewentualnie mogę go sprzedać.Zainteresowanym mogę wysłać zdjęcia na maila.Silnik pochodzi z legalnego żródła

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mysle, ze spokojnie by pochodzilo, na wspomnianej nizej stronie wynika, ze oferuja silniki o napieciu zasil. max 48V.

Przypuszczam, ze pochodzilo by niedlugo, chyba zeby plynac wolno a przeciez nie po to kupuje sie taki silnik....

http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-do-jachtow-lodzi-karvin-3700-p-706.html

Jak juz kiedys rozmawialismy, czesto pokazywano podobne silniki na roznych imperezach typu Targi i doputy nie beda one popularne dopuki nie wymysla odpowiednio sprawnych ogniw. I jeszzce poza Caringtonem musi byc na to stac innych.

Post zostawiam warunkowo i bede sie przygladal na jego rozwoj bo wyglada to na probe licytacji a nie wymiane info...

Gumo

• 0

Zawsze można spiąć 4 sztuki  . 2x równolegle i 2 razy szeregowo ;) . Mamy 25-26 volt i 480 AH. Na czymś takim to mozna już pewnie popływać. Tylko Herkulesa do noszenia i Titanica do udźwigniecia tego potrzeba. Za to koszt aku to mniej niż 4 tysiące zamiast 14.

• 0

Mamy 25-26 volt i 480 AH.

240 Ah. 

48V, w Twoim "zestawie" wyjdzie 120Ah, titanic jest, zakładam że zabudowane na stałe i się slipuje. czysto teoretycznie max 4kW, więc ~80A przy 48V, czyli pływania w okolicach Vmax - w porywach 1:30. i teraz najlepsze- Vmax wg autora filmiku= 10 km/h. hint- policzmy zasięg :P skórka nie warta wyprawki. 

męczył mnie temat takiej łódki dłuższy czas, miało być względnie uniwersalnie i pod kątem stref ciszy- wnioski były takie, że nie da się rozsądnej wędkarskiej łódki zbudować, w tym stylu rzecz jasna. a miało być szybciej, bo chciałem jeden zestaw na wisłę i bajora. jednak koszty każdego dodatkowego km/h rosną lawinowo. w związku z tym odpuszczam jeziora ze strefą i inwestuje w spalinę.

• 0

Mój znajomy siedzi w tych silnikach. On to sprowadza z Niemiec.

Pływałem też silnikiem 4.0R i osiągi ma fajne, i ładnie wyglądają. Na tym ich zalety chyba się kończą bo:

1) Są głośne

2) nie mają wcale dużej sprawności ( spowodowane jest to, że wirnik jest bardzo mały kręcąc się kilkanaście tys. obrotów na minutę przez przekładnię planetarną)

3) nie ma na te silniki gwarancji jak są używane komercyjnie - spowodowane jest to ich małą żywotnością

AMEN ;)

• 0

Witam

Przymierzam się do kupna silnika elektrycznego Torqueedo cruise 2.0

Czy może ktoś go użytkuje i może coś podpowiedzieć.

Gdzie można go kupić w najlepszej cenie?

Czy na targach w Niemczech lub Holandii istnieje opcja kupna?

Dzięki za info.

Chcesz zapierdzielać na elektryku? Mam coś dla Ciebie sprawdzonego.Osobiście używam Haswinga 2HP 24V. Wyciągam na Solarze 430 maksymalnie obciążonym w dwie osoby 9,5 km/h (!).To naprawdę wynik godny.Cały sezon uczestniczę w zawodach GP i na tym silniku naprawdę super się popierdziela.

Cena silnika jest do zaakceptowania, a przymus podpinania do niego dwóch aku 120Ah wynagradza cały dzień beztroskiego pływania na maksa bez obawy rozładowania baterii.

Amen!

Edytowane przez arti-zander
  • Like 1

• 0

W jednym ze sklepów internetowych Mc-sklep. gdzie sprzedają rożne silniki pan poinformował mnie ze pod koniec tego roku Osapidan wypuszcza nowy model ktory bedzie miał cis około 6 lub 9Hp ? ?

Sprawdzałem jeszcze nic nie ma na stronie, zadzwoń zapytaj kiedy bedzie ten nowy

2Hp to dobra opcja tez, sam chyba przeskocze z MK Traxxisa 55lbs na 2Hp.

Pzdr.

Edytowane przez PiernikTorunski

• 0

Czytałem bardzo fajnie opisane, martwi mnie ze nie ma całych 2hp, przy tej cenie i reklamie ze ma 2Hp to powinien je miec nie !

Cyt;

Dwa konie mechaniczne to tak trochę na wyrost, bo silnik ma fabrycznie 1200 W = 1,63 KM. Po rozblokowaniu (silnik jest bezszczotkowym silnikiem trójfazowym ze sterownikiem, ma przekładnię planetarną. Można przeprogramować sterownik co uczyniłem (do 1500 W co w przybliżeniu daje już 2 KM) ale wiele mi to nie dało"

Druga sprawa ze kolega z tego postu napisał tez ;

"Reasumując - silnik jest przeznaczony w wyniku doboru śruby raczej do targania większych i cięższych jednostek. Musiałbym mieć inną śrubę, o większym skoku, żeby przyśpieszyć ponton. Jak pływać długo pełną mocą to całość działa poprawnie, nic się nie dzieje, silnik nie jest głośny. Rumpel ma blokadę trymu metodą cierną (śruba) więc łatwo ustawić jakiś kierunek i równiutko płynąć."

Ja mam łódke 3.90 długa i około 160kg wiec moze było by Ok ?

• 0

Czytałem bardzo fajnie opisane, martwi mnie ze nie ma całych 2hp, przy tej cenie i reklamie ze ma 2Hp to powinien je miec nie !

Cyt;

Dwa konie mechaniczne to tak trochę na wyrost, bo silnik ma fabrycznie 1200 W = 1,63 KM. Po rozblokowaniu (silnik jest bezszczotkowym silnikiem trójfazowym ze sterownikiem, ma przekładnię planetarną. Można przeprogramować sterownik co uczyniłem (do 1500 W co w przybliżeniu daje już 2 KM) ale wiele mi to nie dało"

Druga sprawa ze kolega z tego postu napisał tez ;

"Reasumując - silnik jest przeznaczony w wyniku doboru śruby raczej do targania większych i cięższych jednostek. Musiałbym mieć inną śrubę, o większym skoku, żeby przyśpieszyć ponton. Jak pływać długo pełną mocą to całość działa poprawnie, nic się nie dzieje, silnik nie jest głośny. Rumpel ma blokadę trymu metodą cierną (śruba) więc łatwo ustawić jakiś kierunek i równiutko płynąć."

Ja mam łódke 3.90 długa i około 160kg wiec moze było by Ok ?

Sluchaj moze warto by zglosic to do nagrody nobla przerabianie silnikow z 1200 na 1500W :o

• 0

WITAM. KILKA LAT UŻYWAŁYM SILNIKI TORQEEDO TRAVEL 401 I 801.KAPITALNE MASZYNKI,SĄ BARDZO OSZCZĘDNE MOŻE SĄ TROCHE GŁOŚNAWE,ALE IDZIE SIĘ PRZYZWYCZIĆ.SĄ DUŻO SZYBSZE OD MINN KOTY.MÓJ KOLEGA PRAWIE CODZIENNIE INTENSYWNIE UŻYWA TRAVEL 401 OD TRZECH LAT I NIE ZAMIENIŁ BY GO NA INNY SILNIK.NAJTANIEJ TE SILNIKI KUPISZ W UK.

Edytowane przez młody 75