Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Torqeedo

skampi

Pytanie

Witam

Posiadam silnik Torqueedo Travel 801,niestety brakuje baterii i ładowarki.Może ktoś z Forumowiczów napisać coś o tym silniku,ewentualnie gdzie można dokupić brakujące akcesoria.Ewentualnie mogę go sprzedać.Zainteresowanym mogę wysłać zdjęcia na maila.Silnik pochodzi z legalnego żródła

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i to by było chyba jako podsumowanie:

http://www.twoatsea.com/torqeedo-electric-outboard-motor-review-dont-bother/

http://www.twoatsea.com/torqeedo-electric-outboard-review/

Dla nieznających mowy Szekspira - konkluzja - drogie, materiały kiepskiej jakości, bez wsparcia.

Chociaż chętnie poznam opinię krajowego właściciela. Ocean mimo wszystko stawia trudne warunki. Chociaż podkładka ze zwykłej stali pod śrubą to przegięcie i druciarnia gdzie by to nie było użytkowane.

Edytowane przez psulek

• 0

Na pewnych zawodach miałem przyjemność wylosować zawodnika z takim właśnie silnikiem i musze stwierdzić, że prędkość jest ok, bierze wszystkie elektryki 12V jest porównywalna do mojego haswinga 2HP 24V.

Niestety te akumlatory starczały mu na bardzo krótko. Dwie szt. ledwo starczyły na około 4km pływania. To byl 3 dzień zawodów może były niedoładowane....

Pytanie czym to się ładuje i ile trwa ładowanie

Ja do mojego haswinga mam 2 akum. 150ah które starczają mi na cały dzień pływania jakieś 12km i nadal maja około 60% pojemności. Ładowarka 15A ładuje je w jedną noc.

• 0

Mateusz a ile ważą Twoje baterie, jakie kupiłeś? Chętnie bym się przepłynął z Tobą i zobaczył jak wygląda pływanie na tych 2HP.

Mnie bardziej interesuje zakup tego modelu http://haswingusa.com/products/cayman/I tak większość czasu pływam na swojej łodzi a tu miałbym już na stałe zamocowany silnik i nie musiałbym go ściągać na czas transportu. Dodatkowo w przyszłości z tyłu łodzi mógłbym zamontować jakiś spalinowy motor, taki do 20HP.

Edytowane przez -PYTOON-
  • Like 1

• 0

45kg szt. Nie wiem jakiej to marki, były załatwiane po znajomości z jakiegoś ups.

Mój waży 48kg, teraz wożę go na łodzi zamocowany na stałe. To jest niestety ogólny minus silników zasilanych z baterii. Przydałaby się możliwość pływania chociaż na 5-cio konnej spalince .....

• 0

Panowie, czy ktoś używa silnika Torqueedo Travel 1003?

Jak wygląda jego zasięg na standardowej baterii tj. ile czasu można popływać przy średniej prędkości albo jaki dystans jest do osiągnięcia (prędkość szybsza niż w trollingowa, więc powiedzmy, że w granicach 8-14 km/h, a łajba 4,1 m)?

Ma ktoś może porównanie do 2HP Haswinga (tym akurat pływałem)?

• 0

Panowie, czy ktoś używa silnika Torqueedo Travel 1003?

Jak wygląda jego zasięg na standardowej baterii tj. ile czasu można popływać przy średniej prędkości albo jaki dystans jest do osiągnięcia (prędkość szybsza niż w trollingowa, więc powiedzmy, że w granicach 8-14 km/h, a łajba 4,1 m)?

Ma ktoś może porównanie do 2HP Haswinga (tym akurat pływałem)?

• 0

nie mialem przyjemnosci z torqeedo , mam 2hp ospaiana. i raczej nie uwierze w to , ze na nim osiagniesz 14km/h... nie przy tej mocy silnika.chyba ze na kajaku. na detce 3,2m w porywach do 9km/h i tj max. na lajbie moze 10-11 by bylo , ale nie 14

A jak się sprawuje 2HP? To jest w gruncie rzeczy mój główny wybór i zdecydowanie do tego zakupu się skłaniam - 2 HP używałem pożyczony od kumpla w tym sezonie i na moje potrzeby i wody: rewelacja. Pewną niedogodnością są akumulatory, bo swoje ważą i jest co targać... 

Z tego też powodu zerknąłem do konkurencji i wpadł mi w oko Travel 1003 z uwagi na zgrabną konstrukcję i baterię o wadze 5 kg. Nie wiem jednak jak z jej wydajnością i na ile pływania tak na prawdę wystarczy, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że osiągnę rezultat zbliżony do 2HP na bateriach 2x110ah (pomijam porąbaną cena Torqueedo). 

• 0

Gdzieś już opisywałem wady i zalety tego 2hp. Upierdliwe jest targanie aku. I głośna przekładnia.  Po za tym nigdy więcej 12v . Co do aku to ten z torqeedo mały pierdol na pewno nie wyda tyle co 2x110. Przyjmij ze na vmax bierze 45Ax24v= 1.08kW/h na znosnych aku wystarczy to na 1.75h co w sumie da 1.89kW . Jak się nie mylę starsze baterie torqeedo miały chyba 0.5 kW. Co w teorii da z pół godziny vmax. Nowsze co wprowadzili mają bodajże niecały 1kW to już da 1h z vmax

• 0

A jak się sprawuje 2HP? To jest w gruncie rzeczy mój główny wybór i zdecydowanie do tego zakupu się skłaniam - 2 HP używałem pożyczony od kumpla w tym sezonie i na moje potrzeby i wody: rewelacja. Pewną niedogodnością są akumulatory, bo swoje ważą i jest co targać... 

Z tego też powodu zerknąłem do konkurencji i wpadł mi w oko Travel 1003 z uwagi na zgrabną konstrukcję i baterię o wadze 5 kg. Nie wiem jednak jak z jej wydajnością i na ile pływania tak na prawdę wystarczy, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że osiągnę rezultat zbliżony do 2HP na bateriach 2x110ah (pomijam porąbaną cena Torqueedo). 

Nie mieszaj wątków:

http://jerkbait.pl/topic/80394-haswing-2hp-po-3-latach-na-rynku/?hl=haswing