Skocz do zawartości

Gumowy uchwyt młynka- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący. W sezonie uchwyt obracał się nienagannie. Prostacka zasada pracy, twarda guma osadzona bezpośrednio na trzpieniu, żadnych łożysk czy tulejek.

post-48201-0-27225900-1360757485_thumb.jpg

Wyjąłem z pudełka do czyszczenia i obie gumy powodują tarcie, ciężko się obraca. Nie pomogło czyszczenie. Po naoliwieniu jest super, po kilku godzinach to samo, rzadki smar podobnie. We wszystkich innych młynkach z taką konstrukcją uchwytów nigdy nic takiego się nie stało. Guma się rozpuszcza czy co? Ma ktoś radę na taki symptom? 

Można np. nalożyć koszulkę termokulczliwą i jak się do to nieco powiększyć otwór (tak 1 mm) może zetaw plastik/oliwka/guma lepiej się spisze. Jak nie to zmiana na drewno, ja właśnie sobie przerabiam rączkę na drewnianą.

Edytowane przez Jacek_bp

Mąka to rozwiązanie tymczasowe mniemam?

Wszystkie smary zawierają rozpuszczalniki,mniej lub bardziej agresywne w stusunku do tworzyw.

Wyjątek to parafina lub wazelina bezkwasowa.(tylko nie kosmetyczna)

Można knoba jednego zalać letnią parafinką,usunąć nadmiar i"wdusić"na trzpień.Wytrzyma nawet potop.

Wazelinki nie próbowałem.Zresztą w Krakowie nawet w hurtowni wazeliny zabrakło tak wszyscy wzelinują.

(wspomniane braki występują od czasu gdy osadzono Brunona.Ponoć impregnuje gardełko 

i nici z podtapiania).

Tak się zastanawiam czy guma nie miała kiedyś do czynienia z jakimś środkiem na komary. Jeżeli dostało się to to w dziurę to mogło porozpuszczać gume i stąd problemy. Przed smarowaniem czymkolwiek umyłbym tą gumke w jakmiś detergencie (choć nie wiem czy to pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi).

Wazelina niestety bardzo gęstnieje w niskich temperaturach. Do gumy (jak pisałem) najlepszy będzie smar lub gęsty olej silikonowy. Są one specjalnie polecane do oringów i simmenringów, wszędzie tam gdzie istotne jest zmniejszenie tarcia. Niestety nie nadają się do węzłów tarcia metal-metal, zwłaszcza do aluminium, gdyż momentalnie spowodują zatarcie.

• 2 tygodnie później...

Problem jest następujący. W sezonie uchwyt obracał się nienagannie. Prostacka zasada pracy, twarda guma osadzona bezpośrednio na trzpieniu, żadnych łożysk czy tulejek.

attachicon.gif20130213_130332.jpg

Wyjąłem z pudełka do czyszczenia i obie gumy powodują tarcie, ciężko się obraca. Nie pomogło czyszczenie. Po naoliwieniu jest super, po kilku godzinach to samo, rzadki smar podobnie(...). Guma się rozpuszcza czy co?

Oczywiście!! Nie można gum smarować olejem, oliwką, smarem nie przeznaczonym do kontaktu z gumą. Wazelina lub smar silikonowy to jedyne rozwiązanie ale nie wiem czy już nie jest "po ptokach".

Editka: rozwiercić i po sprawie na długi czas, posmarować silikonowym lub wazeliną.

Edytowane przez FidoAngel