Skocz do zawartości

Dwie najprostsze nimfy świata - video

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Bujo poważnie myślisz że pstrąg przed braniem zdąży rozróżnić tą włóczkę ???

Myślę, że @Bujo miał na myśli różnice, które mogą się pojawić przy zastosowaniu innych materiałów.  Czy to ważne?  Czasami tak.  Przy żerujących rybach raczej nie, ale przy nieżerujących lub skoncentrowanych na szczególnym pokarmie może stanowić znaczącą różnicę.  :)

Może zbyt  krótko łowię na muchę ale zawsze wydaje mi się że ryby większą uwagę zwracaja na wielkość ,szybkość przemieszczania sie muchy i warstwy wody w jakich jest prowadzona .Zresztą pomyśl ile tysięcy wzorów much jest i na większość pstrągi się nabierają a tak naprawdę tylko ułamek procenta z nich naśladuje wiernie naturalny pokarm .Zresztą na jaką przynętę nie da się złowić pstrąga  jeżeli tylko wielkościowo mu spasuje .

Może zbyt  krótko łowię na muchę ale zawsze wydaje mi się że ryby większą uwagę zwracaja na wielkość ,szybkość przemieszczania sie muchy i warstwy wody w jakich jest prowadzona .Zresztą pomyśl ile tysięcy wzorów much jest i na większość pstrągi się nabierają a tak naprawdę tylko ułamek procenta z nich naśladuje wiernie naturalny pokarm .Zresztą na jaką przynętę nie da się złowić pstrąga  jeżeli tylko wielkościowo mu spasuje .

To raczej mi zostala masa nauki. Nie umiem ot tak sobie zlowic kazdego pstraga na jakakolwiek nimfe aby tylko byla poprowadzona w dobrej parti wody. Moze lowie na czesto uczeszczanych lowiskach, moze nie umiem, ciezko powiedziec. Jezdze czasem w okolice gdzie Sawyer testowal swoje nimfy, wyniki mam dobre na doslownie 3 sztuki, na reszte nie biora. 

Odnosnie  rodzaju wloczki na killer bug- napisalem to jako ciekawostke bo w polskiej prasie czy necie ciezko znalesc takie informacje a czy ktos zamierza trzymac sie klasycznych wzorow czy dodac cos od siebie bo i tak biora to juz tylko i wylacznie kwestia indywidualnych preferencjii nic mi do tego . 

Bujo

Edytowane przez Bujo

Witam,

Tak, mniej wiecej. Orginalny killer bug byl robiony z welny Chadwick 477, nie jest ona dostepna od wielu lat. Wiele lat pozniej polscy wedkarze z polnocy znalezli inna wloczke Anchora, dolozyli zlota glowke i perlowa przewijke i ten jak dla mnie nowoczesny killer bug robi wielkie zamieszanie na rzekach gdzie kiedys lowil Sawyer. 

A tu masz przyklad ile moze kosztowac troche orginalu: 

http://www.wisflyfishing.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1324166403/7

Bujo

Edytowane przez Bujo

Niestety przez lata wiele swietnych patentow nimfowych w jakims tam stopniu zaginelo, a to jeden wyrwal wloczke ze starej sofy, drugi z majtek dziewczyny itd, pozniej czesto to juz nie to samo. Ile w tym wszystkim daje wiara w przynete nie wiadomo. 

Jesli chodzi o mnie to zawsze najlepsze patenty nimfowe znajduje na polskich czy czeskich stronach plus jakis rodzynek z Francji czy Wloch. Co innego z sucharami czy mokrymi. Nie tak dawno wedkarze odkryli quile z pawiego oczka a tymczasem bylo to dostepne od poczatku XX wieku jako quill gordon :) 

Michał 100 punktów za konsekwencję i wielkie uznanie dla miłośników tradycji bez względu na to ile to kosztuje. Zacznę chyba kręcić kilka much zgodnie z tradycją jak dziesiątki malowanych pajaców. Pozdrawiam.  :)

Andrzej,

Ciesze sie :) Warsztat masz bardzo dobry, efekty beda zapewne takie same :) 

Bujo

P.S. Nawet w pheastant tail sawyera byl uzywany jakis specjalny drut- bardzo cieniutki, pochodzacy generalnie niewiadomo skad- najprawdopodobniej tranzystor. Owe nimfy byly uzywane do wyrybienia rzek z lipieni wtedy uznawanych za szkodniki co na wyspach zmienilo sie nie tak dawno temu :) 

Z tego co widać na filmie jest to stara cewka (1,42 min) i miedziany drut, średnice bywają różne... Jako miedź jest miękka i dobrze się nawija, mogą być ciekawe efekty przy przebijaniu zwojów spod włóczki, szczególnie jak dostanie patyny. Ja tam ołowiu nie lubię, ten utleniony jest paskudny. Niech będzie miedź, lżejsza ale damy radę... ;)

• 1 miesiąc temu...