Skocz do zawartości

Luz na pinion-ku ceratka

Rekomendowane odpowiedzi

post-50013-0-61802700-1360792616_thumb.jpg

Witam

Moja nowa ceratka 2500R  ma luzik na pinionie . Na schemacie zaznaczyłem co podejrzewam tzn , że japońce nie wsadzili tej podkładki lub troszkę za cienko dali . Kosz odkręciłem i sprawdziłem , że pinion ma luzik , dalej nie odkręcałem na razie  ;)  . Porównanie mam do innej ceratki na tym samym korpusie gdzie ani drgnie jop jego mać B)  Help plz :)

Prawdopodobnie słusznie ale jak nie rozbierzesz, to nadal będzie tylko prawdopodobnie...

Rozbieraj równolegle obie na raz, śrubka z jednej, śrubka z drugiej i pewnie w końcu znajdziesz różnicę i powód luzu nadmiernego.

Po odkręceniu rotora musisz miec delikatny  luz na pinionie.Dokrecajac rotor,podnosi on  pinion do gory do łozyska i go stabilizuje.Luz wzdluzny czesto jest na tym gorny lozysku piniona,jedne maja mniejszy inne wiekszy.Podkładka pod pinionem ma nie pozwalac na podnoszenie sie dolnego lozyska w gniezdzie bo jest podkladką sprezynujacą,jednak w jakims stopniu tez stabilizuje pinion.Moze byc za malo podgieta,musisz porownac z druga certate.Grubsza podkladka tam raczej nic nie da,bo bedzie sztywno,ale kolowrotek straci na kulturze pracy.Tak ja to widzę,ale masz dwa mlynki wiec idealna sytuacja zeby to rozkminic.pzdr

• Like 1

Ok , to zapytam wprost , czy da radę bez rozkręcania obudowy, tak po kolei od rotora , oporówka , pinion , tak jakby góra tylko  . Czy w tym typie to raczej wszystko trza rozbebeszać ? <_<  Ze schematu wychodzi mi , że da radę ale to moja pierwsza ceratka , którą będę poprawiał :)

ps. juz wiem , że da radę , do espaniji dzwoniłem tam to są spece ;)

Edytowane przez Mateush

Podziękował Wszystkim , rozebrałem dwie bo ...... i znalazłem :)  Poniżej też fotki . Podkładka w tej co ma luz jest kompletnie płaska i taka musiała być włożona , koloru srebrnego dla scisłości. W tym bez luzu podkładka ładnie wygięta i koloru złotego . Teraz to się zastanawiam czy te garłate samuraje z tymi kolorami czegoś nie wykombinowali jop ich mać . Spróbuję podgiąć na wzór tej złotej i powinno być ok , jak nie to trza bedzie do nowego reel-a nową podkładkę właściwą zamówić , ot japan style :rolleyes:

post-50013-0-97871700-1360871112_thumb.jpg  post-50013-0-83800000-1360871128_thumb.jpg

Dodam , że w tej lepsiejszej nowej po odkręceniu kosza na pinionie nie czuć setnej luziku , czyli wyszło mi na to , że ma go tam nie być B)

Podkladka musi byc sprezynujaca,a ta srebrna na taka nie wyglada.Podmien je na chwile i zobacz jak pracuje kolowrotek na tej tej wygietej.Luz na pinonie masz napewno tylko musisz go wcisnac do dolu  bo ta  podkladka sprezynujaca automatycznie podnosi go do gory.I na pewno w tej "dobrej" certacie tez luz jakis tam masz,tylko zlap reką za rotor i poruszaj korbą,wtedy to czuc najbardziej.Tak musi byc.

Edytowane przez maicke82

Poprawiono  , podgiąłem tą srebrną i po luziku . Myślę , że za jakis czas i tak trzeba będzię oryginał sprężynujący zamówić , @maicke82 niech Ci będzie z tym luzem  tzn wyluzuj :lol:  Bo zaraz jakiś miłosnik stellki sie pojawi i pozamiata ;)

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj były ale jaja :lol:  Rozebrałem drugą nową  ceratkę na części drobne  i dowiedziałem się czegoś na temat tej srebrnej płaskiej podkładki niewłaściwej pod pinion ( z pierwszej ceratki ) . Ta srebrna to nr 66 ze schematu , podkładka dystansowa łożyska koła posuwu szpuli . A z kąd to wiem , bo w tej drugiej nowej ceratce nie było jej  :blink:  Samurajów pogięło , w jednym wepchali " zamiennik " a w drugim wcale nie dali  :angry:  A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach no i zajebiste dwie sztuki mi się trafiły  :rolleyes:  Dobrze , że Mefisto jest :D

ps . czekam na stellkę teraz i mam przeczucie , że się będzie działo kuźwa mać :ph34r:

A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach 

To taki nowy trend jest. Wszystko jedno z jakiego segmentu jest młynek smaru jest mało albo w ogóle. Chodzi o to żeby pierwszą rzeczą po zakupie, jeszcze przed łowieniem, była rozbiórka i smarowanie. Podobno to tworzy więź pomiędzy użytkownikiem i sprzętem.  :rolleyes:

• Like 3

To taki nowy trend jest. Wszystko jedno z jakiego segmentu jest młynek smaru jest mało albo w ogóle. Chodzi o to żeby pierwszą rzeczą po zakupie, jeszcze przed łowieniem, była rozbiórka i smarowanie. Podobno to tworzy więź pomiędzy użytkownikiem i sprzętem.  :rolleyes:

:lol:  :lol: :lol:  :lol:  

Dzisiaj były ale jaja :lol:  Rozebrałem drugą nową  ceratkę na części drobne  i dowiedziałem się czegoś na temat tej srebrnej płaskiej podkładki niewłaściwej pod pinion ( z pierwszej ceratki ) . Ta srebrna to nr 66 ze schematu , podkładka dystansowa łożyska koła posuwu szpuli . A z kąd to wiem , bo w tej drugiej nowej ceratce nie było jej  :blink:  Samurajów pogięło , w jednym wepchali " zamiennik " a w drugim wcale nie dali  :angry:  A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach no i zajebiste dwie sztuki mi się trafiły  :rolleyes:  Dobrze , że Mefisto jest :D

ps . czekam na stellkę teraz i mam przeczucie , że się będzie działo kuźwa mać :ph34r:

Najpierw zlikwiduj luzy na wormie, później uzupełnij masło bo pewnie mało albo wcale. Broń Boże, nie kręć na sucho w domu :D . Zabierz nad wodę. Może przeżyjesz piękne chwile :lol:  :lol:  :lol:

Wygląda to jak "droga samuraja" :P