Mateush Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam Moja nowa ceratka 2500R ma luzik na pinionie . Na schemacie zaznaczyłem co podejrzewam tzn , że japońce nie wsadzili tej podkładki lub troszkę za cienko dali . Kosz odkręciłem i sprawdziłem , że pinion ma luzik , dalej nie odkręcałem na razie . Porównanie mam do innej ceratki na tym samym korpusie gdzie ani drgnie jop jego mać Help plz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 ceratka.jpg Help plz Czary-mary, czary-mary, abrakadabra.... Pomogło? Otwórz se obie, porównaj, a potem w tej gorszej zrób tak jak jest w tej dobrej i cała filozofia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 gdzie tam te czary mary to do siemaniaków chyba , tutaj trza fachofca No powiedz mr zorro czy ja chociaż dobrze podejrzewam przyczynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Prawdopodobnie słusznie ale jak nie rozbierzesz, to nadal będzie tylko prawdopodobnie...Rozbieraj równolegle obie na raz, śrubka z jednej, śrubka z drugiej i pewnie w końcu znajdziesz różnicę i powód luzu nadmiernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 ja mam nadzieje , że zlikwiduje ten luzik niewielki . Wyczekałem się na nią a tu jeszcze z luzikiem extra mnie dali japońce garłate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Po odkręceniu rotora musisz miec delikatny luz na pinionie.Dokrecajac rotor,podnosi on pinion do gory do łozyska i go stabilizuje.Luz wzdluzny czesto jest na tym gorny lozysku piniona,jedne maja mniejszy inne wiekszy.Podkładka pod pinionem ma nie pozwalac na podnoszenie sie dolnego lozyska w gniezdzie bo jest podkladką sprezynujacą,jednak w jakims stopniu tez stabilizuje pinion.Moze byc za malo podgieta,musisz porownac z druga certate.Grubsza podkladka tam raczej nic nie da,bo bedzie sztywno,ale kolowrotek straci na kulturze pracy.Tak ja to widzę,ale masz dwa mlynki wiec idealna sytuacja zeby to rozkminic.pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Ok , to zapytam wprost , czy da radę bez rozkręcania obudowy, tak po kolei od rotora , oporówka , pinion , tak jakby góra tylko . Czy w tym typie to raczej wszystko trza rozbebeszać ? Ze schematu wychodzi mi , że da radę ale to moja pierwsza ceratka , którą będę poprawiał ps. juz wiem , że da radę , do espaniji dzwoniłem tam to są spece Edytowane 14 Lutego 2013 przez Mateush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Podziękował Wszystkim , rozebrałem dwie bo ...... i znalazłem Poniżej też fotki . Podkładka w tej co ma luz jest kompletnie płaska i taka musiała być włożona , koloru srebrnego dla scisłości. W tym bez luzu podkładka ładnie wygięta i koloru złotego . Teraz to się zastanawiam czy te garłate samuraje z tymi kolorami czegoś nie wykombinowali jop ich mać . Spróbuję podgiąć na wzór tej złotej i powinno być ok , jak nie to trza bedzie do nowego reel-a nową podkładkę właściwą zamówić , ot japan style Dodam , że w tej lepsiejszej nowej po odkręceniu kosza na pinionie nie czuć setnej luziku , czyli wyszło mi na to , że ma go tam nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Podkladka musi byc sprezynujaca,a ta srebrna na taka nie wyglada.Podmien je na chwile i zobacz jak pracuje kolowrotek na tej tej wygietej.Luz na pinonie masz napewno tylko musisz go wcisnac do dolu bo ta podkladka sprezynujaca automatycznie podnosi go do gory.I na pewno w tej "dobrej" certacie tez luz jakis tam masz,tylko zlap reką za rotor i poruszaj korbą,wtedy to czuc najbardziej.Tak musi byc. Edytowane 14 Lutego 2013 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Poprawiono , podgiąłem tą srebrną i po luziku . Myślę , że za jakis czas i tak trzeba będzię oryginał sprężynujący zamówić , @maicke82 niech Ci będzie z tym luzem tzn wyluzuj Bo zaraz jakiś miłosnik stellki sie pojawi i pozamiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Good.A miales czekac do weekendu. Dziwna ta podkladka w tej 2500R... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Panie Mateusz bo w Stelkach tak nie trzeba kombinować raczej hehe.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Panie Mateusz bo w Stelkach tak nie trzeba kombinować raczej hehe.Pozdrochaliera wiedziałem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Najważniejsze ze już wszystko gra.Jeszcze tylko jakieś próby rybkowe by sie zdały. Edytowane 14 Lutego 2013 przez suli102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dzisiaj były ale jaja Rozebrałem drugą nową ceratkę na części drobne i dowiedziałem się czegoś na temat tej srebrnej płaskiej podkładki niewłaściwej pod pinion ( z pierwszej ceratki ) . Ta srebrna to nr 66 ze schematu , podkładka dystansowa łożyska koła posuwu szpuli . A z kąd to wiem , bo w tej drugiej nowej ceratce nie było jej Samurajów pogięło , w jednym wepchali " zamiennik " a w drugim wcale nie dali A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach no i zajebiste dwie sztuki mi się trafiły Dobrze , że Mefisto jest ps . czekam na stellkę teraz i mam przeczucie , że się będzie działo kuźwa mać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach To taki nowy trend jest. Wszystko jedno z jakiego segmentu jest młynek smaru jest mało albo w ogóle. Chodzi o to żeby pierwszą rzeczą po zakupie, jeszcze przed łowieniem, była rozbiórka i smarowanie. Podobno to tworzy więź pomiędzy użytkownikiem i sprzętem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To taki nowy trend jest. Wszystko jedno z jakiego segmentu jest młynek smaru jest mało albo w ogóle. Chodzi o to żeby pierwszą rzeczą po zakupie, jeszcze przed łowieniem, była rozbiórka i smarowanie. Podobno to tworzy więź pomiędzy użytkownikiem i sprzętem. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Podobno to tworzy więź pomiędzy użytkownikiem i sprzętem. Tak , czuje się uwiązany , poniekąd to samo znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Tak , czuje się uwiązany , poniekąd to samo znaczy Nasuwa się pytanie - pokąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dzisiaj były ale jaja Rozebrałem drugą nową ceratkę na części drobne i dowiedziałem się czegoś na temat tej srebrnej płaskiej podkładki niewłaściwej pod pinion ( z pierwszej ceratki ) . Ta srebrna to nr 66 ze schematu , podkładka dystansowa łożyska koła posuwu szpuli . A z kąd to wiem , bo w tej drugiej nowej ceratce nie było jej Samurajów pogięło , w jednym wepchali " zamiennik " a w drugim wcale nie dali A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach no i zajebiste dwie sztuki mi się trafiły Dobrze , że Mefisto jest ps . czekam na stellkę teraz i mam przeczucie , że się będzie działo kuźwa mać Najpierw zlikwiduj luzy na wormie, później uzupełnij masło bo pewnie mało albo wcale. Broń Boże, nie kręć na sucho w domu . Zabierz nad wodę. Może przeżyjesz piękne chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Dzisiaj były ale jaja Rozebrałem drugą nową ceratkę na części drobne i dowiedziałem się czegoś na temat tej srebrnej płaskiej podkładki niewłaściwej pod pinion ( z pierwszej ceratki ) . Ta srebrna to nr 66 ze schematu , podkładka dystansowa łożyska koła posuwu szpuli . A z kąd to wiem , bo w tej drugiej nowej ceratce nie było jej Samurajów pogięło , w jednym wepchali " zamiennik " a w drugim wcale nie dali A poza tym to masła tam jak na lekarstwo w tych nowych daiwkach no i zajebiste dwie sztuki mi się trafiły Dobrze , że Mefisto jest ps . czekam na stellkę teraz i mam przeczucie , że się będzie działo kuźwa mać Wygląda to jak "droga samuraja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi