Skocz do zawartości

BHP-Bezpieczeństwo i higiena pracy-w pracowni

Rekomendowane odpowiedzi

post-51501-0-87282000-1361657649_thumb.jpg

To był piękny wakacyjny dzień .Bez pośpiechu trzeżwy ,wyspany i najedzony wręcz idealnie wszystko do tej tak zwanej sekundy .........    wszystkie mechaniczne narzędzia nie mają serca i proszę wszystkich żebyście nabrali szacunku do najmniejszego urządzenia . Owszem mam palce ale po dwóch operacjach  sprawność już strasznie ograniczona .  Setki desek przerzuciłem a pod czas docinania listewek na ćwierć wałki załatwiłem sobie lewą dłoń 

• 2 lata później...

Cześć. Mam pytanie odnośnie BHP w pracowni a mianowicie zalewania woblerów roztopionym ołowiem. Dopiero zaczynam to robić i chciałbym jak najbardziej ograniczyć szkodliwość wywołaną ołowiem... Mam takową maskę  post-59720-0-99398700-1449589817_thumb.png   i jakieś tam stare filtry i teraz pojawia się pytanie w jakie filtry zainwestować żeby dały pożądany efekt :P?

Odlewałem jednego wieczora przynęty, zachciało mi się pić. Sięgam po butelkę, w międzyczasie zagaduje do mnie narzeczona więc szukam po omacku i rozmawiamy. Odkręcam korek, mam wziąć wira i w ostatniej chwil zauważam, że to utwardzacz FC 52 hehehe. Trza być czujnym jak harcerz... albo gruby okoń  ;)

Edytowane przez Piotrek Sukingaad
  • Like 4

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Radek, to jest tak. Poszedłem na studiach kupić trochę spirytusu z przemytu bo bardzo mi smakował. Podchodzę do mrówki i pytam o asortyment. Spirytus jest, płacę, pakuję, pytam: "nie oślepnę od tego?"

Ukraińska mróweczka się uśmiecha i mówi: "Sepróbuj".

• Like 2

Koledzy czy jedną maską obskoczę pyły przy balsie oraz lakierowanie ??  Mam straszne uczulenie chyba przy pracy z balsą i potrzebuję bardzo dobrą maskę przeciwpyłową i nie wiem czy potem w takiej masce podmieniam np. same filtry do malowania czy muszę mieć dwa typy masek ??

Edytowane przez polny

Koledzy czy jedną maską obskoczę pyły przy balsie oraz lakierowanie ??  

Półmaski wielokrotnego użytku 3M™ 6500 (...) Maska występuje w trzech rozmiarach i została wyposażona w bagnetowy system mocowania różnorodnych lekkich filtrów podwójnych w celu ochrony przed gazami, parami i pyłami zależnie od indywidualnych potrzeb.

Więcej informacji: 3M

• 4 tygodnie później...

Jak mawiał mój nauczyciel BHP i sam powtarzam moim uczniom: "Człowiek nie dżdżownica i utracone organy nie odrastają.

Przy majsterkowaniu a także w codziennym życiu głownie zdrowy rozsądek i przewidywanie skutków naszych działań.

środki ochrony osobistej w tej chwili są łatwo dostępne i przystępne cenowo więc nie ma co na nie skąpić.

• 9 miesięcy temu...

Mam pytanie...

http://www.losmedicos.pl/maseczka-3m-ochronna-1872v-ffp2-z-zaworem-oddechowym.html

Czy taka maseczka jakkolwiek chroni przed oparami powstającymi przy lakierowaniu? Mam parę takich i zastanawiam się czy cokolwiek dają (bo to jednak maseczka medyczna), czy lepiej będzie zainwestować w półmaskę lakierniczą. Woblerów za dużo nie robię, ale za każdym razem jak "moczę woba" to smród lakieru daje mi do myślenia...

Tylko pamiętajcie, żeby wyjąć z maski filtry przedwstępne a najlepiej zdemontować całkowicie filtry węglowe po zakończeniu pracy i odstawić je w przewiewne miejsce ;) Kiszenie filtrów w zamknięciu, gdy już miały kontakt ze środkami chemicznymi powoduje przenikanie cząstek w głąb - i przy następnym użyciu zamiast sobie polepszyć, będziecie się podtruwać.

• Like 1

Woblerów za dużo nie robię, ale za każdym razem jak "moczę woba" to smród lakieru daje mi do myślenia...

A ja się tak w ogóle zastanawiam, czy robiąc po te kilka woblerów, jest sens stosowania jakichś masek? Czy tych oparów jest tak dużo?

Ja robię po kilka, kilkanaście woblerów, i nigdy nawet nie zawracałem sobie głowy takimi rzeczami jak maski, okulary, rękawiczki.

Przecież przy takiej "produkcji" nie siedzimy całymi godzinami w oparach.

Z rąk każdy lakier da się zmyć dobrą pastą, a nic nie przeszkadza przy pracy.

Zresztą, Hartzlack ma nawet przyjemny zapach????

Farby w sprayu też mi jakoś nie przeszkadzają????

A ja się tak w ogóle zastanawiam, czy robiąc po te kilka woblerów, jest sens stosowania jakichś masek? Czy tych oparów jest tak dużo?

Ja robię po kilka, kilkanaście woblerów, i nigdy nawet nie zawracałem sobie głowy takimi rzeczami jak maski, okulary, rękawiczki.

Przecież przy takiej "produkcji" nie siedzimy całymi godzinami w oparach.

Z rąk każdy lakier da się zmyć dobrą pastą, a nic nie przeszkadza przy pracy.

Zresztą, Hartzlack ma nawet przyjemny zapach[emoji3]

Farby w sprayu też mi jakoś nie przeszkadzają[emoji3]

Siedzę od jakiegoś czasu w branży lakierniczej - urządzenia i technologie lakiernicze do samochodówki i przemysłu, w tym środki ochrony dróg oddechowych, kabiny lakiernicze itd.

I powiem Ci, że nawet krótkotrwała ekspozycja na działanie oparów jest szkodliwa. Zdrowie masz jedno, maska nie kosztuje wiele a wątrobę można katować w inne, bardziej "przyjemne" sposoby ;)

Warto zainwestować w maskę A2P1 nawet jeżeli malujemy aerografem i stosujemy lakiery/farby na bazie wody (wodorozcieńczalne). Niestety niektóre z żywic i pigmentów stosowanych w tych farbach/lakierach wchłonięte przez organizm zostają tam na zawsze - przez to, że nasze ciało składa się w 70% z wody. Temat jest jeszcze młody, nie wiadomo jakie będą tego skutki a królikiem doświadczalnym lepiej nie być.

Przy poliuretanach i na bazie rozpuszczalników sprawa jest o tyle prosta, że powszechnie znany jest ich wpływ na zdrowie. Więc moim zdaniem - maska musi być, bo to wszystko ma nam sprawiać przyjemność i zabawę a nie podtruwać organizm. Szczególnie, że w sieci Jula są przyzwoite maski na poziomie 3M za śmieszne pieniądze [emoji16]

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 2