wedkarzyk1 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Kurcze , boli od samego patrzenia , szybkiego powrotu do zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 To był piękny wakacyjny dzień .Bez pośpiechu trzeżwy ,wyspany i najedzony wręcz idealnie wszystko do tej tak zwanej sekundy ......... wszystkie mechaniczne narzędzia nie mają serca i proszę wszystkich żebyście nabrali szacunku do najmniejszego urządzenia . Owszem mam palce ale po dwóch operacjach sprawność już strasznie ograniczona . Setki desek przerzuciłem a pod czas docinania listewek na ćwierć wałki załatwiłem sobie lewą dłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Bez pośpiechu trzeżwy ,wyspany i najedzony Blee jak tak można spędzać wakacje . Już cie nie żałuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Cześć. Mam pytanie odnośnie BHP w pracowni a mianowicie zalewania woblerów roztopionym ołowiem. Dopiero zaczynam to robić i chciałbym jak najbardziej ograniczyć szkodliwość wywołaną ołowiem... Mam takową maskę i jakieś tam stare filtry i teraz pojawia się pytanie w jakie filtry zainwestować żeby dały pożądany efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Węglowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Odlewałem jednego wieczora przynęty, zachciało mi się pić. Sięgam po butelkę, w międzyczasie zagaduje do mnie narzeczona więc szukam po omacku i rozmawiamy. Odkręcam korek, mam wziąć wira i w ostatniej chwil zauważam, że to utwardzacz FC 52 hehehe. Trza być czujnym jak harcerz... albo gruby okoń Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Piotrek Sukingaad 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eaw32 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Znajomy tak się napił jakiegoś rozpuszczalnika który miał przelany do butelki po orężadzie.Niestety nie uratowali go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz1997 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 przed zabezpieczeniem palca używam szarej grubej taśmy, z 2-3 warstwy, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Rencast FC52 tez trujacy?Wydziela opary jakieś? Bo nic nie czuć :-) Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Radek, to jest tak. Poszedłem na studiach kupić trochę spirytusu z przemytu bo bardzo mi smakował. Podchodzę do mrówki i pytam o asortyment. Spirytus jest, płacę, pakuję, pytam: "nie oślepnę od tego?"Ukraińska mróweczka się uśmiecha i mówi: "Sepróbuj". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Koledzy czy jedną maską obskoczę pyły przy balsie oraz lakierowanie ?? Mam straszne uczulenie chyba przy pracy z balsą i potrzebuję bardzo dobrą maskę przeciwpyłową i nie wiem czy potem w takiej masce podmieniam np. same filtry do malowania czy muszę mieć dwa typy masek ?? Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez polny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Koledzy czy jedną maską obskoczę pyły przy balsie oraz lakierowanie ?? Półmaski wielokrotnego użytku 3M™ 6500 (...) Maska występuje w trzech rozmiarach i została wyposażona w bagnetowy system mocowania różnorodnych lekkich filtrów podwójnych w celu ochrony przed gazami, parami i pyłami zależnie od indywidualnych potrzeb. Więcej informacji: 3M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glizdziarz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Jak mawiał mój nauczyciel BHP i sam powtarzam moim uczniom: "Człowiek nie dżdżownica i utracone organy nie odrastają.Przy majsterkowaniu a także w codziennym życiu głownie zdrowy rozsądek i przewidywanie skutków naszych działań.środki ochrony osobistej w tej chwili są łatwo dostępne i przystępne cenowo więc nie ma co na nie skąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakurs Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Mam pytanie...http://www.losmedicos.pl/maseczka-3m-ochronna-1872v-ffp2-z-zaworem-oddechowym.htmlCzy taka maseczka jakkolwiek chroni przed oparami powstającymi przy lakierowaniu? Mam parę takich i zastanawiam się czy cokolwiek dają (bo to jednak maseczka medyczna), czy lepiej będzie zainwestować w półmaskę lakierniczą. Woblerów za dużo nie robię, ale za każdym razem jak "moczę woba" to smród lakieru daje mi do myślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Nie. Musisz brać 3M do lakierowanie specjalne filtry i nie czujesz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Ta już robi robote http://allegro.pl/maska-polmaska-lakiernicza-3m-6200-4-filtry-3m-i6964781198.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Tylko pamiętajcie, żeby wyjąć z maski filtry przedwstępne a najlepiej zdemontować całkowicie filtry węglowe po zakończeniu pracy i odstawić je w przewiewne miejsce Kiszenie filtrów w zamknięciu, gdy już miały kontakt ze środkami chemicznymi powoduje przenikanie cząstek w głąb - i przy następnym użyciu zamiast sobie polepszyć, będziecie się podtruwać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Woblerów za dużo nie robię, ale za każdym razem jak "moczę woba" to smród lakieru daje mi do myślenia...A ja się tak w ogóle zastanawiam, czy robiąc po te kilka woblerów, jest sens stosowania jakichś masek? Czy tych oparów jest tak dużo?Ja robię po kilka, kilkanaście woblerów, i nigdy nawet nie zawracałem sobie głowy takimi rzeczami jak maski, okulary, rękawiczki.Przecież przy takiej "produkcji" nie siedzimy całymi godzinami w oparach.Z rąk każdy lakier da się zmyć dobrą pastą, a nic nie przeszkadza przy pracy.Zresztą, Hartzlack ma nawet przyjemny zapach????Farby w sprayu też mi jakoś nie przeszkadzają???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 A ja się tak w ogóle zastanawiam, czy robiąc po te kilka woblerów, jest sens stosowania jakichś masek? Czy tych oparów jest tak dużo?Ja robię po kilka, kilkanaście woblerów, i nigdy nawet nie zawracałem sobie głowy takimi rzeczami jak maski, okulary, rękawiczki.Przecież przy takiej "produkcji" nie siedzimy całymi godzinami w oparach.Z rąk każdy lakier da się zmyć dobrą pastą, a nic nie przeszkadza przy pracy.Zresztą, Hartzlack ma nawet przyjemny zapach[emoji3]Farby w sprayu też mi jakoś nie przeszkadzają[emoji3]Siedzę od jakiegoś czasu w branży lakierniczej - urządzenia i technologie lakiernicze do samochodówki i przemysłu, w tym środki ochrony dróg oddechowych, kabiny lakiernicze itd.I powiem Ci, że nawet krótkotrwała ekspozycja na działanie oparów jest szkodliwa. Zdrowie masz jedno, maska nie kosztuje wiele a wątrobę można katować w inne, bardziej "przyjemne" sposoby Warto zainwestować w maskę A2P1 nawet jeżeli malujemy aerografem i stosujemy lakiery/farby na bazie wody (wodorozcieńczalne). Niestety niektóre z żywic i pigmentów stosowanych w tych farbach/lakierach wchłonięte przez organizm zostają tam na zawsze - przez to, że nasze ciało składa się w 70% z wody. Temat jest jeszcze młody, nie wiadomo jakie będą tego skutki a królikiem doświadczalnym lepiej nie być.Przy poliuretanach i na bazie rozpuszczalników sprawa jest o tyle prosta, że powszechnie znany jest ich wpływ na zdrowie. Więc moim zdaniem - maska musi być, bo to wszystko ma nam sprawiać przyjemność i zabawę a nie podtruwać organizm. Szczególnie, że w sieci Jula są przyzwoite maski na poziomie 3M za śmieszne pieniądze [emoji16] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi