Wojciech_B Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Witajcie Do sezonu na grubego zwierza jeszcze trochę ale wypada sie przygotować. Używam odczepiacza grom ze standardową linką. Zestaw sprawdza się przy normalnym łapaniu lecz przy grubszych kotwicach jak ownery 36 , 41 itp. linka strzeli (juz raz strzeliła ). Może ktoś z was już wymieniał na jakąś "techniczną linkę". Myślałem żeby zastosować morską plecionkę tylko gdzie by kupić taką ponad 1,5 mm średnicy ? Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) jaka ma byc dluga? kevlarowe plecionki mozna kupic do okolo 200lbs (moze i wiecej? taka mam najmocniejsza - dalem kolo 8 euro za 20m jak cos bede na ebro znowu w kwietniu to moge kupic - na ebayu w germanii maja je w dluzszych odcinkach - przynajmniej mieli). ps zwykla linka wspinaczkowa/do kotwicy by nie stykla (wydaje mi sie, ze startuja od 2mm i taka linka ma juz lekko kilkadziesiat KG). Edytowane 14 Lutego 2013 przez gooral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak z 30m by tego potrzeba te kevlary to chyba plećki przyponowe na sumidła tak ? co do linek wspinaczkowych to nie wiem dlatego założyłem temat może ktoś już ma doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 http://www.ebay.com/itm/pink-DYNEEMA-braided-Top-Quality-BRAID-Spectra-braid-Strong-Fishing-Line-/300833231875?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item460b0ed403 Za 100 metrów 250 lb krzyczą niecałe 17 dolarów z przesyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 http://www.ebay.com/itm/pink-DYNEEMA-braided-Top-Quality-BRAID-Spectra-braid-Strong-Fishing-Line-/300833231875?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item460b0ed403 Za 100 metrów 250 lb krzyczą niecałe 17 dolarów z przesyłką Dzięki bardzo fajne i nawet kolor sobie można wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 1m żeglarskiego kevlaru 1-1,5mm kosztuje około 1PLN. Myślę, że na takiej lince od biedy można by się było powiesić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Ja mam coś takiego - kontakt do producenta uwalniacza zahar.t@o2.pl : Plecionka poliamidowa z dodatkiem włókna aramidowego, średnica 2 mm, bez rdzenia, 6 nitek skręconych, kolor czarny, w tym podwójna 1 nitka żółta, rozciągliwość 8%. Próby zrywania na mokro, przeciętna wytrzymałość plecionki 92 kG przy zrywaniu dynamicznym 0,5 m/s, zrywanie statyczne 118 kG. Zalecany węzeł Trilene, (pełna wytrzymałość, zerwania pomiędzy węzłami), 3 oploty na lince wiodącej, całkowicie zaciśnięty. Długość odcinka na życzenie,cena 0,60 zł/mb. Cena mogła sie zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 W każdym sklepie żeglarskim, do tego w Decathlonie, a może i w marketach budowlanych kupi się odpowiednią linkę. Miękką, twardą, cienką, grubą, jaką chcesz. 30 metrów to koszt między 30 a 45 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Polecam plecionkę 100-150lb na metry ile potrzebujesz. Ja mam Power pro w odczepiaczu i wszystko wyciągam bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Polecam daleko idaca ostroznosc zamiast linki o mocy XXXX lbs.Gdy trafisz zaczep, ktorego nie bedziesz w stanie ruszyc (np drzewo typu dab lub fragment domu. Poswiecisz godzine na zaczep a potem utniesz linke.Zmeczysz sie przy tym bardziej niz podczas holu suma 200+. Zamiast jezdzic po sklepach za linkami wolalbym poplywac po lowisku z recznym GPS i naniesc sobie polozenie najgorszych zaczepow.Po latach taka inwestycja sprawdzi sie lepiej niz jakakolwiek linka ... Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Eeee tam. Jak miałem Romanę 30hp to po krótkiej próbie ręcznej knagowałem linkę i wio Kiedyś tak zdjąłem na ZZ siatkę z grzęzami z cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Mocne burty miala Romana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Jednowarstwowy laminat. Tylko lita deska zniesie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Jednowarstwowy laminat. Tylko lita deska zniesie więcej. Respect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 ja od kiedy zakupilem swojego GROMa zamontowałem linke do ŻALUZJI PIONOWYCH (mozna zakupić w centrum - jak chcesz to Ci powiem gdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 A ile metrów potrzebujesz?Jakby co to mam 600 metrów plecionki Berkleya na sumy 0.65 o wytrzymałości 100kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 http://bezalin.com.pl/oferta/hobby_sport_rekreacja.htmlPopierajmy naszych!Znajdziesz coś dla siebie, a cena nie powali. Jakby co, to do Bezalinu mam 15 minut spacerkiem i mogę się przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Jakiej długości linkę (2 mm) proponujecie 30, 40, 50m? Nie chciałbym przesadzić, ale też wolałbym żeby nie zabrakło (taka graniczna , rozsądna odległość dla odczepiacza używanego z brzegu - w moim przypadku surfer'a, ale może też i w przyszłości dla porównania v-free, lub innego groma)? Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić chirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm. Służy to podobno do rekonstrukcji ścięgien. Jaka jest faktycznie wytrzymałość takiej nici - nie wiem ; w każdym razie dla jaj ciągnęliśmy na niej samochód ( golfa ) i nie pękła. Nić ta była oczywiście gładziutka , śliska , nie chłonęła wody i nie naciągała się zbytnio. Do odczepiacza byłaby w sam raz. Może jest jakiś chirurg w naszym gronie ? Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 600kg na linkę o średnicy 1mm, to jest jakieś 7,6 GPa wytrzymałości. Ciekawe co na to stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić hirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm.Służy to podobno do rekonstrukcji ścięgien.Jaka jest faktycznie wytrzymałość takiej nici - nie wiem ; w każdym razie dla jaj ciągnęliśmy na niej samochód ( golfa ) i nie pękła.Nić ta była oczywiście gładziutka , śliska , nie chłonęła wody i nie naciągała się zbytnio.Do odczepiacza byłaby w sam raz.Może jest jakiś hirurg w naszym gronie ?Czy na sali jest hirurg???? Bo chirurgiem jestem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 ... że też sam siebię muszę cytować :Jakiej długości linkę (2 mm) proponujecie ... ... to ile tej linki ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Ale golfa uciągła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 A moja holownicza tyle miejsca zajmuje. Cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić hirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm.Służy to podobno do rekonstrukcji ścięgien.Jaka jest faktycznie wytrzymałość takiej nici - nie wiem ; w każdym razie dla jaj ciągnęliśmy na niej samochód ( golfa ) i nie pękła.Nić ta była oczywiście gładziutka , śliska , nie chłonęła wody i nie naciągała się zbytnio.Do odczepiacza byłaby w sam raz.Może jest jakiś hirurg w naszym gronie ?Nadal nic nie wiemy o holowaniu golfa ścięgnem. Chyba nie pozwolisz się długo prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi