Skocz do zawartości

Super mocna linka do odczepaicza

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Do sezonu na grubego zwierza jeszcze trochę ale wypada sie przygotować. Używam odczepiacza grom ze standardową linką. Zestaw sprawdza się przy normalnym łapaniu lecz  przy grubszych kotwicach jak ownery 36 , 41 itp.  linka strzeli (juz raz strzeliła :angry: ).

Może ktoś z was już wymieniał na jakąś "techniczną linkę". Myślałem żeby zastosować morską plecionkę tylko gdzie by kupić taką ponad 1,5 mm średnicy ? B)

Pozdrawiam Wojciech

jaka ma byc dluga? kevlarowe plecionki mozna kupic do okolo 200lbs (moze i wiecej? taka mam najmocniejsza - dalem kolo 8 euro za 20m jak cos bede na ebro znowu w kwietniu to moge kupic - na ebayu w germanii maja je w dluzszych odcinkach - przynajmniej mieli). ps zwykla linka wspinaczkowa/do kotwicy by nie stykla (wydaje mi sie, ze startuja od 2mm i taka linka ma juz lekko kilkadziesiat KG).

Edytowane przez gooral
  • Like 1

Ja mam coś takiego - kontakt do producenta uwalniacza zahar.t@o2.pl :

Plecionka poliamidowa z dodatkiem włókna aramidowego, średnica 2 mm, bez rdzenia, 6 nitek skręconych, kolor czarny, w tym podwójna 1 nitka żółta, rozciągliwość 8%. Próby zrywania na mokro, przeciętna wytrzymałość plecionki 92 kG przy zrywaniu dynamicznym 0,5 m/s, zrywanie statyczne 118 kG. Zalecany węzeł Trilene, (pełna wytrzymałość, zerwania pomiędzy węzłami), 3 oploty na lince wiodącej, całkowicie zaciśnięty. Długość odcinka na życzenie,
cena 0,60 zł/mb.

Cena mogła sie zmienić

Polecam daleko idaca ostroznosc zamiast linki o mocy XXXX lbs.

Gdy trafisz zaczep, ktorego nie bedziesz w stanie ruszyc (np drzewo typu dab lub fragment domu. Poswiecisz godzine na zaczep a potem utniesz linke.

Zmeczysz sie przy tym bardziej niz podczas holu suma 200+.

Zamiast jezdzic po sklepach za linkami wolalbym poplywac po lowisku z  recznym GPS i naniesc sobie polozenie najgorszych zaczepow.

Po latach taka inwestycja sprawdzi sie lepiej niz jakakolwiek linka ...

Pozdrawiam

Guzu

• 1 miesiąc temu...

Jakiej długości linkę (2 mm) proponujecie 30, 40, 50m? Nie chciałbym przesadzić, ale też wolałbym żeby nie zabrakło (taka graniczna , rozsądna odległość dla odczepiacza używanego z brzegu - w moim przypadku surfer'a, ale może też i w przyszłości dla porównania v-free, lub innego groma)?

Edytowane przez maxtip

Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić chirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm.

Służy to podobno do rekonstrukcji ścięgien.

Jaka jest faktycznie wytrzymałość takiej nici - nie wiem ; w każdym razie dla jaj ciągnęliśmy na niej samochód ( golfa ) i nie pękła.

Nić ta była oczywiście gładziutka , śliska , nie chłonęła wody i nie naciągała się zbytnio.

Do odczepiacza byłaby w sam raz.

Może jest jakiś chirurg w naszym gronie ?

Edytowane przez samwieszkto

Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić hirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm.

Jaka jest faktycznie wytrzymałość takiej nici - nie wiem ; w każdym razie dla jaj ciągnęliśmy na niej samochód ( golfa ) i nie pękła.

Nić ta była oczywiście gładziutka , śliska , nie chłonęła wody i nie naciągała się zbytnio.

Może jest jakiś hirurg w naszym gronie ?

Czy na sali jest hirurg???? Bo chirurgiem jestem ja.

Nie wiem gdzie to można kupić i ile kosztuje ale kolega który pracuje w szpitalu przyniósł kiedyś nić hirurgiczną która miała podobno wytrzymałość 600 kg. a jej średnica była mniejsza niż 1 mm.

Może jest jakiś hirurg w naszym gronie ?

Nadal nic nie wiemy o holowaniu golfa ścięgnem. Chyba nie pozwolisz się długo prosić?