Skocz do zawartości

Kursy Rzutow Muchowych

Michal Duzynski

Rekomendowane odpowiedzi

Dzin dobry wszystkim.

Nazywam sie Michal Duzynski i jestem Instruktorem FFF (Federation of Fly Fishers).

W dniach 7-17 marca, bede w kraju, i bede prowadzil kilka kursow rzutowych.

Jesli ktos z kolegow bylby zainteresowany, prosze o kontakt na michalduzynski75@gmail.com

Ceny , lokalizacja kirsow oraz inne informacje mozecie znalezc na www.betterflycast.com

Pozdrawiam serdecznie

Michal Duzynski

Witaj

A może byłaby szansa poprosić Ciebie o jakiś krótki artykuł dla nas?

Np "podstawowe błędy w rzutach muchowych"

Jest nas tutaj sporo, działających "na własną rękę" - samouków itd. Myślę, ze byłaby to dla każdego dobra pomoc a i dla Ciebie niezła reklama :D

Pozdrowienia

Dzin dobry wszystkim.

Nazywam sie Michal Duzynski i jestem Instruktorem FFF (Federation of Fly Fishers).

W dniach 7-17 marca, bede w kraju, i bede prowadzil kilka kursow rzutowych.

Jesli ktos z kolegow bylby zainteresowany, prosze o kontakt na michalduzynski75@gmail.com

Ceny , lokalizacja kirsow oraz inne informacje mozecie znalezc na www.betterflycast.com

Pozdrawiam serdecznie

Michal Duzynski

Michał, znasz już może miasta w Polsce, gdzie będziesz te kursy prowadził?

Kursy beda prowadzone w Karlinie, zachodniopomorskie.

Ci co zabukowali ,przyjedzaja do mnie, nawet kolega z Limanowej.

Ja przez jeszcze kilka dni bede trzymal temat otwarty, i potem bede wiedzial jak mam bukowac bilet lotniczy.

Ja mieszkam na stale we Wloszech i przylatuje, aby poprowadzic kursy dla osob ktore sie zglosily.

Pozdrawiam

michal

Witam Kolegow,

dolaczylem wam dwa artykuly , ktore napisalem rok temu, mam nadzieje, ze beda wam przydatne.

Prosze nie doszukiwac sie bledow ortograficznych, gdzyz mam klawiature bez polskich znakow.

Dzieki i zycze milej lektury.

Michal Duzynski

artykul.doc

artykul 2.doc

• Like 1

Michał dziekuje pieknie za artykuly ..juz wnikam  :)

Mam nowa motywacje do nauki na morzu i wyeliminowanie wezłów na przyponie,,czyli rys.1?

Sporo osób kombinuje z doborem sprzetu itd.ale juz chyba na forsiee zaznaczałes ze chodzi o technike ;)

Czas na 2gi artykuł:

nr 4 plus odpowiedni taiming tak to rozumie. :huh: bede cwiczył ..

Pozdrawiam

Edytowane przez salmon1977

Nie bede ukrywał ze bardzo mi zalezy na dobrej technice co przekładac ma sie w tym wypadku na odległość (morskie łowy) choc rybki nieraz potrafią być naprawde blisko,w tym wypadku chodzi mi aby wykrzesac maxymalnie możliwosci rzutowe mojego zestawu(linka 40+ #7F do kija airflo extreme distance 6/7  3 m.czyli teoretycznie linka plus kij powinno idealnie współgrać)..wiecej luzu musze w to włożyc  :P ale sprawia mi to frajde  niezwykłą..

Dzieki Michał za cierpliwość ;) Rzucałem wedlug wskazówek kolegów,wypuszczona głowica plus niecały metr raningu w napędem double haul wylatywalo mi z 5-8metrów raningu..wiem ze technika wedłóg Twoich wskazówek na pewno jest licha  :mellow:

11m głowica 40+ 7 - 284G

Według tej strony

http://www.mgangling.com/index.php?option=com_content&view=article&id=109:airflo&catid=39:produkty&Itemid=118

Czesc

A sprubuj, majac glowice i 1m runningu poza szczytowka,uzywajac doubble haul, zrobic jeden wymach w tyl i na wymachu w przod wystrzel. zobacz czy poleci dalej niz uzywajac 3-4 miedzywymachy nawet z dbl haul.

Tu problemem moze byc brak kontroli nad tzw overhang, czyli zbyt duzo runingu poza szczytowka w czasie miedzywymachow w stosunku do umiejetnosci poslugiwania sie dbl haul.

Technika taka sama, ale predkosc calego rzutu trzeba dostosowac odpowiednio.

michal

• Like 1

Masa głowicy to 18g (prawie jak #10), a masa 9m linki #7 to 12g ... ale kij 10' #6-7 powinien "unieść" 15 m linki #7 bez problemu, zwłaszcza przy stosunkowo dlugiej "dźwigni" ... można spróbować wymachów nieco krótszym odcinkiem "głowicy" - powinna resztę wyciągnąć ... Linka ma ok. 36m i tyle powinno dać się wyrzucić ... ;)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• Like 1

Panie Jurku i Michale   :D Dziekuje.Sprawdze to jutro ponownie 

Michał a tak nawiasem-opisz swoj zestaw z którego Tobie sie najdalej i najprzyjemniej sie  rzuca ;)

Pozdrawiam serdecznie 

Grzegorz Niżnik

Edytowane przez salmon1977

To jeszcze sugerowałbym najpierw wypróbowanie tej linki ... bez "double haul" ... Utrzymanie w powietrzu 11 metrów linki wędziskiem o długości 3 m nie powinno nastręczać problemów (to może też być swoisty test sprawności wykonywania rzutów ;) i przesłanka do doskonalenia podstaw), a potężna "głowica" wypuszczona do przodu powinna wyciągnąć więcej niż wspomniane 5-8 metrów cienkiego "running'u" ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski