Skocz do zawartości

Daiwa Ryoga 1016hl vs Shimano Calcutta Conquest 101dc

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)!

Mam dylemat, który z nich zakupić. Po wyprzedaniu całego sprzętu, po czasie zaplanowałem skompletować mały arsenał do takich oto zastosowań:

1. na lekko 5-20g 

2. średnio 5-40g

3. ciężej 40-100g

Pozycja nr 3 zrealizowana (Daiwa Pluton). Następna w kolejności miała być pozycja nr 1 z cc51 lub cc51dc. Następnie do średniego castingu pozycja nr 2 i tu myślałem o Shimano Antares DC7LV, CC101dC, Ryoga 1016hl. 

Tak to miało wyglądać ale niestety jak to napisał jeden z kolegów z forum - "plany planami a życie życiem..."

Obecnie chciałbym się skupić na wyborze jednego w miarę uniwersalnego multiplikatora, który obsłuży komfortowo przynęty od 5g do 60g - głownie lotne woblerki od 4cm do 7/8cm pstrąg, okoń, jaź, kleń, gumy i koguty z opadu na główkach max 25g oczywiście na sandacza oraz woblery i jerki od executor 9, 12, rapala DT 7cm po salmo slider 10, fatso 10s.

I tak zaczęły mi po głowie chodzić - Ryoga 1016hl lub CC101dC. Jeżeli chodzi o Ryogę to oczywiście z dodatkową tuningową szpulką do przedziału 5-25g z odpowiednio cienką i mocną plecionką i fabryczna standardowa do 30-60g z mocniejszą pletką. 

No i CC101dc też biorę po uwagę ale tu nie wiem czy istnieje możliwość i jest taka konieczność zakupu szpulki tuningowej .

I teraz pytanko, który wybrać? W skrócie - ma dość komfortowo i daleko rzucać (oczywiście przy odpowiednim kiju) woblery od 5g, nadawać się do opadu pod sandacza na koguty 25g oraz do jerkowania na szczupaki i podpinania większych woblerów. Ma również jak pisałem daleko posyłać przynęty. Chciałbym go podpinać do trzech może nawet do czterech kijów.

Jeżeli jeden z nich spełniłby moje oczekiwania i okazał się taką uniwersalną maszynką to zdecydowałbym się na sprzedaż Plutona. Wtedy na tą chwilę byłby jeden multik i 3,4 patyki. Po głowie chodzi mi również Daiwa Stezz lub cc51dc do przedziału 5-35g (pstrąg, sandał) wtedy pluton by został do przedziału 40/60 do 100g.

Jakie są wasze opinie i propozycje na ten temat:)?

post-49556-0-82386100-1360922180_thumb.jpg

Edytowane przez PILOT

ja na ten problem patrze w sposob nastepujacy ... po co poszukiwany kolowrotek ma robic do 60 gram, skoro pluton robi od 40 w gore? takie bym, sobie, postawil pytanie ... po odpowiedzi, ze w zasadzie nie musi, celowalbym w CC 101 (tez mialem nie tak dawno troche podobny dylemat, CC 101 czy ryoga 1016 i CC 101 wygral jako jedyny kandydat do zakupu) ... nie wiem jak to bedzie za wabikiami po 5 gram, bo mnie, osobiscie, takie kwestie nie interesuja, do takich zadan uzywam spininngu ... i to bylaby takze moja druga propozycja, kolowrotek ze stala szpula, cos w wielkosci 2500, na dwa sezony, a potem ...

a potem moze znowu zycie bedzie rozowe i dopusci plany do realizacji, czego szczerze zycze :)

http://jerkbait.pl/topic/12100-conquest-101-vs-ryoga-1016/

ze względów wielkościowych sprzedałem CC201 z SVS (jakoś mi w reku nie leżał) i szukałem o numer mniejszego. Ja wybrałem Conqesta 101 z SVS (nie miałem w rękach Daiwy). Celowałem w górny zakres przynęt. U mnie robi pod 20-70g i bez jęknięcia daje radę. Z 5g nawet nie próbowałem (jest na nim plecionka 20LB). Ponoć da się... (@Tomy chyba testował).

Tomek miał chyba CC51 z Availem a nie 101 :) 

ja na ten problem patrze w sposob nastepujacy ... po co poszukiwany kolowrotek ma robic do 60 gram, skoro pluton robi od 40 w gore? takie bym, sobie, postawil pytanie ... po odpowiedzi, ze w zasadzie nie musi, celowalbym w CC 101 (tez mialem nie tak dawno troche podobny dylemat, CC 101 czy ryoga 1016 i CC 101 wygral jako jedyny kandydat do zakupu) ... nie wiem jak to bedzie za wabikiami po 5 gram, bo mnie, osobiscie, takie kwestie nie interesuja, do takich zadan uzywam spininngu ... i to bylaby takze moja druga propozycja, kolowrotek ze stala szpula, cos w wielkosci 2500, na dwa sezony, a potem ...

a potem moze znowu zycie bedzie rozowe i dopusci plany do realizacji, czego szczerze zycze :)

Mam już w planach sprzedać Plutona jego rolę ma przejąć Ryoga 1016hl ale tu już do 60g i na prawdę sporadycznie fatso 14f (daje mały opór). Być może jest bardzo prawdopodobne, że nabędę również cc101dc. Czyli będą dwa kultowe multiplikatry. Już nie zależy mi na rozmiarze 51 z czasem pewnie nabędę ale na pierwszy rzut idą te dwa. Nie wiem teraz jak dopasować im role. Myślę, że cc101dc od dolnej granicy 5g do 25/30g a ryoga wyżej. Zarówno te 5g jak i fatso 14f - to sporadycznie. Najczęściej 8/30g oraz fatso10 przy jerkowaniu. I wiem, że te multiki mogą się dublować. Pozostaje teraz kwestia czy przy nabyciu obu konieczna jest zapasowa szpulka do ryogi? 

Edytowane przez PILOT

Miałem podobny dylemat. Kupić CC101 DC czy też nie.

Ostatecznie odpuściłem, ponieważ by się dublowała z Ryogą 1016HL. Daiwa daje radę od 5g ,dokupiłem do niej tuning szpulę za 380pln.

Do 101DC nie dokupisz lekkich szpul, więc nie wiem czy zejdziesz z nią niżej niż 5g.

Wodzik jest prawie na tej samej wysokości co niskoprofilowcu np. w 201E. Konstrukcja pancerna pociągnie i 80g.

Zamiast CC101DC dokupiłem do mojej Ryogi jej większego brata 2020. :D

Jacek

Edytowane przez _ronin

• 3 tygodnie później...

Ma ktoś jakieś porównanie walorów rzutowych obu czyli cc101dc i ryogi 1016 w średnim castingu (5-35g)? 

Przerobiłem/przeczytałem mnóstwo opinii na przeróżnych zagranicznych forach i opinie są podzielone - głównie, że oba są świetne jedne z najlepszych. Jest to na prawdę trudny wybór. 

Ryoga + tuningowa szpulka da radę w przedziale 5-40g do tego ze standardową można swobodnie jerkować ciężej ale za to jest cięższa od cc101dc i "brzydsza" i nie wiem jakby to pasowało wszystko przy łowieniu woblerami do 10g. CC101dc jest ładna, kultowa i jak najbardziej 5-40g będzie sfobodnie a do jerkowania wydaje mi się, że już tak za bardzo się nie nada. Początkowo chcę nabyć jeden z nich. Chętnie pomacałbym oba, było by łatwiej. 

Edytowane przez PILOT

Jak się wchodzi w kategorie kultowości i wyglądu to powstaje błędne koło, a potem wraca się i tak do korzeni. Uprościł bym to maksymalnie. Do jerkowania jakiś burek podwórkowy. Potem różnica z przeznaczenia młynka, do tego co zostanie, któryś z wymienionych wyżej, albo jeszcze co innego- będzie łatwiej. Prawa ręka nie wchodzi w grę co?

Edytowane przez Krzysiek_W