Skocz do zawartości

Daiwa Ryoga 1016hl vs Shimano Calcutta Conquest 101dc

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mial ktos moze mozliwosc porownac wielkosc 101 dc do ryoga 1016... I dlugosc wyrzutu ....

Mam na zbiorniku boję oznaczającą miejsce gdzie nie wolno podpływać łodziom, jest to również wyznacznik dystansu który osiągam na 1016HL + szpulką RCS i ceramiki ZPI. Podchodziłem kilka razy z CC 201 DC i byłem poza zasięgiem. Kije miały różną moc przy tej samej długości i optymalne przynęty pod w/w młynki/kij (20-30 gram). W mojej opinii Ryoga jest po za zasięgiem przy standardowych umiejętnościach, przynętach i podobnych kijach. Odwrotnie w zestawieniu CC 201 DC i Ryoga 2020 HL + tuning j/w. Tutaj zdecydowanie CC górą. Gołe CC 101 i 201 w podobnym teście przegrywały z 1016 HL - jak dla mnie NR 1 w okrąglakach średniakach. Był taki czas, że miałem wątpliwości co do jej zakupu. Dobrze, że szybko przejrzałem na oczy... :D

0002lc.jpg

Mam na zbiorniku boję oznaczającą miejsce gdzie nie wolno podpływać łodziom, jest to również wyznacznik dystansu który osiągam na 1016HL + szpulką RCS i ceramiki ZPI. Podchodziłem kilka razy z CC 201 DC i byłem poza zasięgiem. Kije miały różną moc przy tej samej długości i optymalne przynęty pod w/w młynki/kij (20-30 gram). W mojej opinii Ryoga jest po za zasięgiem przy standardowych umiejętnościach, przynętach i podobnych kijach. Odwrotnie w zestawieniu CC 201 DC i Ryoga 2020 HL + tuning j/w. Tutaj zdecydowanie CC górą. Gołe CC 101 i 201 w podobnym teście przegrywały z 1016 HL - jak dla mnie NR 1 w okrąglakach średniakach. Był taki czas, że miałem wątpliwości co do jej zakupu. Dobrze, że szybko przejrzałem na oczy... :D

0002lc.jpg

Dziekuje za pomoc... Pare tygodni temu zamowilem dwa nowe wedziska...co do pierwszej wedki to nie mialem watpliwosci jesli chodzi o kolowrotek ale z druga hmmm.... No wlasnie to jest bol glowy przez ostatnie pare tygodni.... Mam na mysli dc 101 , daiwa j dream 5.3 , ryoga 1016 albo MB Lin black jungle...I tak sie nie moge zdecydowac chociaz ryoga nie daje mi spokoju....
  • Like 1

Cięższe przynęty sporadycznie 80-100 gram nie zaszkodzą 1016HL? Głównie 40-60 gram będą grane. Powoli dojrzewam...  

Małą sobie szanuję i przywilej współpracy mają jedynie blaszki w przedziale mniejszym z sandaczowo-szczupakowych, tak na oko 10-30 gram. Optymalnie przy tym młynku łowi się z dużym wyczuciem, dobry komfort w rzucaniu i skręcaniu zestawu, ciasno, płynnie z mocą. Od górnego podanego zakresu to już duża Ryoga. Max do 63 gram, taką mam najcięższą wahadłówkę - Gnom P. Nadrowskiego. Zapewne można więcej... Mentalnie zakodowane ustawienia jak podałem. Bariera jest płynna pośrednio do gry wprowadzam CC 201 DC. Bliżej mu do dużej Ryoga. Jak ktoś się uprze to te 60 gram małą obrobi, ja mam wewnętrzny opór - nie szaleję. Zestaw pięknie pracuje w trakcie holu, świetnie czuć w nadgarstku. Jest na tyle mała by nie "łamać" dłoni a na tyle poręczna w gabarycie by czerpać wielką radość z przerzucaniu kija w nadgarstku, niczym zawzięta rozgrywka w ping-ponga: forhend - bekhend... :D

Mnie też już nosi... Z nudów przeglądam fotki w podświadomości czuję zapach wody, smaganie wiatru, chlupot fal...

36811241.jpg

73623316.jpg

Ale jaka ładna, cała rękojeść przy tym krótszym CTS... Ja bym tam jeszcze dorzucił z 3 pierścienie między korko-gumą a uchwytem, między korko-gumą a korkiem i między korkiem a końcówką:))). Nawet bym dał taką srebrną tulejkę(nie wiem czy to fachowo ująłem), z której wychodzi blank i z tyłu końcówki emblemat z logo. Ja mniej więcej podobnie widzę swój uchwyt w przyszłym caście. 

Przy jerkach 60-100g przy samym podszarpywaniu i zwijaniu luzu pletki myślę, że nic małej nie grozi, być może się mylę. Ja tak będę chciał ją używać z fabryczną szpulką. Z tuningową do około 40max.

Edytowane przez PILOT

• 3 tygodnie później...

Spokojnie połowisz mając szpulę RCS i odpowiedni kij. Waga multika do takich zastosowań jest znaczna, jednak 1016 podany zakres obsługuje. Wszechstronność Ryoga jest zaskakująca. Ja zaczynałem od 6 gram, większość wahadeł miałem od 8, był jednak zapas i po odpowiednim wstrzelaniu się w kij "piątka" nie powinna być problemem.

A właśnie myślę o Cardiff51sDC bo chyba nie ma 51DC. Właśnie pod pstrąga oraz klenio/jazia. Myślę o nim lub CC101DC ze złotą szpulką. Pytam czy Ryoga da radę tak jakby w zastępstwie do czasu jak nie nabędę któregoś z shimaniaków.

Ile realnie mały cardiff mieści pletki bo ma bardzo płytką tą szpulkę oraz jaką ma moc hamulca i czy ma terkotkę bo to mnie zastanawia...? 

• 1 miesiąc temu...

A właśnie myślę o Cardiff51sDC bo chyba nie ma 51DC. Właśnie pod pstrąga oraz klenio/jazia. Myślę o nim lub CC101DC ze złotą szpulką. Pytam czy Ryoga da radę tak jakby w zastępstwie do czasu jak nie nabędę któregoś z shimaniaków.

Ile realnie mały cardiff mieści pletki bo ma bardzo płytką tą szpulkę oraz jaką ma moc hamulca i czy ma terkotkę bo to mnie zastanawia...? 

Jest CC51DC z terkotka... Cardiff mieści około 75m pletki 0.8#

• 2 tygodnie później...

właśnie mam u siebie przelotem Ryogę 1016 i powiem, że mimo, że mam naprawdę małe ręce, to rozmiar jest całkowicie do zaakceptowania, wg mnie można nią aktywnie jigować, no może już nie z nadgarstka, ale jednak

waga niestety jest dość mocno odczuwalna :(

obok leżą dwa Steezy , jakby ktoś potrzebował foto-porównania :)

właśnie mam u siebie przelotem Ryogę 1016 i powiem, że mimo, że mam naprawdę małe ręce, to rozmiar jest całkowicie do zaakceptowania, wg mnie można nią aktywnie jigować, no może już nie z nadgarstka, ale jednak

waga niestety jest dość mocno odczuwalna :(

obok leżą dwa Steezy , jakby ktoś potrzebował foto-porównania :)

waga tez nie jest tragiczna miałem SHIMANO ASPIRE 2500 FA i ważył 10g więcej , a porównanie mocy jak Dawid i Goliat

obawiam się czy moje nadgarstki to wytrzymają, ale poważnie zastanawiam się nad sprzedażą jednego z tych nie rozdziewiczonych Steez'ów i kupnem Ryogi

ps. ja uważam, że przy tym wymiarze, wielkości i przede wszystkim środku ciężkości właśnie krótsza korba jest bardzo odpowiednia przy jigowaniu

a mocowo, to tym można tuńczyki z 50m holować :)

Edytowane przez bazyloss