Skocz do zawartości

Daiwa Ryoga 1016hl vs Shimano Calcutta Conquest 101dc

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Też myślę o 1016hl i przy okazji miałbym pytanie do posiadaczy, czy ten gwizd ze szpuli który słychać w momencie rzutu na poniższym filmiku to jest taki fabryczny "efekt"? Czy się popsuło? Szczerze mówiąc nie do zaakceptowania moim zdaniem.

@pilot

wczoraj odebralem CC 101 i powiem tobie, ze juz nigdy nie zrobie tego bledu co kiedys i jej nie sprzedam, to swietny kolowrotek, ociekajacy jakoscia, a to wszystko bez zbytecznych bajerow i wodotryskow

Też myślę o 1016hl i przy okazji miałbym pytanie do posiadaczy, czy ten gwizd ze szpuli który słychać w momencie rzutu na poniższym filmiku to jest taki fabryczny "efekt"? Czy się popsuło?

magnetyki daiwy tak maja, ale za to funkcjonuja wrecz linearnie i to bez awaryjnej elektroniki :)

byc moze okraglak odpada ergonomicznie przy niskim profilu, to fakt, jednakze nie porownujmy jablek z gruszkami :)  kolega pilot chcialby nie tylko porzucac wabikami, bo to potrafi kazdy kolowrotek, ale takze nimi polowic i jezeli wezmiemy pod uwage wage piorkowa daiwy pixy, i polaczymy ja w praktyce, nad woda a nie w ogrodku, z uncjowymi woblerami, to bardzo szybko stwierdzimy exitus tej maszynki, bo nie do tego ja zbudowano ...

@pilot

Jak jesteś z Warszawy lub okolic to napisz na priv. Mam Ryogę 1016HL jak chcesz się przekonać organoleptycznie lub namacalnie jak wygląda  ;)

Lekka szpulka również założona...

Postarałem się zrobić parę fotek przy Certate HC 3000 w celach porównania wielkości. Ryoga jest zaskakująco mała jak ją się trzyma w dłoni, choć waga wyczuwalna... Metal body robi swoje.

post-47133-0-28690600-1362734673_thumb.jpg

post-47133-0-62618900-1362734577_thumb.jpg

post-47133-0-38898000-1362734600_thumb.jpg

post-47133-0-89460300-1362734612_thumb.jpg

@pilot

Jak jesteś z Warszawy lub okolic to napisz na priv. Mam Ryogę 1016HL jak chcesz się przekonać organoleptycznie lub namacalnie jak wygląda  ;)

Lekka szpulka również założona...

Postarałem się zrobić parę fotek przy Certate HC 3000 w celach porównania wielkości. Ryoga jest zaskakująco mała jak ją się trzyma w dłoni, choć waga wyczuwalna... Metal body robi swoje.

attachicon.gifDSC_1075.JPG

attachicon.gifDSC_1079.JPG

attachicon.gifDSC_1080.JPG

attachicon.gifDSC_1081.JPG

Dzięki fajne, dobre fotki. Zrób jak możesz jak siedzi w dłoni:). Niestety Dolny Śląsk ale dzięki za propozycję. Skupię się chyba na RYODZE - jest nowsza, lepszy hamulec... 

parę stów to rozumiem, że w $ :)

o ile miałem przyjemność z kołowrotkami Megabassa, to cudów nie ma, jeśli jest to 20-30% ceny jak w niskim profilu to pewnie warto, choćby za wygląd

ale w przypadku LIN'a to prawie 100% :) i pewnie nie warto logicznie myśląc, ale jak będę miał kupować Ryogę to mocno się zastanowię na Meteorem :D :D :D  i raczej nie ze względu na technikę, bo tyle napewno nie jest warta

akurat Ryga to gratka dla Ito, bo wiele poprawiać pewnie nie trzeba (oprócz wyglądu), wystarczy ładny opis i zagmatwane info o tajemniczym patencie na ulepszenie hamulca magnetycznego ;)

Grzesiu to Batsonik IC847-3, znaczy się trawelek w trójskałdzie:

12-25 lb, 1/2-2 oz. (czyli w wolnym przekładzie 2.13m, ok. 14-50 gr.).

Teraz będzie czas na lżejszego brata do kompletu...

nooo tak rozmawialiśmy o nim...zapomniałem Trza sie bedzie umowic nad woda i przetestować

• 2 tygodnie później...