Skocz do zawartości

Podkładka pod... takie coś co nie pamiętam jak się nazywa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Ostatnio mnie wzięło i zabrałem sie za konserwacje Stradicka 3000GTM z 97'. Z tym, że teraz zabrałem sie za to porządnie i pooglądałem schemat i wyszło, że w czasach, kiedy kołowrotki smarowałem towotem lub inną wazeliną musiałem zgubić taką małą podkładkę pod ... właśnie nie pamiętam jak się ta część nazywa. To coś co porusza szpule w górę i w dół - taki ponazinany wałek. Tam jest taka mała, plastikowa, przeźroczysta podkładka (pewnie dlatego ją posiałem lata temu) od strony hamulca. Próbowałem taką wyciąć z kliszy RTG, ale była za gruba... podpowiedźcie z czego jeszcze można ją wyciąć bo nie mam pomysłu na materiał.

Thanks from the mountain (Z góry dziękuję ) :)

Edytowane przez Jack__Daniels

Jeśli masz Pan na myśli "takie małe podkładkie", którą wkłada się od góry "pod blaszkę ze śrubką, mocującą obudowę wodzika do ośki" i która ma tak ok. 4,5 mm średnicy, a w środku dziureczkę ok. 1,2 mm na "taki dzióbeczek" i grubość ok 0,15-0,2 mm, to mogę Panu dać "takie coś". Zarówno oryginalne plastikowe gówienko jak i mniej oryginalne ale za to mniej zgubliwe bo widzialne ludzkim wzrokiem, mosiężne...

A jak napiszesz na PW jaki adres, to będzie jeszcze łatwiej.. :)

zorro dziękuję za pomoc, ale to jest chyba to o czym pisze godski. Nie mam schematu pod ręką bo bym se sprawdził jak to to się nazywa, ale zdaje się, że właśnie o wormshaft chodzi.

Mam!

to jest właśnie wormshaft

http://www.ebay.com/itm/USED-SHIMANO-REEL-PART-Shimano-Stradic-2000-FG-Worm-Shaft-/121007388409

no i teraz na tą "górną" część trzeba nałożyć takie małe plastikowie podkładkie... a moze nie trzeba.. tyle czesu działał bez :)... no dobra, poważnie, z czego ją wyciąć? Na tym zdjęciu, które wrzuciłem to chyba nawet widać, taką małą czarną... u mnie była przeźroczysta. Ta podkładka ma tylko odsunąć tego wormshaft  od obudowy. Jeden z cycków na tym wormschawcie wchodzi w obudowę.

Edytowane przez Jack__Daniels

Witam.

Są podkładeczki czarne i te są lepsze,bo je widać po wymyciu i nie tak łatwo zgubić jak te przezroczyste.

Jezeli chodzi o grubośc to ma być tak, że po zamontowaniu na "worm shaft" muśi byc minimalny luz wzdłużny na wałku.Jak za ciasno spasujemy

kołowrotek wyraznie będzie śię kręcił z oporami.

Grubośc należy dobrać doswiadczalnie,jak za gruba,to papierek gradacji 1000 pod paluszek,szlifujemy i mierzymy suwmiarką,najczęsciej to 0,1-0,2 mm.

Materiałem najlepszym byłoby włókno węglowe z domieszką nylonu,ale może też być miedz lub mosiądz.

Ja mam oryginalne,więc nie muszę tego praktykować.

Natomiast sprawa suportu,gdzie prowadzony jest wodzik oscylacji wygląda podobnie,też muśimy zachować minimalny luz.

Aby to wykonać bardzo dokładnie należy wymontować całą oś razem z suportem,włozyć wodzik,tulejkę i podkladkę,przykręcić płytkę zamykająca, odwrócić suport i pensetą chwycić za wodzik, sprawdzić jaki jest luz wzdłużny wodzika. I tak do pozytywnego efektu :) .

Materiałem na te podkładki jaki bym polecił to miedz.

Kołowrotki Shimano które w początkowym okreśie docierały na polski rynek własnie z miedzi miały wykonane podkładki i one sprawują się najlepiej.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

To jest ta część o której pisze godski. U mnie była wykonana z plastiku czy też innego tworzywa. Nie mam takiej arkusza miedzi o tak małej grubości więc to odpada. Chyba przyjdzie mi szlifować właśnie tą kliszę RTG. Tak jak napisał J. Leśniak za gruba podkładka sprawi, że mechanizm chodzi za ciężko stąd moje poszukiwania innej cienkiej folijki.

Jozi :) ja tak sobie myślę, że jak się kiedyś nasze drogi w życiu skrzyżują to pewnie na dwóch piwach się nie skończy :)... bylebyśmy tylko wędek nie połamali :)

Strach się bać, ale drugiego dnia po spotkaniu jak w pamiętniku amerykańskiego żołnierza po spotkaniu z polskim :lol:  :lol:  :lol:

Jozi, dzięki za pomysł, to było to. Kołowrotek nasmarowany i z nową podkładką :)

Pozdrawiam.

Jakc browara wisisz.Miodzio że pasi.Wiesz czego wiem co pasi, bo sam miałem kiedyś ten problem po myciu części jak podkładkę wcięło-sam musiałem myśleć a Tobie podałem gotowe rozwiązanie .Dzisiaj zakupiłem sitko na allegro bo wzrok coraz słabszy :D .

http://allegro.pl/zaparzacz-metalowy-do-herbaty-sitko-herbata-i3042900975.html

Edytowane przez Jozi