Jack__Daniels Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Cześć.Ostatnio mnie wzięło i zabrałem sie za konserwacje Stradicka 3000GTM z 97'. Z tym, że teraz zabrałem sie za to porządnie i pooglądałem schemat i wyszło, że w czasach, kiedy kołowrotki smarowałem towotem lub inną wazeliną musiałem zgubić taką małą podkładkę pod ... właśnie nie pamiętam jak się ta część nazywa. To coś co porusza szpule w górę i w dół - taki ponazinany wałek. Tam jest taka mała, plastikowa, przeźroczysta podkładka (pewnie dlatego ją posiałem lata temu) od strony hamulca. Próbowałem taką wyciąć z kliszy RTG, ale była za gruba... podpowiedźcie z czego jeszcze można ją wyciąć bo nie mam pomysłu na materiał.Thanks from the mountain (Z góry dziękuję ) Edytowane 15 Lutego 2013 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Jeśli masz Pan na myśli "takie małe podkładkie", którą wkłada się od góry "pod blaszkę ze śrubką, mocującą obudowę wodzika do ośki" i która ma tak ok. 4,5 mm średnicy, a w środku dziureczkę ok. 1,2 mm na "taki dzióbeczek" i grubość ok 0,15-0,2 mm, to mogę Panu dać "takie coś". Zarówno oryginalne plastikowe gówienko jak i mniej oryginalne ale za to mniej zgubliwe bo widzialne ludzkim wzrokiem, mosiężne...A jak napiszesz na PW jaki adres, to będzie jeszcze łatwiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Panie Tomku serce ma się tylko jedno...oszczędzać je trochę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Według opisu chodzi raczej o podkładkę na wormshaft od strony dupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) zorro dziękuję za pomoc, ale to jest chyba to o czym pisze godski. Nie mam schematu pod ręką bo bym se sprawdził jak to to się nazywa, ale zdaje się, że właśnie o wormshaft chodzi.Mam!to jest właśnie wormshafthttp://www.ebay.com/itm/USED-SHIMANO-REEL-PART-Shimano-Stradic-2000-FG-Worm-Shaft-/121007388409no i teraz na tą "górną" część trzeba nałożyć takie małe plastikowie podkładkie... a moze nie trzeba.. tyle czesu działał bez ... no dobra, poważnie, z czego ją wyciąć? Na tym zdjęciu, które wrzuciłem to chyba nawet widać, taką małą czarną... u mnie była przeźroczysta. Ta podkładka ma tylko odsunąć tego wormshaft od obudowy. Jeden z cycków na tym wormschawcie wchodzi w obudowę. Edytowane 15 Lutego 2013 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Chodzi o element 2409 z załączonego schematu. To co prawda Super Aero GTM ale podkładka na 99% taka sama.super aero 3000gtm.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Daniels nie może to być, teraźniejsze klisze są cienkie(oszczędności) i z tej powina być dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam. Są podkładeczki czarne i te są lepsze,bo je widać po wymyciu i nie tak łatwo zgubić jak te przezroczyste.Jezeli chodzi o grubośc to ma być tak, że po zamontowaniu na "worm shaft" muśi byc minimalny luz wzdłużny na wałku.Jak za ciasno spasujemykołowrotek wyraznie będzie śię kręcił z oporami.Grubośc należy dobrać doswiadczalnie,jak za gruba,to papierek gradacji 1000 pod paluszek,szlifujemy i mierzymy suwmiarką,najczęsciej to 0,1-0,2 mm.Materiałem najlepszym byłoby włókno węglowe z domieszką nylonu,ale może też być miedz lub mosiądz.Ja mam oryginalne,więc nie muszę tego praktykować.Natomiast sprawa suportu,gdzie prowadzony jest wodzik oscylacji wygląda podobnie,też muśimy zachować minimalny luz.Aby to wykonać bardzo dokładnie należy wymontować całą oś razem z suportem,włozyć wodzik,tulejkę i podkladkę,przykręcić płytkę zamykająca, odwrócić suport i pensetą chwycić za wodzik, sprawdzić jaki jest luz wzdłużny wodzika. I tak do pozytywnego efektu .Materiałem na te podkładki jaki bym polecił to miedz.Kołowrotki Shimano które w początkowym okreśie docierały na polski rynek własnie z miedzi miały wykonane podkładki i one sprawują się najlepiej. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 To jest ta część o której pisze godski. U mnie była wykonana z plastiku czy też innego tworzywa. Nie mam takiej arkusza miedzi o tak małej grubości więc to odpada. Chyba przyjdzie mi szlifować właśnie tą kliszę RTG. Tak jak napisał J. Leśniak za gruba podkładka sprawi, że mechanizm chodzi za ciężko stąd moje poszukiwania innej cienkiej folijki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Jack są takie grube obwoluty na dokumenty, idź do paierniczego sklepu, pomacaj i powinieneś kupisz coś bez szlifowania .Jak dobierzesz coś sensownego, napisz dla innych a dla mnie piwo . Edytowane 16 Lutego 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ba! nie muszę iść do papierniczego mam takie plastikowe teczki . Muszę wygrzebać suwmiarkę i pomierzyć. Dam znać jak się do tego zabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ba! nie muszę iść do papierniczego mam takie plastikowe teczki . Muszę wygrzebać suwmiarkę i pomierzyć. Dam znać jak się do tego zabiorę.Jak masz w domu to 2 piwa bo zaoszczędzisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Jozi ja tak sobie myślę, że jak się kiedyś nasze drogi w życiu skrzyżują to pewnie na dwóch piwach się nie skończy ... bylebyśmy tylko wędek nie połamali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Jozi ja tak sobie myślę, że jak się kiedyś nasze drogi w życiu skrzyżują to pewnie na dwóch piwach się nie skończy ... bylebyśmy tylko wędek nie połamali Strach się bać, ale drugiego dnia po spotkaniu jak w pamiętniku amerykańskiego żołnierza po spotkaniu z polskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Jozi, dzięki za pomysł, to było to. Kołowrotek nasmarowany i z nową podkładką Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Jozi, dzięki za pomysł, to było to. Kołowrotek nasmarowany i z nową podkładką Pozdrawiam.Jakc browara wisisz.Miodzio że pasi.Wiesz czego wiem co pasi, bo sam miałem kiedyś ten problem po myciu części jak podkładkę wcięło-sam musiałem myśleć a Tobie podałem gotowe rozwiązanie .Dzisiaj zakupiłem sitko na allegro bo wzrok coraz słabszy .http://allegro.pl/zaparzacz-metalowy-do-herbaty-sitko-herbata-i3042900975.html Edytowane 19 Lutego 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Fajny pomysł z tym sitkiem .Ja mam mały słoik i wyławiam wszystko z dna pensetą. Słoik dlatego, że mieszam i mieszam i jakby było niezamykane to bym powylewał, a że maczam w benzynie to smród byłby jak cholera w całym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi