Skocz do zawartości

Sprzęt pod okonia

viertek

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy od tego, co chcesz osiągnąć i jaki będziesz miał kij. Żyłka, ze swej natury jest rozciągliwa, co przy kruchych pyskach okoni i sztywnych wędkach ma spore znaczenie. Z kolei plecionka pozwala na wyczucie delikatniejszych brań, z większej odległości, a i strat w przynętach będzie mniej. Wybór należy do Ciebie (abstrahując od warunków pogodowych - np. ujemnych temperatur). Osobiście polecam nawinięcie plecionki na jedną szpulkę (np. Kamatsu Techron o umownej "średnicy" 0,02-0,06 mm) i żyłki na drugą (np. Owner Broad 0,16-0,18 mm). Na koniec cieniutki wolframik o mocy 2,5 kg i będziesz syty :)

Edytowane przez Dienekes

Z tego co wszyscy piszą to kij powinien być jak najlżejszy - OK

Kołowrotek też mały i lekki - OK

Pytanie - żyłka czy plecionka?

Jak żyłka to jaka?

Jak plecionka to jaka?

Czy taka sama linka będzie tak samo skuteczna do małej blaszki, małego wobka czy małej gumki  co do bocznego lub dropa?

Kolego jezeli zainwestujesz w ,, piórko ulx ,,  to smialo mozesz zastosowac plencionke a jezeli kupisz sztywniejszy i szybszy kij to zylka wybaczy nie jeden Twój blad

Tak skonstruowanym zestawem mozesz spokojnie obslugiwac wszystkie wymienione przynety oczywiscie biorac pod lupe ich wage :) a drop-shot jak dla mnie to juz inna bajka

Polecam Cormoran Ulx, bajka kij, taki modfast klasyczny, naprawdę okoniowy badyl, ja do kompletu wziąłem Mitchell Avocet Gold3 i zszedłem poniżej 350g w kwocie 400zł.

Obejrzyj w sklepie, może Tobie również podejdzie.

ULX opinie ma ugruntowaną więc nie ma co pisać. Jednak również chciałem polecić Mitchella - bardzo fajna seria kołowrotków.

A gdy wklejka też wchodzi w grę to np Dragon Millenium HD albo nawet Mikado Lexus 240-260. Tutaj przy Mikado sporo by zostało kasy na młynek:)

Edytowane przez Marcyś