Skocz do zawartości
  • 0

Techniki rzutowe w castingu - pitching i rollcast - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

W poprzednim artykule chciałem przekonać czytelników, że decydując się na wędkarstwo castingowe nie musimy w sposób znaczący ograniczać swoich możliwości w stosunku do klasycznego spinningu. No dobrze ale co dalej? Czy są zatem sytuacje, gdzie casting jest mniej optymalnym wyborem? Czy są łowiska na tyle trudne, że dodatkowe „komplikacje” wynikające z panowania nad multiplikatorem w sposób wyraźny uniemożliwiają skuteczne łowienie? W tekście tym postaram się pokazać, ze można skutecznie korzystać z multiplikatora w łowiskach trudnych technicznie.

Zapraszam serdecznie do lektury artykułu o technikach rzutowych za pomocą multiplikatora. Dzisiaj Jurek omawia pitching oraz rollcast.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiem tak:

W tym szalenstwie, zdaje sie - jest metoda :D

Fajne filmiki, podoba mi sie tutaj to, ze ze wszystkiego robicie profesjonalna sprawe. Moje podejscie do wedkarstwa jest inne, ale na pewno zrodlo wiedzy tutaj na forum - ogromne.

Kupie sobie kiedys multika. No normalnie wezme i se kupie ;)

• 0

Muszę przyznać że artykuły na Jerkbait.pl pojawiają się w imponującym tempie.. :huh:

Bo to najlepszy castingowo/spinningowy portal w Polsce. Żaden inny mu nie dorownuje nawet w połowie.

pozd JW :D

milo sie czyta takie informacje od jego (portalu) uzytkownikow :mellow:

• 0

dawid pamietaj ze to forum tez i Ty tworzysz... wiec .. moze i sam cosik napiszesz

To dobre słowa. Portal jerkbait.pl tworzą przede wszystkim użytkownicy. Z wielką chęcią publikuję Wasze artykuły. Wielu przekonało się, że to nic trudnego. Każdy natomiast artykuł wnosi coś nowego, ma swoją wartość. Dlatego zachęcam do pisania relacji, artykułów. Chętnie opublikuję! Jestem pewien, że wielu z Was posiada ogromną wiedzę. Jeśli jeszcze ją uwolnicie, rozdacie to będzie to wiedza najcenniejsza.

W kolejce mamy jeszcze kilka artykułów. W następnym tygodniu kolejne 2 szt. Juz dzisiaj zapraszam.

Jurku! Dobry artykuł. Poruszyłeś wiele istotnych kwestii. Dla mnie pierwsza klasa.

Pozdrawiam

Remek

• 0

dawid pamietaj ze to forum tez i Ty tworzysz... wiec .. moze i sam cosik napiszesz

Wprawdzie na razie jeszcze dużo się uczę, ale jeżeli będę czół że z jakiegoś zakresu ma bardziej niż przeciętne informacje, to na pewno sie nimi podzielę.

dawid ni chodzi o to czy jestes guru czy nie... chodzi o spojerzenie na sprawe innymi oczami to tez BARDZO duzo wnosi :mellow: ot i tyle. kilka fotek. kilka przemyslen, zdan i art sam sie tworzy.... a tak w ogole to zapewniam cie ze to swietna zabawa taki artykulik... wciaga to troche

• 0

@Jerzy - gratulacje, bardzo fajny artykuł ! :D

Bardzo duży plus za dodatkowe filmy instruktażowe - to jest to, co się bardzo rzadko pojawia w innych publikacjach, a umożliwia nie tylko zapoznanie się z czystą teorią, ale również podejrzenie praktyki !!

PS - ja również mam pewną osobistą castingową technikę rzucania przynętami. Stosuję ją głównie, gdy c.w. zestawu znacznie przekracza ciężar przynęty (czyli np. trc60mf, vs, pp20lb i do tego wobki 2-4g lub małe wirówki). Umożliwia wyrzut takimi przynętami, lecz ciężko tutaj mówić o większej dokładności położenia przynęty. Po zapoznaniu się z artykułem, widzę, że niektóre szczegóły ma ona wspólne z rollcast.

• 0

Witajcie Koledzy.

Wszystko ok. i generalnie się zgadzam, ale nie dam sobie przetłumaczyć, że sprzętem castingowym można rzucać rownie

precyzyjnie co spinningowym. Jeśli którykolwiek mistrz castingowy uważa inaczej, to zapraszam na konfrontację, w trzech

łowiskach; duża rzeka niźinna, rzeka trociowo-łososiowa( ale nie Rega) i mała rzeczka pstrągowa.

Pozdrowienia Jachu.

Ps. Z całym szacunkiem dla Castingu

• 0

swietny, prosto napisany artykul, tekst wyraznie odzwierciedlajacy nie tylko wiedze autora czy jego doswiadczenia, ale takze obrazujacy sposob zdobycia tej wiedzy,

jurek dziekuje tobie bardzo ... chyba zaczne sie powaznie zastanawiac nad lajtowym zestawem ... nie miala baba klopotu ...

jurek dziekuje tobie bardzo <_<

• 0

Witajcie Koledzy.

Wszystko ok. i generalnie się zgadzam, ale nie dam sobie przetłumaczyć, że sprzętem castingowym można rzucać rownie

precyzyjnie co spinningowym. Jeśli którykolwiek mistrz castingowy uważa inaczej, to zapraszam na konfrontację, w trzech

łowiskach; duża rzeka niźinna, rzeka trociowo-łososiowa( ale nie Rega) i mała rzeczka pstrągowa.

Pozdrowienia Jachu.

:D nie będę się sprzeczał - da się :D, może nawet bardziej precyzyjnie niż spinningowym :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Witajcie Koledzy.

Pozdrowienia Jachu.

:D nie będę się sprzeczał - da się :D, może nawet bardziej precyzyjnie niż spinningowym :D

Pozdrawiam

Remek

Coś czuję, że zacznie się burza :mellow:

• 0

Pozdrawiam

Remek

Nie będzie. Przy odpowiednio dobranym zestawie castingowym da się rzucić bardzo precyzyjnie - w punkt. Myślę, że potwierdzi to aktualny Mistrz Europy w konkurencji spinning-cel oraz Mistrz Polski w dwuboju multi. :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Pozdrawiam

Remek

Nie będzie. Przy odpowiednio dobranym zestawie castingowym da się rzucić bardzo precyzyjnie - w punkt. Myślę, że potwierdzi to aktualny Mistrz Europy w konkurencji spinning-cel oraz Mistrz Polski w dwuboju multi. :D

Pozdrawiam

Remek

Mi nie trzeba tłumaczyć :D chyba o tym wiesz :D

• 0

Witam !

Bardzo fajny artykuł, ciekawe filmiki, nic dodać nic ująć, tylko pogratulować autorowi i zacząć trenować nowe techniki.

Chciałbym również wyrazić swój pogląd ,co do części wypowiedzi mojego imiennika kol.J.Walaszewskiego ale nie dam sobie przetłumaczyć, że sprzętem castingowym można rzucać rownie

precyzyjnie co spinningowym. Na to stwierdzenie odpowiedział już Remek, że da się i ja też to stwierdzam. Wszystko zależy od kilku kwestii, takich jak dobór sprzętu (wędzisko, multiplikator), a przede wszystkim ciężaru przynęty do tego zestawu. Następną kwestia to opanowanie kilu technik rzutowych- tak samo jak w spinningu. Wszystko to tylko kwestia czasu, zaangażowania i treningu. Od lat startuję w zawodach rzutowych i w chwili obecnej nawet juniorzy czy juniorki bardzo dobrze sobie radzą z techniką castingową. Więc jeżeli Kolega J.Walaszewski nie dowierza to zapraszam na ogólnopolskie zawody rzutowe do Grudziądza (25 sierpień) lub na Rzutowe Mistrzostwa Polski w dniach 15-16 września do Katowic. Natomiast co do konfrontacji, to serdecznie zapraszam na zlot jerkbaitu i wówczas przekona się Kolega nad wodą co miłośnicy tej metody potrafią.

I jeszcze mam mały apel do Remka, może zamieściłbyś kilka ujęć z filmiku o multiku Shimano Antares DC7 i pokazał co Japończycy wyprawiają technikami castingowymi - może to przekona naszego Kolegę J.Walaszewskiego.

Pozdrawiam miłosników castingu

• 0

Czasami, gdy czyta się podobne teksty instruktażowe, takie pytanie samo ciśnie się na usta: żeby jeszcze można było to zobaczyć? A tu proszę! Full opcja. Brawo. I, nie taki diabeł straszny jak go malują :o Te same techniki stosuję przecież w spinningu :mellow: