janusz.walaszewski Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Witajcie Koledzy.Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochęRegi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzierównież je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiemna wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.Pozdrawiam JachuPs. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Przychylam sie do tego co napisał Standerus o reakcji łososi na twarde przynęty.Najlepiej zobrazuje to opis sytuacji jaka przytrafiła mi się na Słupi. Wjechałem woblerem w zaczep na dnie.Uwolniłem go ciągnąc za plecionkę ręką.Natychmiast po ponownym chwyceniu wędziska miałem branie .Około 90-cio centymetrowy łosos zrobił świecę,wobler cały był w zamkniętym pysku ryby.Hol trwał jeszcze kilkanaście sekund po czym przy ponownym wyjściu do powierzchni ryba spadła.Gdy wyciągnąłem wobka okazało się, że na obu kotwicach idealni wzdłuż osi zapiety był patyk grubości palca wyrwany z zaczepu.Nie było szans zaciąć skutecznie ryby,ta jednak przez długi czas nie wypuszczała twardej przynęty z pyska dajac się nawet holować. Natomiast trocie reagują faktycznie podobnie do pstrągów.Nawet agresywny srebrniak potrafi nie zamknąć pyska na przynecie .Jeśli zrobi nawrót to zacięcie i tak się dokona samo, ale przy atakach od tyłu trudno zaciąć.Dzieje się tak dlatego że atakujaca zdużym impetem ryba po uderzeniu przesuwa sie z przynętą do przodu i zatrzymuje.Najlepiej czuje sie to na obrotówwce-puk i luz,za chwile mocniejszy puk,jak schodzi z przynęty.Czasami przy odrobinie szczęścia i refleksu,jak choć na chwilę zamknie,przymknie pysk na błystce uda się zaciąć ten luz.Ryby wtedy przeważnie zapięte są w podniebienie na czubku pyska a nie w nożyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 aprops -jaka to ryba na zdjeciu ktore wkleilem ?Mowia ze to troc ale podobno troc po pewnym czasie to juz nie troc a losos?Jak z tym wlasciwie jest ? Moim zdaniem ciężko by było powiedzieć - widziałem u kolegi łososie któe wyglądały +- jak potoki, naprawdę ciężko było powiedzieć - czerwone kropy itd, zasiedziałe są bardzo pstrągokształtne (przynajmniej tutaj) Popatrz na równo ściętą płetwę ogonową, gruby trzon ogona, ubarwienie- kropy w obwódkach(a nie iksy), w tylnej częsci ciała (za płetwą grzbietową) występują w dużej ilości poniżej linii nabocznej. Na 99,999 % nie jest to łosoś . Czy jest to pstrąg czy troć nie wiem, w niektórych krajach nie mówi się np. o troci jeziorowej, trzeba znać realia wody w jakiej ta ryba została złowiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @standerus, dzieki za info, ciekawa sprawa, bede musial zaopatrzyc sie w ta ksiazke. Co do niezerowania, to ciekawe ile tak ryba moze wytrzymac, no bo zalozmy ze wejdzie w lipcu czy sierpniu, to do tarla jeszcze kawal czasu, a przeciez energie spalaja caly czas.Musze koniecsnie przecwiczyc sztuczke z kamieniami. Do tej pory staralem sie zakradac do kazdego basenu jak indianin i chowalem sie na brzegu za zdzblem trawy Czas zmienic taktyke. @rocky, czyli wychodziloby na to ze przynete prowadzona pod prad jednak warto zacinac, bo moze trafi sie akurat na ten moment kiedy zamknie pysk. Czy kazdo razowo liczyc na to, ze sama sie zatnie jak to sugeruje @Janusz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Tak Luko, warto wg mnie zacinać wszyskie zakłucające pracę przynęty sygnały właśnie przy prowadzeniu pod prąd.Oczywiście nawet przy takim prowadzeniu zdarzają sie pewne brania odczuwane normalnie jako głębokie przygięcie i wtedy ryba jest dobrze zacięta.Po prostu uderza od razu w nawrocie.Niestety jest to sytuacja rzadsza niz przy prowadzeniu po łuku , kiedy sam tor przynęty wymusza na rybie wykonanie co najmniej pół zwrotu,czyli po zagarnięciu wabika ustawienie sie pyskiem do nurtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Jeszcze co do żerowania troci w rzece.Da sie zauważyć że smoluchy łowione we wrześniu mają mniejszą masę.Najlepiej widać to na małych i średnich rybach które procentowo do masy ciała zuzywają więcej energi.Są chudsze w grzbiecie ,nie tak owalne,torpedowate jak srebrne ale bardziej spłaszczone.Dla przykładu: srebrniak złowiony we wrześniu (niezbyt wypasiony)60cm-2,2kg, smoluch złowiony we wrześniu(szeroki) 60cm-2 kg. Ryba pozostająca w rzece nie żeruje,maja na to wpływ głównie zmiany hormonalne o których pisał Standerus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 OK, dzieki. Dzisiaj znowu pojechalem. W sumie nei wiem po co bo woda jeszcze nizsza i atomowa lampa. Supilem sie na jednym basenie nad ktorym przesiedzialem prawie caly dzien. Najpierw kulturalnie go przeczesalem, a ze nic sie nie dzialo, to zabralem sie za bombardowanie kamieniami Dobrze ze nikt mnie nie widzial...No ale koniec koncem podzialalo Na wlewie mialem wyjscie ladnego loska do executora 7sr. Dosyc dlugo gralem mu przed nosem i nie wytrzymal, szkoda tylko ze zdecydowal sie jedynie na delikatne tracenie przynety. Potem dlugo jeszcze probowalem i pomyslalem soebie ze splynal w dol do basenu, wiec stanalem nad przelewem i zaczalem czesac ponizej. Nagle katem oka zobaczylem ze ryba sobie wrocila w przelew i stala doslownie metr ode mnie. Zamarlem w bezruchu i obserwowalem ja sobie przez dluzsza chwile. Piekna rybka okolo 80cm juz taka troche w miedzianym kolorze. No coz, przynajmniej sobie popatrzylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 No cóż ,pogody nie wybieramy.U mnie przed południem też się zrobiła lampa , a jak zakończyłem sezon pstrągowy to możesz zobaczyć w wieściach z nad wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Witaj @TERMOS@Mysha odpowiedział na twoje pytanie dokładnie tak jak ja bym tozrobił. Sorki, że tak długo nie było mnie na forum, dzisiaj teżmam 15-20min czasu. W robocie nowe promocje i takie tam, trzebasię tym zainteresować. I to tyle.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Witaj Kuba.To co napisałem nt. wahadełek to jedynie liźnięcie wierzchołka góry lodowej.Postaram się napisać więcej z uwzględnieniem różnych miejscówek i innych takichtam. O szczupakach i generalnie wodach stojących też napiszę. Ostatnio jestem mocno zaganiany w robocie, nowe promocje i takie tam inne, i brak mi czasu. Alesądze, że mi wybaczycie.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 W robocie nowe promocje i takie tam, trzebasię tym zainteresować. I to tyle.Pisz smialo -moze jakas promocja wlasnie Nas zainteresoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witajcie Koledzy sorki, że ostatnio nie bardzo udzielam się naforum, ale mam bardzo gorący okres w pracy i nie mam kompletnieczasu. Szczególnie serdecznie pozdrawiam @rockiego - Mariusza, tym bardziej, że sam urodziłem się w Starogardzie Gdańskim. Dziękujęteż za uznanie dla moich postów. Obiecuje, że już pod koniec tygodnianadrobię zaległości na forum.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Pozdrowienia Jachu!Mam nadzieje ,że cię nie rozczaruję tym ,że urodziłem się w Piszu Natomiast twoja wzmianka o Jez.Wdzydzkim mnie ucieszyła bo łowie tam od 18 lat, a moja żona pochodzi z Wdzydz Tucholskich.Myślę, że będziemy mieli sporo wspólnych tematów do omówienia na priw ,a i na forum Trzymaj się ciepło i jak będziesz mógł to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witajcie.Małe wyjaśnienie co do teori zacinać czy nie. To co napisałem naten temat dotyczy sytuacji ogólnych, na pewno jestem przeciwnikiemdocinania. (Z doświadczenia wiem, że najczęściej nic to nie daje)Natomiast to o czym pisał @Rocky to sama kwintesencja prawdy, w sytuacjachkiedy prowadzimy przynętę pod prąd, każde nawet najmniesze zakłócenie jejpracy powinno być kwitowane błyskwicznym zacięciem.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witaj Mariusz.Pewnie, że mnie nie rozczarowałeś miejsca urodzenia się nie wybiera. Znam te klimaty bomój Wujo mieszka nad Gołuniem na Zabrodach dokładnie vis a vis skansenu. Łowię na Wdzyckimod 1984r. ostatnio niestety coraz mniej (brak czasu) ale mam trochę ciekawych wyników. Miłomi, że spotkałem na forum Kolegę, który ma takie same jak moje preferencje i zna wody na których łowię. A co powiesz na temat Raduni i pstrągów albo Wierzycy i Wietcisy. Dawno tamnie byłem. Ale odpowiedź to chyba już na priv. Nie wszyscy koledzy będą chyba zainteresowani.Pozdrowienia jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witajcie Koledzy.Trochę już napisałem o wahadłach. Teraz na proźbę @Standerusa - Kubytrochę o karlinkach stosowanych na wodach stojących, też bardzo ogólnie.Trudno tak od razu uwzględnić wszystko. Informacje w załączniku.Pozdrawiam JachuWahadełka II.rtf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kwasik Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 JachuGdzie Ty łowisz trocie i łososie w wodach stojących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 JachuGdzie Ty łowisz trocie i łososie w wodach stojących?Rozumiem że to zapytanie jest żartobliwe z pewnymi akcentami humorystycznymiTo nie Jachu łowi trocie&łososie w wodach stojących, tylko @Standerus w Irlandii i na jego prośbę Janusz o tym napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Mam nadzieje ,że cię nie rozczaruję tym ,że urodziłem się w Piszu Znam ,znam i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tosiek Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witam,Jestem pierwszy raz na forum, niemniej chciałbym wtrącić swoje 3 grosze. Otóż ostatnio podążałem za szczupłym na Wiśle pow. Wawy. Spotkałem po drodze dziaduleczka, który jak się okazało, kiedyś rybaczył na Rzece jak się 'wyraził'w latach 64- 89. Z tego co opowiadał, dzieżawił odcinek Nadbrzeż - Karczew i pamiętał JESZCZE POłOWY łOSOSIA.Otóż twierdził , że 'spławką' na łososia trzeba było ustawiać się jak do'roboty', o określonej porze. Kto przyszedł wcześniej lub spławił za późno nałapał 'tylko' cert i leszcza. Dodał, że na siatę '50' wchodziły tylko certy pow. 3/4kg. Mówił, że na pocz. września zaciągi leszcza 150-200szt. pow. 2kg dopiero były dobre. Ale tak jak większość potwierdza , była duża woda na rzece. Szt.pow. 4kg. brało się 'dla siebie' do wędzenia . Ja mu wierzę. To były czasy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witaj @kwasik.Myślę, że to pytanie jak zazanczył @rocy ma żartobliwy podtekst,ale tak serio to złowiłem kilka (dokładnie 3) troci jeziorowychwłaśnie na Wdzyckim. To tyle, łyso Ci troche ?Pozdrowienia JachuPs. Tak w ogóle to chodziło o stosowanie karlinek w wodach stojącychi to opisałem bardzo ogólnie na proźbę @standerusa w załączniku domojego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witaj @tosiek fajnie, że jesteś na Forum.Pewnie tak było jak opisywał dziaduleczek, ale niestety zaporawe Włocławku zrobiła swoje. Takie certy pod 2kg i nawet większe łowi się teraz na Parsęcie na przepływankę prawie w samym mieście.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witaj @TERMOS.Jak miałbym pisać o promocjach to trzebaby było założyć nowy wątek.Myślę jednak, że to Forum to nie miejsce na załatwianie komercyjnychinteresów. Jestem pracownikiem firmy telekomunikacyjnej Netia SA,oferta mojej firmy jest konkurencyjna w stosunku do innych, a szczgólnie do TP SA. Natomiast szczegóły to już raczej na priv.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Pewnie tak było jak opisywał dziaduleczek, ale niestety zaporawe Włocławku zrobiła swoje. Ja pamiętam jak starszy pan opowiadał jakie smoki wchodziły w Rudawę pod Krakowem jak był mały, zaraz po wojnie... nastokilogramowe łososie. Może rozbiorą zaporę w pizdu?? Był taki plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witaj Kuba.Plan może i był, tyle tylko, że teraz ch..e kombinują jakby tuzrobić drugą zaporę w Nieszwie. A Włocławka nie rozbiorą, chyba,że sam się rozleci. Ale taka opcja, poza korzyściami dla nasbyłaby jednak raczej katastrofą ekologiczną.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Janusz -dziekuje za oferte ,bardziej myslalem ze te promocje to cos typu -sklep wedkarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
janusz.walaszewski
Witajcie Koledzy.
Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochę
Regi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzie
również je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiem
na wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.
Pozdrawiam Jachu
Ps. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie.
Top użytkownicy dla tego pytania
47
11
10
8
Popularne dni
20 Sie
28
2 Sty
15
21 Sie
11
23 Sie
9
Top użytkownicy dla tego pytania
janusz.walaszewski 47 odpowiedzi
Paweł nizinny 11 odpowiedzi
TERMOS 10 odpowiedzi
rocky 8 odpowiedzi
Popularne dni
20 Sie 2007
28 odpowiedzi
2 Sty 2018
15 odpowiedzi
21 Sie 2007
11 odpowiedzi
23 Sie 2007
9 odpowiedzi
Popularne posty
janusz.walaszewski
Sezon się zbliża, przypomnę artykuł o stosowaniu wahadeł w "trociowaniu" http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/trociowe-wahadla-r161
Paweł nizinny
Aktualizacja i doprecyzowanie informacji.: Troć za wałki które robiła, straciła Wisłę, natomiast Wierzyca i Motława zostają u nich we władaniu. Wisła na tym obwodzie nie będzie dzierżawiona nikomu inn
Jano
A mi wczoraj piękny srebrniak sponiewierał dość mocny zestaw pstrągowy... bez szans szkoda, byłby niezły "przyłów"
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi