janusz.walaszewski Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Witajcie Koledzy.Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochęRegi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzierównież je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiemna wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.Pozdrawiam JachuPs. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORION99 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Hej, Panowie.Nikt jeszcze nie ma się czym chwalic ? 9 dni do końca sezonu !!!Gdzie te Trotki ? orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hasior Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 no my Orionie liczyliśmy na Ciebie bo fakt Fotograficzne puuuuchy straszne w Tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ORION99 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Ja stety, niestety prawie nie bywam w rodzinnych stronach Także i trotek nie mam jak łapac.Jakoś ten rok wyjątkowo pusty ale i wypadów nad wodę za dużo nie było Jedyną trotkę złapałem w styczniu i od tamtej pory już nie byłem ani razu nad Parsętą.Choc podobno trochę ryby na koniec sezonu weszlo do rzeki. orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rocky Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Fakt, ryby podobno trochę jest. Kolega od lipca złowił trzy sztuki na Słupi.Ten rok jest pogodowo bardzo dobry na trocie.Teraz też było pare dobrych sztormów. Może być tak , jak 11-12 lat temu, że główny ciąg rozpocznie sie już w ostatnich dniach sezonu. Największy problem to brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Jachu - co to jest z ta zaraza/plesniawka troci i lososi na Parsecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Pytanie skierowane do kogo innego ale ja mam pewne spostrzeżenia którymi mogę się podzielić. Moim zdanie pleśniawka która wystapiła u tych ryb to po prostu efekt okaleczeń powłok ciała, ryby muszą przechodzić przez źle skonstruowane przepławki, pokonywać jazy (a zanim taki jaz pokonaja przeważnie walą wcześniej kilkukrotnie o beton) w ten sposób uszkadzają powłoki ciała, do tego dochodzi nie najlepszy stan czystości naszych rzek (daleko nam do kanady czy skndynawii) i dodatkowo to, że we wrześniu woda jest wciaż ciepła to wszystko ułatwia infekcje ciała ryby a w efekcie pleśniawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Pytanie skierowane do kogo innego ale ja mam pewne spostrzeżenia którymi mogę się podzielić. Moim zdanie pleśniawka która wystapiła u tych ryb to po prostu efekt okaleczeń powłok ciała, ryby muszą przechodzić przez źle skonstruowane przepławki, pokonywać jazy (a zanim taki jaz pokonaja przeważnie walą wcześniej kilkukrotnie o beton) w ten sposób uszkadzają powłoki ciała, do tego dochodzi nie najlepszy stan czystości naszych rzek (daleko nam do kanady czy skndynawii) i dodatkowo to, że we wrześniu woda jest wciaż ciepła to wszystko ułatwia infekcje ciała ryby a w efekcie pleśniawkę Masz prawie 100 % rację, prócz tego że chorobom grzybiczym sprzyja niska, a nie wysoka temperatura wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Witajcie.Co do pleśniawki zdania są podzielone, faktem jest, że w tym sezonie, a właściwiepod sam jego koniec stała się bardzo widoczna. Np. wszystkie ryby złowione na SalmoParsęty były nią zaatakowane. Widziało się też dużo takich ryb w wodzie, które osła-bione stały pod samymi brzegami w miejscach o spowolnionym nurcie. Na tak dużą skalępodobne zjawisko wystąpiło w pierwszej połowie lat 80-tych, z tego co pamiętam. Ouszkodzeniach spowodowanych pokonywaniem przeszkód hydrotechniczznych na Parsęcieszczególnie w dolnym odcinku nie może być mowy bo ich po prostu nie ma.Z wypowiedzim.in. Mariana Paruzela, Janusz Nyka i A.Furdyny wynikało, że powodem jest ponownyrozwój rolnictwa w dorzeczu Parsęty szczególnie w jej dolnym biegu a co za tym idzieurzyźnienie jej wód przez zpływające z pól nawozy, dodatkowo wysoki stan wody w lipcu sprzyjał temu zjawisku. Natomiast niska woda pod koniec sezonu przytrzymała rybę w dolnym i środkowym odcinku rzeki. Wspomniani wyżej pobrali materiał do analizzarówno z ryb jak i z wody jak będą jakieś wieści to może się dowiemy. Co do zimnej czy ciepłej wody a raczej wpływu temperatury na rozwój pleśniawki z ich opinii wyni-kało, że właśnie ciepła woda sprzyja rozwojowi tej choroby. Jak jest naprawdę niewiem przekazuję tylko opinie wspomnianych pow.Pozdrowienia Jachu P.S. w załączniku artykuł z Gazety KołobrzeskiejArtykuł Ryba Gnije.rtf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Przy całym szacunku dla w/w rozwojowi pleśniawki sprzyjają niskie temperatury, chorobom bakteryjnym natomiast wysokie. Nie widziałem ryb, nie mogę sie na ich temat wypowiadać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 31 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Witajcie Koledzy.Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom tominie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanychrównież instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogąbyć bardzo łowne.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Witam, czy wielkim nietaktem będzie jak na trocie założe plecionke fluo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Witajcie Koledzy.Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom tominie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanychrównież instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogąbyć bardzo łowne.Pozdrowienia Jachu Januszu,Napisz artykuł o tym a ja to opublikuję na stronie głównej. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Witam, czy wielkim nietaktem będzie jak na trocie założe plecionke fluo? Kiedyś używałem fluo Power Pro- pomalowałem koniec (2 m) markerem na zielono. Po jakimś czasie wyrwałem tą końcówkę i poniżej ujścia Gnilnej wyjąłem srebrną czwórkę. Od tego czasu nie maluję i nie zwracam specjalnej uwagi na kolor plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Mysha,dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Witajcie Koledzy.Wojtek @jersey zadał mi ciekawe pytanie dot. połowu troci z brzegu a właściwie z plaży wBałtyku. Moje doświadczenia dotyczą głównie połowów na Bornholmie ale to wcalenie znaczy, że u nas nie można próbować takich połowów. Z doświadczania wiem, że trocietrzymają się w rejonie przyujściowym w morzu prawie przez cały rok. Analizując miejscastawiania sieci łososiowych przez rybaków można wysnuć wniosek, że już od kwietnia dowrześnia troć jest w strefie brzegowej Bałtyku. Dlatego też łowienie jej z brzegu powinnobyć możliwe. I tak jest, trzeba tylko zanaleźdź odpowiednie miejscówki, będą to rejonyprzyujściowe rzek pomorskich nawet do 10mil od ujścia. Najważniejsze jest aby miejscówkacharakteryzowała się tzw. lamparcim dnem, czyli podłoże powinno być kamieniste lub chara-kteryzujące się grubym żwirem przeplatanym miejscami porośniętymi morskimi wodorostami ikoloniami skorupiaków. Takie miejsca często znajdują się blisko brzegu czasami nawet niewięcej jak 50m. Na Bornholmie stosuje się wahadła bardzo smukłe takie bardziej belonowe anawet najlżejsze pilkery 40-60g w kolorach srebrnym, srebrno-niebieskim i ew. z brązowymzabarwieniem grzbietu. W naszych wodach można stosować podobne przynęty co istotne należyje prowadzić w szybkim tempie takim prawie boleniowym. Choć nie mam doświadczeń z naszegobrzegu to uważam, że warto spróbować.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 jesli chodzi o odleglosci przebywania troci od brzegu, to mysle, że bardzoobrazowe może być to iż jeden z naszych użytkowników w ubiegłym roku ganial je z ... muchowką co prawda w spodniach odpowiednich, nie mniej jednak ... skoro muchowka mozna to dlaczego nie można poczciwym .... castingiem <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Witaj Rafał.Jasne, masz rację. Mnie zawsze brakowało trochę samozaparcia imotywacji. Ale znam miejsca w rejonie Dźwirzyno-Grzybowo-Kołobrzeggdzie warto spróbować takich połowów i obiecuje, że w przyszłym sezo-nie przetestuję. Jak będzie o czym pisać to dam znać.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 a moze nawet uda sie zmontowac jakieś nadwodne spotkanie... kilku oszołomów ktorzy chetni postoją w wodziei pomarzną zawsze się znajdzie... ty juz jesteś, ja tez... milo tez pewni chetnie dołączy... może ziuta, artech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Może Ja jak mnie kto przygarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Witajcie.Można popróbować takich połowów z naszych plaż, trzeba o tympomyśleć jest trochę czasu więc sprawa jest otwarta. Postaramsię zebrać info. na temat i zobaczymy.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kwasik Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 A nie możesz teraz spróbować?Jak to jest z opłatami za połów z brzegu morza? Czy można łowić u ujścia Wisły (przekop Wisły) i na Mierzei Wiślanej? Jakie są ograniczenia, wymiary ochronne, zakazy?Gdzie i komu zapłacić za prawo połowu?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witaj Teraz nie bardzo bo jest okres ochronny.Wszystkich informacji udzielają Urzędy Morskie ich delegaturyKapitanaty i Bosmanaty portów, tam też można uiścić opłaty nieznam aktualnych wysokości opłat. Co do możliwości połowów w wy-mienionych miejscach zasięgnij informacji na stronie UM GdańskPozdrowienia Jachulink do strony z informacjami nt. opłathttp://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/podglad?id=4041&am p;am p;am p;wariantAkcji=podglad jeszcze raz link http://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/podglad?id=4041&war iantAkcji=podglad jeszcze jeden link tym razem prawidłowy http://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/lista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nida Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Witam kolegówMam nadzieje że temat w dobrym miejscu umieściłem Mam pytanie ponieważ nie wykluczone że w tym roku zawitam 1 raz nad rzekę pomorską celem przechytrzenia troci.Oczywiście nie nastawiam się ale bardziej zależy mi na poczuciu klimatu lutowej pomorskiej rzekiw jakie woblery się uzbroić ? będę łowił na redze.Zasięgnąłem opinii i mam się uzbroić w woblery górala, dylewskiego, Siudaka, Osowskiego i wobi.Czy macie jakieś swoje sprawdzone wobki na tę wodę?Ponoć powyżsi producenci rzadko robią ich wobki więc będzie problem żeby coś kupić .... A może ma ktoś nr do Pana dylewskiego,osowskiego,siudakiewicza żeby złożyć zamówienie ? a może ktoś chciałby się podzielić i sprzedać kilka szt ? myślę że 10 szt w zupełni starczy na 4 dniowy wyjazd Edytowane 29 Listopada 2016 przez Nida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/trociowe-abc-r49http://jerkbait.pl/topic/4320-reda/http://jerkbait.pl/topic/9947-pierwszy-zestaw-na-tro%C4%87/http://jerkbait.pl/topic/1272-reda/ Edytowane 29 Listopada 2016 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nida Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) dziękuję kolego już wcześniej przeczytałem ten artykuł zależy mi na informacjach od łowców na tej konkretnie rzeceTeoria jest, sprzęt bazowy też brakuje podpowiedzi o miejscach i przynętachmoże na redze ktoś ma swoje doświadczenia poparte sukcesami ? chodzi o Regę ale ok poszukam dokładniej Edytowane 29 Listopada 2016 przez Nida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
janusz.walaszewski
Witajcie Koledzy.
Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochę
Regi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzie
również je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiem
na wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.
Pozdrawiam Jachu
Ps. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie.
Top użytkownicy dla tego pytania
47
11
10
8
Popularne dni
20 Sie
28
2 Sty
15
21 Sie
11
23 Sie
9
Top użytkownicy dla tego pytania
janusz.walaszewski 47 odpowiedzi
Paweł nizinny 11 odpowiedzi
TERMOS 10 odpowiedzi
rocky 8 odpowiedzi
Popularne dni
20 Sie 2007
28 odpowiedzi
2 Sty 2018
15 odpowiedzi
21 Sie 2007
11 odpowiedzi
23 Sie 2007
9 odpowiedzi
Popularne posty
janusz.walaszewski
Sezon się zbliża, przypomnę artykuł o stosowaniu wahadeł w "trociowaniu" http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/trociowe-wahadla-r161
Paweł nizinny
Aktualizacja i doprecyzowanie informacji.: Troć za wałki które robiła, straciła Wisłę, natomiast Wierzyca i Motława zostają u nich we władaniu. Wisła na tym obwodzie nie będzie dzierżawiona nikomu inn
Jano
A mi wczoraj piękny srebrniak sponiewierał dość mocny zestaw pstrągowy... bez szans szkoda, byłby niezły "przyłów"
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi