Skocz do zawartości
  • 0

Połowy Troci i Łososi w naszych wodach - porady

janusz.walaszewski

Pytanie

Witajcie Koledzy.

Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochę

Regi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzie

również je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiem

na wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.

Pozdrawiam Jachu

Ps. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja stety, niestety prawie nie bywam w rodzinnych stronach :(

Także i trotek nie mam jak łapac.

Jakoś ten rok wyjątkowo pusty ale i wypadów nad wodę za dużo nie było :(

Jedyną trotkę złapałem w styczniu i od tamtej pory już nie byłem ani razu nad Parsętą.

Choc podobno trochę ryby na koniec sezonu weszlo do rzeki.

orion B)

• 0

Fakt, ryby podobno trochę jest. Kolega od lipca złowił trzy sztuki na Słupi.Ten rok jest pogodowo bardzo dobry na trocie.Teraz też było pare dobrych sztormów. Może być tak , jak 11-12 lat temu, że główny ciąg rozpocznie sie już w ostatnich dniach sezonu. Największy problem to brak czasu :wacko:

• 0

Pytanie skierowane do kogo innego ale ja mam pewne spostrzeżenia którymi mogę się podzielić. Moim zdanie pleśniawka która wystapiła u tych ryb to po prostu efekt okaleczeń powłok ciała, ryby muszą przechodzić przez źle skonstruowane przepławki, pokonywać jazy (a zanim taki jaz pokonaja przeważnie walą wcześniej kilkukrotnie o beton) w ten sposób uszkadzają powłoki ciała, do tego dochodzi nie najlepszy stan czystości naszych rzek (daleko nam do kanady czy skndynawii) i dodatkowo to, że we wrześniu woda jest wciaż ciepła to wszystko ułatwia infekcje ciała ryby a w efekcie pleśniawkę :(

• 0

Pytanie skierowane do kogo innego ale ja mam pewne spostrzeżenia którymi mogę się podzielić. Moim zdanie pleśniawka która wystapiła u tych ryb to po prostu efekt okaleczeń powłok ciała, ryby muszą przechodzić przez źle skonstruowane przepławki, pokonywać jazy (a zanim taki jaz pokonaja przeważnie walą wcześniej kilkukrotnie o beton) w ten sposób uszkadzają powłoki ciała, do tego dochodzi nie najlepszy stan czystości naszych rzek (daleko nam do kanady czy skndynawii) i dodatkowo to, że we wrześniu woda jest wciaż ciepła to wszystko ułatwia infekcje ciała ryby a w efekcie pleśniawkę :(

Masz prawie 100 % rację, prócz tego że chorobom grzybiczym sprzyja niska, a nie wysoka temperatura wody.

• 0

Witajcie.

Co do pleśniawki zdania są podzielone, faktem jest, że w tym sezonie, a właściwie

pod sam jego koniec stała się bardzo widoczna. Np. wszystkie ryby złowione na Salmo

Parsęty były nią zaatakowane. Widziało się też dużo takich ryb w wodzie, które osła-

bione stały pod samymi brzegami w miejscach o spowolnionym nurcie. Na tak dużą skalę

podobne zjawisko wystąpiło w pierwszej połowie lat 80-tych, z tego co pamiętam. O

uszkodzeniach spowodowanych pokonywaniem przeszkód hydrotechniczznych na Parsęcie

szczególnie w dolnym odcinku nie może być mowy bo ich po prostu nie ma.Z wypowiedzi

m.in. Mariana Paruzela, Janusz Nyka i A.Furdyny wynikało, że powodem jest ponowny

rozwój rolnictwa w dorzeczu Parsęty szczególnie w jej dolnym biegu a co za tym idzie

urzyźnienie jej wód przez zpływające z pól nawozy, dodatkowo wysoki stan wody w lipcu sprzyjał temu zjawisku. Natomiast niska woda pod koniec sezonu przytrzymała rybę w dolnym i środkowym odcinku rzeki. Wspomniani wyżej pobrali materiał do analiz

zarówno z ryb jak i z wody jak będą jakieś wieści to może się dowiemy. Co do zimnej czy ciepłej wody a raczej wpływu temperatury na rozwój pleśniawki z ich opinii wyni-

kało, że właśnie ciepła woda sprzyja rozwojowi tej choroby. Jak jest naprawdę nie

wiem przekazuję tylko opinie wspomnianych pow.

Pozdrowienia Jachu

P.S. w załączniku artykuł z Gazety Kołobrzeskiej

Artykuł Ryba Gnije.rtf

• 0

Witajcie Koledzy.

Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom to

minie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.

wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanych

również instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogą

być bardzo łowne.

Pozdrowienia Jachu

• 0

Witajcie Koledzy.

Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom to

minie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.

wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanych

również instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogą

być bardzo łowne.

Pozdrowienia Jachu

Januszu,

Napisz artykuł o tym a ja to opublikuję na stronie głównej.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Witam,

czy wielkim nietaktem będzie jak na trocie założe plecionke fluo?

Kiedyś używałem fluo Power Pro- pomalowałem koniec (2 m) markerem na zielono. Po jakimś czasie wyrwałem tą końcówkę i poniżej ujścia Gnilnej wyjąłem srebrną czwórkę. Od tego czasu nie maluję i nie zwracam specjalnej uwagi na kolor plecionki.

• 0

Witajcie Koledzy.

Wojtek @jersey zadał mi ciekawe pytanie dot. połowu troci z brzegu a właściwie z plaży w

Bałtyku. Moje doświadczenia dotyczą głównie połowów na Bornholmie ale to wcale

nie znaczy, że u nas nie można próbować takich połowów. Z doświadczania wiem, że trocie

trzymają się w rejonie przyujściowym w morzu prawie przez cały rok. Analizując miejsca

stawiania sieci łososiowych przez rybaków można wysnuć wniosek, że już od kwietnia do

września troć jest w strefie brzegowej Bałtyku. Dlatego też łowienie jej z brzegu powinno

być możliwe. I tak jest, trzeba tylko zanaleźdź odpowiednie miejscówki, będą to rejony

przyujściowe rzek pomorskich nawet do 10mil od ujścia. Najważniejsze jest aby miejscówka

charakteryzowała się tzw. lamparcim dnem, czyli podłoże powinno być kamieniste lub chara-

kteryzujące się grubym żwirem przeplatanym miejscami porośniętymi morskimi wodorostami i

koloniami skorupiaków. Takie miejsca często znajdują się blisko brzegu czasami nawet nie

więcej jak 50m. Na Bornholmie stosuje się wahadła bardzo smukłe takie bardziej belonowe a

nawet najlżejsze pilkery 40-60g w kolorach srebrnym, srebrno-niebieskim i ew. z brązowym

zabarwieniem grzbietu. W naszych wodach można stosować podobne przynęty co istotne należy

je prowadzić w szybkim tempie takim prawie boleniowym. Choć nie mam doświadczeń z naszego

brzegu to uważam, że warto spróbować.

Pozdrowienia Jachu

• 0

jesli chodzi o odleglosci przebywania troci od brzegu, to mysle, że bardzoobrazowe może być to iż jeden z naszych użytkowników w ubiegłym roku ganial je z ... muchowką co prawda w spodniach odpowiednich, nie mniej jednak ... skoro muchowka mozna to dlaczego nie można poczciwym .... castingiem <_< <_< <_<

• 0

Witaj Rafał.

Jasne, masz rację. Mnie zawsze brakowało trochę samozaparcia i

motywacji. Ale znam miejsca w rejonie Dźwirzyno-Grzybowo-Kołobrzeg

gdzie warto spróbować takich połowów i obiecuje, że w przyszłym sezo-

nie przetestuję. Jak będzie o czym pisać to dam znać.

Pozdrowienia Jachu

• 0

a moze nawet uda sie zmontowac jakieś nadwodne spotkanie... kilku oszołomów ktorzy chetni postoją w wodziei pomarzną zawsze się znajdzie... ty juz jesteś, ja tez... milo tez pewni chetnie dołączy... :D

może ziuta, artech.... :D

• 0

Witaj

Teraz nie bardzo bo jest okres ochronny.

Wszystkich informacji udzielają Urzędy Morskie ich delegatury

Kapitanaty i Bosmanaty portów, tam też można uiścić opłaty nie

znam aktualnych wysokości opłat. Co do możliwości połowów w wy-

mienionych miejscach zasięgnij informacji na stronie UM Gdańsk

Pozdrowienia Jachu

link do strony z informacjami nt. opłathttp://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/podglad?id=4041&am p;am p;am p;wariantAkcji=podglad

jeszcze raz link

http://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/podglad?id=4041&war iantAkcji=podglad

jeszcze jeden link tym razem prawidłowy

http://www.umgdy.gov.pl/pium/procadm/lista

• 0

Witam kolegów

Mam nadzieje że temat w dobrym miejscu umieściłem

Mam pytanie ponieważ nie wykluczone że w tym roku zawitam 1 raz nad rzekę pomorską celem przechytrzenia troci.

Oczywiście nie nastawiam się ale bardziej zależy mi na poczuciu klimatu lutowej pomorskiej rzeki

w jakie woblery się uzbroić ? będę łowił na redze.

Zasięgnąłem opinii i mam się uzbroić w woblery górala, dylewskiego, Siudaka, Osowskiego i wobi.

Czy macie jakieś swoje sprawdzone wobki na tę wodę?

Ponoć powyżsi producenci rzadko robią ich wobki więc będzie problem żeby coś kupić ....

A może ma ktoś nr do Pana dylewskiego,osowskiego,siudakiewicza żeby złożyć zamówienie ?

a może ktoś chciałby się podzielić i sprzedać kilka szt ? myślę że 10 szt w zupełni starczy na 4 dniowy wyjazd

Edytowane przez Nida

• 0

dziękuję kolego już wcześniej przeczytałem ten artykuł :)

zależy mi na informacjach od łowców na tej konkretnie rzece

Teoria jest, sprzęt bazowy też brakuje podpowiedzi o miejscach i przynętach

może na redze ktoś ma swoje doświadczenia poparte sukcesami ?

chodzi o Regę :) ale ok poszukam dokładniej

Edytowane przez Nida