janusz.walaszewski Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Witajcie Koledzy.Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochęRegi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzierównież je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiemna wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.Pozdrawiam JachuPs. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kowalek87 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Ja łowiłem wczoraj w Goleniowie niestety bez brania. Z naszej trójki jeden kolega miał troć na kiju przez jakieś 5 sekund (na garażach). Nieco poniżej widziałem z daleka jedną rybkę ok 60 cm (wypuszczona). W południe pojechaliśmy na drugą turę do Rogowa, ale szybko wróciliśmy do miasta, bo wydawało nam się, że jest nieco za wysoka woda na ten odcinek. Było tam sporo ludzi, nikt jednak o rybach nie słyszał. W mieście też szału nie było, ktoś mówił o 4 trociach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chulo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Robert jest nad Iną. Rozmawiałem z nim w ostatni piątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Ja łowiłem wczoraj w Goleniowie niestety bez brania. Z naszej trójki jeden kolega miał troć na kiju przez jakieś 5 sekund (na garażach). Nieco poniżej widziałem z daleka jedną rybkę ok 60 cm (wypuszczona). W południe pojechaliśmy na drugą turę do Rogowa, ale szybko wróciliśmy do miasta, bo wydawało nam się, że jest nieco za wysoka woda na ten odcinek. Było tam sporo ludzi, nikt jednak o rybach nie słyszał. W mieście też szału nie było, ktoś mówił o 4 trociach.Dzięki. A jaki jest poziom wody? Wodery brać czy nie trzeba? Pierwszy raz się będę wkrótce wybierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kowalek87 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ja chodziłem w butach i było ok, a koledzy w spodniobutach. Na górnych odcinkach w niektórych miejscach pewnie by się przydały śpiochy, a w Goleniowie wszędzie można chodzić suchą stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Frogerset Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ina. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Na Parsęcie woda też wysoka,dzisiaj cały dzień biczowania na zero poza jednym małym kropkiem,jutro powtórka z rozrywki.Ktoś już coś połowił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salmon1977 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ja łowiłem wczoraj w Goleniowie niestety bez brania. Z naszej trójki jeden kolega miał troć na kiju przez jakieś 5 sekund (na garażach). a pięknie tam ????prawdziwy street fishing .Ten kolega z 60cm chyba miał komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gaweł Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 W Sylwestra byliśmy ekipą 3-osobową na Wierzycy/Marek i Szymon Sz i ja/Łowiło ponad 100 osób,efekt to dwie zmęczone rybcie/47 i 58 którą widziałem/Dlatego też odszedłem od łowienia w rzekach/łowiłem ponad 25 lat na Słupi,Parsęcie,Wieprzy,Grabowej,Łupawie,Łebie i Redzie/Wolę po prostu spotkać się ze srebrną torpedą w morzu z plaży.Oczywiście ilość złowionych ryb/wielkość niestety nie poraża,głownie 40-60cm ale w porównaniu do kelta tej wielkości to przepaść jeżeli chodzi o walkę /jest o wiele większa niż w rzekach.Okazy czyli trotylle ponad 70+ to już jest wisienka/truskawka /na torcie Blachę urwałem czyli sezon zaliczony 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pawgas Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 W Sylwestra byliśmy ekipą 3-osobową na Wierzycy/Marek i Szymon Sz i ja/Łowiło ponad 100 osób,efekt to dwie zmęczone rybcie/47 i 58 którą widziałem/Dlatego też odszedłem od łowienia w rzekach/łowiłem ponad 25 lat na Słupi,Parsęcie,Wieprzy,Grabowej,Łupawie,Łebie i Redzie/Wolę po prostu spotkać się ze srebrną torpedą w morzu z plaży.Oczywiście ilość złowionych ryb/wielkość niestety nie poraża,głownie 40-60cm ale w porównaniu do kelta tej wielkości to przepaść jeżeli chodzi o walkę /jest o wiele większa niż w rzekach.Okazy czyli trotylle ponad 70+ to już jest wisienka/truskawka /na torcie Blachę urwałem czyli sezon zaliczony Zgadzam się w 100%. Gdybym nie zaczął łowić z plaży to byłbym bez złowionej ryby już 2 lata. Niestety ale rozpoczęcie sezonu na rzekach pokazuje znakomicie że od zeszłego roku nic się nie zmieniło na lepiej. Ryba szybko spływa po tarle. W sylwestra też walczyłem na Parsęcie i na zero. Choć z drugiej strony sezon letni bywa bardzo łaskawy. Dlatego jestem za kompletnym przemodelowaniem okresu ochronnego - od 1.11 lub 15.10 do końca stycznia/lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ciekawi mnie kto będzie nowym dzierżawcą Wierzycy. Może zmieni się na plus... Co do troci w rzekach. Jakoś dla mnie rzeki trociowe mają dużo więcej magii niż morze, i bardziej wolę łowić je w wodach płynących. Co do okresu ochronnego osobiście jestem za tym aby łowić je w ciągach tarłowych. Czyli całkiem odwrotnie niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krab Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ciekawi mnie kto będzie nowym dzierżawcą Wierzycy. Może zmieni się na plus... Co do troci w rzekach. Jakoś dla mnie rzeki trociowe mają dużo więcej magii niż morze, i bardziej wolę łowić je w wodach płynących. Co do okresu ochronnego osobiście jestem za tym aby łowić je w ciągach tarłowych. Czyli całkiem odwrotnie niż teraz. A to aktualny dzierzawca stracił Wierzycę?! Chyba tylko przyujscowy odcinek Wisły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Słyszałem że wszystko, i się zwija z interesu wędzonych ryb... Ale może mam słabego informatora. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Paweł nizinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krab Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Hmmm, wolałbym abyś to Ty miał rację Załóżmy, że ją masz... Marzy mi sie jakiś konkretny gość/instytucja, co zrobi porządek nad rzeką, w tym sensie, ze będzie egzekwowany okres ochronny troci i łososia. W konsekwencji przybędzie kolejna genialna pod względem populacji rzeka w PL. Potencjał Wierzycy w tym aspekcie jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Rzeka niepozorna..... a potencjał gigantyczny. Może kiedyś dożyjemy Krzysiu. Jak tam nad Drwęcą rozpoczęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gaweł Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Hmmm, wolałbym abyś to Ty miał rację Załóżmy, że ją masz... Marzy mi sie jakiś konkretny gość/instytucja, co zrobi porządek nad rzeką, w tym sensie, ze będzie egzekwowany okres ochronny troci i łososia. W konsekwencji przybędzie kolejna genialna pod względem populacji rzeka w PL. Potencjał Wierzycy w tym aspekcie jest ogromny.Potencjał w ryby łososiowate ma większość pomorskich rzek.Natomiast tylko i jedynie wyłącznie Prywatny inwestor może cokolwiek zmienić/żadne PZW bo tu głód składkowo-mięsny występuje/.Ochrony ryb przed rybakami/siaty w poprzek rzek/i kłusownikami nie zapewni nawet kompania OSY a kasa prywatna,niestety.To jest moja opinia wyrobiona przez ponad ćwierć wieku łowienia w rzekach.A że jest w tym łowieniu magia i urok to fakt i prawda i życzyłbym wszystkim żebyśmy doczekali kiedyś czasów że będzie tak jak na Morrum/strażnicy z kałachami na koniach,lornetki,noktowizory tak po prostu normalnie/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krab Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Rzeka niepozorna..... a potencjał gigantyczny. Może kiedyś dożyjemy Krzysiu. Jak tam nad Drwęcą rozpoczęcie?Paweł, gorszego nie pamiętam. Woda powodziowa zrobiła swoje. Co do Wierzycy, to na stronach RZGW ciągle Wierzyca nr 6 przynależy do Spóldzielni Troć. Chyba, ze dane nie są zaktualizowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krab Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Potencjał w ryby łososiowate ma większość pomorskich rzek.Natomiast tylko i jedynie wyłącznie Prywatny inwestor może cokolwiek zmienić/żadne PZW bo tu głód składkowo-mięsny występuje/.Ochrony ryb przed rybakami/siaty w poprzek rzek/i kłusownikami nie zapewni nawet kompania OSY a kasa prywatna,niestety.To jest moja opinia wyrobiona przez ponad ćwierć wieku łowienia w rzekach.A że jest w tym łowieniu magia i urok to fakt i prawda i życzyłbym wszystkim żebyśmy doczekali kiedyś czasów że będzie tak jak na Morrum/strażnicy z kałachami na koniach,lornetki,noktowizory tak po prostu normalnie/.Jedna rzeka licencyjna by sie przydała. W końcu byśmy sprawdzili, czy w naszych realiach ma to rację bytu. Po co jeździć i wydawać kasę na Litwie, Szwecji czy Danii. Pytanie, czy istnieje taki wizjoner z kasą w PL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Wizjonerów jest zapewne wielu. Natomiast żaden z nich nie ma tyle kasy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi78 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Prywatnie to by było tak, policzenie całkowitych kosztów plus zysk i wyszło by że licencja musi kosztować min 100 za dzień a roczna ze 2 tysie i by się zaczęło że złodziej że prywaciarz itp .Jedyne co tu widzę to towarzystwo opiekujące się rzeką . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Największym kosztem w takim biznesie w naszym kochanym kraju by było utrzymanie licznej ochrony takiego łowiska przed naszymi rodakami.... Krzysiek, na stronie GR Troć, faktycznie są tylko dwa obwody, bez Wisły.... Choć przez chwile wiślane trocie i łososie odpoczną od siatek tego gospodarstwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krab Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Największym kosztem w takim biznesie w naszym kochanym kraju by było utrzymanie licznej ochrony takiego łowiska przed naszymi rodakami.... Krzysiek, na stronie GR Troć, faktycznie są tylko dwa obwody, bez Wisły.... Choć przez chwile wiślane trocie i łososie odpoczną od siatek tego gospodarstwa....Ale nie ma składek na 2018... Czyżby Twoje informacje były prawdziwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wiem to od kolegi z Instytutu Rybactwa z Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł nizinny Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Aktualizacja i doprecyzowanie informacji.: Troć za wałki które robiła, straciła Wisłę, natomiast Wierzyca i Motława zostają u nich we władaniu. Wisła na tym obwodzie nie będzie dzierżawiona nikomu innemu. Będzie tam ustanowiony obręb ochronny. Przynajmniej taki plus.Swoją drogą z Wisły mieli najwięcej kasy z ryb, Wierzyca i Motława to małe w sumie wody. Czy będzie mu się opłacało je trzymać bez Wisły, nie wiem.... Czas pokaże. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
janusz.walaszewski
Witajcie Koledzy.
Temat, który zaproponowałem jest trochę zbyt ogólny, mogę udzielić porad jedynie w odniesieniu do Parsęty, Radwi i trochę
Regi. Sądzę jednak, że w odniesieniu do innych rzek można będzie
również je zastosować. Jeśli macie pytania, pytajcie odpowiem
na wszystkie w miarę mego doświadczenia. Zaznaczam nie będzie teorii tylko informacje oparte na wieloletnim doświadczeniu.
Pozdrawiam Jachu
Ps. Zapraszam początkujących trociowców, którzy chcieliby zweryfikować swoje wiadomości czy zasłyszane opinie.
Top użytkownicy dla tego pytania
47
11
10
8
Popularne dni
20 Sie
28
2 Sty
15
21 Sie
11
23 Sie
9
Top użytkownicy dla tego pytania
janusz.walaszewski 47 odpowiedzi
Paweł nizinny 11 odpowiedzi
TERMOS 10 odpowiedzi
rocky 8 odpowiedzi
Popularne dni
20 Sie 2007
28 odpowiedzi
2 Sty 2018
15 odpowiedzi
21 Sie 2007
11 odpowiedzi
23 Sie 2007
9 odpowiedzi
Popularne posty
janusz.walaszewski
Sezon się zbliża, przypomnę artykuł o stosowaniu wahadeł w "trociowaniu" http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/trociowe-wahadla-r161
Paweł nizinny
Aktualizacja i doprecyzowanie informacji.: Troć za wałki które robiła, straciła Wisłę, natomiast Wierzyca i Motława zostają u nich we władaniu. Wisła na tym obwodzie nie będzie dzierżawiona nikomu inn
Jano
A mi wczoraj piękny srebrniak sponiewierał dość mocny zestaw pstrągowy... bez szans szkoda, byłby niezły "przyłów"
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi