Tomala Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 mam pytanie chce malować farbami z aerografu i zastanawiam się nad humbrolami i innymi farbami akrylowymi typu metalic czy jest sens kupować humbrola który ma 14 ml za 5 zł czy lepiej dać na zwykłą akrylową która ma 100 ml i 6 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Nie jestem profesjonalistą od aero. Wielu pewnie puknie mnie w czoło.Używam do aerografu farb akrylowych w spray, typu motip 500ml. za 10zł. "wpsikuje" kilka kropel z puszki do zbiorniczka aero i w taki sposób maluję. Jeśli chodzi o farby tego typu metalic, są gęstsze od zwykłego koloru lecz przechodzą przez aero bez większych problemów. Czyszczę sprzęt zaraz po użytkowaniu i nie ma z nim problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 ok ale przecież można by rozrobić akryl z wodą dlatego pytam bo jak kupie tanie dziadostwo to po rozcieńczeniu się zrobi blade ale z drugiej strony przepłacać za humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 szkoda kasy na humbrola sam nim malowałem lata temu czasami potrafił się zważyć z lakierem poliuretanowym teraz jadę akrylami samochodowymi i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 tez przejdę na samochodowe kiedyś nimi malowałem było ok tylko ten zapach nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Pacta, createx - bez zapachu, możesz malować gdzie chcesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Niedawno rozglądając się za aerografem trafiłem na fora dla majsterkowiczów. Nie zapisałem sobie linków - patrz po aerografach i farbach - pactra, humbrol. Na All.. są też takie aerografy jak oni pokazywali tz w zestawie z pipetą - biorą kilka kropli, malują, a co im zostaje to odsysają z powrotem i do pojemniczka. Chyba ktoś to też stosował do woblerów - zdaje się że nawet ktoś z forum. Wydajna metoda. Przy okazji:http://chomikuj.pl/Viper75/Modelarstwo/Poradniki+modelarskie/aerograf+-+technika+maskowania,1822088064.doc i link do aer.. a dalej to już łatwo do następnych filmików.PS Jeszcze nie kupiłem, czekam aż wyjdą mi samochodowe, mam też pactry i czekaja na aero... Edytowane 17 Lutego 2013 przez jabr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 ja ciągle myślę zęby malować na bazach samochodowych bo kupuje na ml i mam od i jeszcze więcej wyboru koloru tylko największa wada że rozpuszcza się w nitro nie przyjemny zapach i raczej nie da się łączyć z akrylami poza tym trochę inny lakier najlepiej dwuskładnikowy kiedyś tak robiłem i było super teraz mam zamiar przejść tylko na takie bazy wydaje mi się ze taniej większy wybór i mam na miejscu mieszalnie farb na pewno wstawię zdjęcia woblerów w swoim temacie to ocenicie czy było warto wydać na nie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Żeby nie zaczynać nowego wątku podpinam się tutaj: Przerzuciłem się na aerograf, kupiłem metaliki Vallejo plus kolory podstawowe i mam z nimi problem- wszystko zżera mi Lakier poliuretanowy. Na początku myślałem, że to wina nienajświeższego lakieru i kupiłem nowy ale gucio, dalej jest bryndza i poszło na marne kilka tygodni roboty (dodam, że kilka woblerów malowanych tymi samymi farbami i lakierowanych poliuretanem wyszło bez problemów)? Może suszyć kilka dni te akryle, już nie mam pojęcia.... Macie jakiś pomysł jaka jest przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dziwna sprawa z tymi Vallejo. Może to wina podkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Podkład też Vallejo i Aztek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 UUU to zgłupiałem . Może faktycznie muszą doschnąć.Ja z Domaluxem nie miałem problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Została mi jeszcze część niepolakierowanych to odczekam parę dni i spróbuję jeszcze raz. A te to chyba trzeba będzie zrobić a'la Rat Rod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Farby modelarskie takie jak pactra, humbrol czy vallejo są wyprodukowane na pigmentach kiepskiej jakości i niestety mogą dziać się z nimi różne dziwne rzeczy. Pactra to w ogóle syf nad syfy. Ja używam akryli samochodowych i zero kłopotu. Mam je z pracy ale nawet kupno w mieszalni wyjdzie taniej niż te modelarskie. Modelarskie to koszt za ok 15.ml to między 5 a 10 zyla, za 100 ml samochodowych ok.20-25 zł i tysiące kombinacji kolorystycznych. Prosty rachunek............ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 ja ciągle myślę zęby malować na bazach samochodowych bo kupuje na ml i mam od i jeszcze więcej wyboru koloru tylko największa wada że rozpuszcza się w nitro nie przyjemny zapach i raczej nie da się łączyć z akrylami poza tym trochę inny lakier najlepiej dwuskładnikowy kiedyś tak robiłem i było super teraz mam zamiar przejść tylko na takie bazy wydaje mi się ze taniej większy wybór i mam na miejscu mieszalnie farb na pewno wstawię zdjęcia woblerów w swoim temacie to ocenicie czy było warto wydać na nie pieniądze Ja maluję samochodowymi akrylami wodnymi, nitro to przeżytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 a jak z zapachem, bo samochodowych sprayów mam jeszcze pół szafy ale nie mam gdzie malować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nie ma tragedii ze smrodkiem , lakieruję w domu i żona nie płacze. Spreye niestety będą klepać zawsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 a jak z zapachem, bo samochodowych sprayów mam jeszcze pół szafy ale nie mam gdzie malować...Zapach to też przeżytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Ja również maluje akrylami samochodowymi wodnymi i choć zapach niby nie jest uciązliwy to na mnie bardzo źle działa i zle się pozniej czuje . No ale od tego są wkoncu maski ... i moim zdaniem to podstawa W mieszalni mi powiedzieli ze wodne są bardziej szkodliwe dla organizmu niz te nitro-ale ja tam nie wiem , nie znam sie Edytowane 2 Listopada 2013 przez bryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Maski są konieczne, niestety. Lakiery są wodorozcieńczalne, ale z samej wody się nie składają, składają się między innymi z pigmentów które dają dany kolor a to już spora dawka chemii. Ze szkodliwością to jest tak że ni różnią się niczym od lakierów nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Byłem dzisiaj w mieszalni szukać lakieru do resztki przynęt, których nie zdążył zeżreć poliuretan. Sprzedawca polecił mi Luxmal Hydroparkiet SN poliuretanowo - akrylowy. Z kupna innego poliuretanu zrezygnowałem bo na zimę i tak trzeba produkcję przenieść do chałupy. Jednego wobka właśnie polakierowałem i zobaczymy czy lakier jest rzeczywiście twardszy po wyschnięciu niż standardowe akryle. Będę relacjonował - w imię nauki A co do poprzednich reakcji farbek na poliuretan mam póki co tylko jedno wyjaśnienie- gryzie się i ch..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Na gryzienie poliuretanu z farbkami jest przecież metoda stara jak świat - przed poliuretanem warstwa bezbarwnego akrylu.No chyba, że mowa o przedzielaniu warstw malowania od razu parkietowym, to pewnie różne akcje mogą wyjść. Ja od początku jakoś tak się nauczyłem, że malowanie pokrywam akrylowym, a dopiero na koniec parkiet. Oczywiście żadne odkrycie, ale może komuś akurat rozjedzie się piękny wzorek i trafi na tego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) tak mam problem z wyborem farb do aero czytałem wiele tematów itp. ale nie moge sie zdecydować które wybrac bo chcem kupić nie byle dziadostwo i zeby nie trzeba było koniecznie rozcieńczas ale jesli bedzie trzeba to bede trenował bo mam problemy z rozcieńczaniem farb.Myślałem nad farbami createxajkbc to mogę przeznaczyć 150zł okołonie mam zbyt wielu pieniędzy a na ulotkach tez duzo nie zarabiam max 200zł miesiącchem zeby mój wydatek był pewny bo jesli kupie jakies gówna to potem bedzie mi ciezko nazbierac na lepszepzdr Hcv Edytowane 11 Maja 2014 przez Hcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 aha dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi