miras1983 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Hcv z jakiego rejonu Polski jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Podlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Szkoda, aha nie pakuj się w pactry bo je trzeba rozcięczać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 co prawda mam je pod reką tylko 5zł kosztują ale nie chcem ich uzywac bo nawet jesli mi dobze pujdzie rozcieńczanie to on podobno są złe iwgl moze kupie se createxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 a jeżeli już Ci te Pactry pujdom to dlaczego majom być złe gryzom czy iwgl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Rozcieczac, chcem, pujdom, panowie litosci....jakies minimum chociaz, aha pisze z ipada dlatego bez pl znakow :-) Pozdr. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Edytowane 11 Maja 2014 przez deejaybialy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Rozcieczac, chcem, pujdom, panowie litosci....jakies minimum chociaz aha pisze z ipada dlatego bez pl zkanow :-) Pozdr Wysłane z mojego iPad przez TapatalkA to w "iPad przez Tapatalk" poza "pl-znakami" brakuje też kropków i przecinkuw? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 A to w "iPad przez Tapatalk" poza "pl-znakami" brakuje też kropków i przecinkuw?Co racja to racja, poprawilem. Pozdrawiam Adam K. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Co racja to racja, poprawilem. Pozdrawiam Adam K. Wysłane z mojego iPad przez TapatalkA tak co do meritum, to masz absolutną rację.(To sobie posłodziliśmy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 A tak co do meritum, to masz absolutną rację.(To sobie posłodziliśmy )ha ha, bo ja wam 'zazdraszczam' zwyczajnie bo u mnie sezon ciagle zamkniety az do ostatniej soboty maja a tu z kazdego tematu prawie pajki okonie i rapy nie wspomne o jaziach i kleniach sie wylewaja... Pozdr Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Jak już ktoś odkopał to i o coś zapytam. Pomalowałem małą partię wobków farbami typu watercolor z tubki. Nie pamiętam jakiej firmy jak coś to sprawdzę. Chciałem malować na przemian z nakładaniem lakieru akrylowego. Farby te, szczególnie jak się więcej ciapnie długo schną dlatego odczekałem ze dwie doby i w Vidaron. Wstaję rano, Sic! Pajączki. Farby pogryzły się z lakierem. Co najciekawsze nie na wszystkich wobkach i nie na całych powierzchniach. Powiedzmy na jednej pogryzł się tam gdzie wobek pomalowany był na żółto a na innym tam gdzie również był ten kolor- nie. Jet na to jakaś rada i wytłumaczenie? Bo już nic nie kapuję. A farbki fajne. Lepiej mi się nimi maluje niż akrylami. Ciekawe czy będą się gryzły z poliuretanem. To jeszcze muszę sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A ten vidaron to na pewno akrylowy? Też kiedyś używałem vidaronu bo w małych puszkach był dostępny ale szybko z niego zrezygnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Tak, na 100 akrylowy. Duża niebieska pucha. Lakier ma kolor mleczny ale jak zastygnie staje się bezbarwny. Dodam, że nie miałem z nim nigdy kłopotu. A próbowałem różnych warjacji. Lakiery do paznokci, humbrole w takich małych puszeczkach (metalik). Sprawa jest o tyle irytująca, że robiłem próbe na papierze i nie było żadnych negatywnych efektów. Nawet z farbkami olejnymi się nie pogryzł ale to już hardcor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A czy przed lakierowaniem farby dobrze wyschły? Mi też kiedyś przy vidaronie tylko innym coś takiego się zdarzyło tylko raz i tylko na niektórych wobkach. moim zdaniem albo farba była wtedy zbyt rozwodniona albo nie wyschła do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Michał, zaobserwowałem, że rozwodniona farba szybciej schnie od tej gęstej. To raz, a dwa naprawdę sporo czasu dałem malunkom na oddanie wilgoci. Co zabawne, na kolejnej powłoce lakieru w tych samych miejscach znowu pojawiały się pajączki. Ręce opadają. Zachowałem kilka pomalowanych korpusów, leżą już ze 2 tygodnie. Wrzucę je dzisiaj w lakier i przekonamy się czy wina leży w niedochnięciu farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jestem po testach. Przed wyjściem nad rzekę zamoczyłem wobka pomalowenego tymi farbkami w lakierze. Wracam, ziorkam a tam pod przynętą brązowa plamka. Łapię wobka, kolory zlały się wraz z lakierem na spód suszarki. Zostały tylko kreski z ołówka z pod farby i trochę na łepku tam gdzie było grubiej. Nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 WitamMogę wreszcie wypowiedzieć się odrobinę w/s Createxa. Jak dla mnie zachowują się wzorowo. Pojemniczki 60 ml, dozowanie z pojemnika bardzo wygodne. Buteleczka ma w nakrętce głównej niewielki otwór i farbę można wlewać do zbiorniczka aero bez żadnych pipet, strzykawek itp itd - czego "obawiałem się" na początku ze względu na czyszczenie i stratę czasu (leń jestem i tyle). Producent napisał, że nie trzeba rozcieńczać i chyba prawdę gada Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że jest ciut za gęsta ale po pierwszych próbach wyszło, że jest w 100% ok. Co do aero to korzystałem akurat z dyszy 0,3 i wszystko szło bez zakłóceń. A co najbardziej mi się podoba to szybka zmiana koloru. Po wypsikaniu zbiorniczka wlewam destylkę, zwiększam ciśnienie, przedmucham kilka razy i śladu po poprzednim kolorze nie ma Ilość potrzebnej do malowania farby trzeba oczywiście doświadczalnie dobrać, żeby niepotrzebnie nie przelewać nadmiaru do pojemnika. Moim zdaniem zawsze lepiej nalać mniej i w razie potrzeby dolać odrobinę. Kolory jakie przetestowałem to perły - biała i czarna. Wg mnie efekty są mocno zadowalające.Podsumowując: mogę śmiało polecić createxa ze względu na .....chyba wszystko . Cena raczej akceptowalna, brak smrodu chemii, wygodne dozowanie, efekty malowania zadowalające, nie zasycha podczas malowania (przy moim tempie malowania niewielkich ilości wobków oczywiście), bardzo proste czyszczenie aero, nic nie trzeba rozcieńczać przed malowaniem, bardzo szybka zmiana koloru.W najbliższym czasie będę zamawiał jeszcze kolory opalizujące i gdyby ktoś był zainteresowany moimi spostrzeżeniami to proszę o info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Dzięki za info, cały czas szukam alternatywy dla śmierdzących baz samochodowych. Jak się pokończą kupię zestaw Createxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Dzięki za info, cały czas szukam alternatywy dla śmierdzących baz samochodowych. Jak się pokończą kupię zestaw Createxa.A przeszedłem odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witajcie czy tak chwalone farby Createx pokryją krawędzie folii na wobku ? Może jakaś inna ? Mam problem z wyraźna kreską/krawedzią z folii alu. Potrzebuje dobrze kryjacej farby białej, czarnej i ciemnej oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witajcie czy tak chwalone farby Createx pokryją krawędzie folii na wobku ? Może jakaś inna ?Mam problem z wyraźna kreską/krawedzią z folii alu. Potrzebuje dobrze kryjacej farby białej, czarnej i ciemnej oliwki.Tylko widać tą kreskę, czy też ją czuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam, przy grubszej foli trzeba dać więcej lakieru przed malowaniem i będzie ok. Oczywiście polerka po każdej warstwie. Im rzadszy lakier tym więcej. Dobrze mieć końcówkę takiego gęstego np. Domaluxu na podkład.Do aero wlewam rozcieńczona śnieżkę akrylową i jest ok.Jak mi się śpieszy to też tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Tylko widać tą kreskę, czy też ją czuć? Witam, przy grubszej foli trzeba dać więcej lakieru przed malowaniem i będzie ok. Oczywiście polerka po każdej warstwie. Im rzadszy lakier tym więcej. Dobrze mieć końcówkę takiego gęstego np. Domaluxu na podkład.Do aero wlewam rozcieńczona śnieżkę akrylową i jest ok.Jak mi się śpieszy to też tak mam.Kreska jest tylko widoczna, gesty starawy już domalux był jako podkład przed malowaniem. Wydaje mi się iż to kwestia krycia farby, chyba ze jest jeszcze jakiś inny patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Kreska jest tylko widoczna, gesty starawy już domalux był jako podkład przed malowaniem. Wydaje mi się iż to kwestia krycia farby, chyba ze jest jeszcze jakiś inny patent ? Mam identyczną sytuację. Po wyrównaniu żywicą i nałożeniu bezpośrednio farby typu perła (jakieś z miką) łącznie było widoczne.Nałóż jakiś pełny kolor (ciemny lub jasny), a dopiero na niego właściwy. Poza kryciem dawało to ładne przejścia kolorów właściwych. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Mam identyczną sytuację. Po wyrównaniu żywicą i nałożeniu bezpośrednio farby typu perła (jakieś z miką) łącznie było widoczne.Nałóż jakiś pełny kolor (ciemny lub jasny), a dopiero na niego właściwego. Poza kryciem dawało to ładne przejścia kolorów właściwych.Krzychun tak robiłem i nadal jest kreska maluje pactrami może powinienem zmienić farbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi