krzychun Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Krzychun tak robiłem i nadal jest kreska maluje pactrami może powinienem zmienić farbę ?Kup jakiś spray motipa, np. biały, psiknij w aero i spróbuj zamiast pactry.. 15zł to nie majątek, a i tak biały się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Radbraw myślę, że kryjący biały Createxa spokojnie da radę to przykryć. Mam również białą perłę i ona jest zdecydowanie rzadsza natomiast kryjąca jest gęścioszka i moim zdaniem kryje dobrze. W ten week majstrowałem przy starych swoich wobkach gdzie miałem podobne klimaty i kryjące - biały i czarny - zakryły te kreski jak i stare, szybkie i beznadziejne malowanie . Koszty nie są w sumie kosmiczne a biała na bank przyda się do wielu rzeczy. Wcześniej malowałem pigmentem biały tytan czy coś takiego i nie dawał rady tak dobrze jak createx. Trzeba było kłaść z 5-6 warstw zanim wsio dobrze pokryło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Radbraw myślę, że kryjący biały Createxa spokojnie da radę to przykryć. Mam również białą perłę i ona jest zdecydowanie rzadsza natomiast kryjąca jest gęścioszka i moim zdaniem kryje dobrze. W ten week majstrowałem przy starych swoich wobkach gdzie miałem podobne klimaty i kryjące - biały i czarny - zakryły te kreski jak i stare, szybkie i beznadziejne malowanie . Koszty nie są w sumie kosmiczne a biała na bank przyda się do wielu rzeczy. Wcześniej malowałem pigmentem biały tytan czy coś takiego i nie dawał rady tak dobrze jak createx. Trzeba było kłaść z 5-6 warstw zanim wsio dobrze pokryło.No właśnie 5 razy malowaniem na biało i brak odpowiedniego efektu Motipa - słyszałem same pozytywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 A dokładnie pisałem o tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie.A przejdzie przez aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam,piszecie koledzy o farbach sprajach a czy nie próbowaliście malować lakierami do pazurków .... Ja od lat używam i jestem zadowolony.Taką paletę barw jaką możecie mieć korzystając z nich nie osiągniecie nigdzie!!!! Poszukajcie takiego miejsca nie sklepu bo drogo.Mówię tu o jakimś bazarku np.Lakier do pazurów od 2,80 do 3,50 do 6 PLN za buteleczkę to nie znów majątek.Kolorów przez lata uzbierało tyle że nie każda babeczka ma choć część tego co mam ja .Dobrze się wlewa wąskie szyjki i dozować można wręcz po kropelce.Rozcięczalnik to aceton trochę śmierdzi no ale...Do tego wszystkiego to farby spirytusowe lub pochodne ładnie się kryje są transparętne.Dzieki temu wszystkiemu uzyskacie niebywałe efekty.Wiem po sobie .Przez lata do tego dochodziłem.Strugam już lata i na tym bazuję owszem zaczynałem od sprajów ale jak każdy się uczę.W dobie kompów i YuTube jest łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 No jak masz taki z dyszą 0,8-1mm to pewnie tak, ale szybko wysycha , lepiej chyba bezpośrednio z puchy pryskac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zapomniałem dodać odczekajcie z dzień po malowanku i dopiero w lakier.Oczywiście domalux silwer clasik.Unikniecie powstawania purchli etc.Spraj też jest dobry mówię tu o akrylach.Fluo to syntetyki i czasami jak za grubo pomalujecie może popękać....Oczywiście pod fluo podkład biały ze spraja.Oczywiście spuszczam najpierw w pojemniczek i dopiero maluję aero.Kombinujcie sami może coś ciekawego się nauczycie lub do czegoś sami dojdziecie.Dzięki temu uzyskacie fajne efekty.Jak polakierujesz a np. łuskę napylisz później uzyskasz efekt laserunków....Oj i tak sporo powiedziałem....a gzie Ci znawcy z Lurebuldingu nikt wam nic nie podpowie..... TAAAK bo jak sami zaczniecie strugać malować to niektórym się ukróci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 To tylko propozycja a sami ocenicie.A jak chcesz malować lakierami to rozcieńczaj...Jeśli przy lakierach ziarno jest drobne to idzie i nie ma problemu.Robimax nie bądź złośliwy ....Malować z puchy też można ale efekt nie ten sam.Ja jade aero dysze masz wymienne dopasuj do ziarna....Jak nie to kup najprostszy aero modelarski np.humbrola łatwiej go utrzymać w czystości nie ma rozkręcania czyszczenia i oringi się nie lasują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Robimax nie bądź złośliwy ....W żadnym moim słowie nie odnosiłem się do Twoich wypowiedzi, odpowiadałem na post Krzychuna, mój błąd ze nie zacytowałałem, luzik Kolego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 A, to OK.Chcę podpowiedzieć tym co zaczynają....Lakiery to jakaś alternatywa do pozostałych farb.Lepiej się uczyć na cudzych błędach...Ja do wszystkiego dochodziłem sam latami.Wam jest teraz łatwiej....Pozdrawiam Fred. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Fred Arbogast malowanie dotyczy konkretnego przypadku przy oklejaniu folią alu. Paleta kolorów w paznokciach jest ogromna zgadza się, jednak ja ograniczam sie do 15 kolorów i ich odcieni a potrzebuje jedynie dobrze kryjacej farby w 3 odcieniach.Lakier do paznokci w aero ? Mam dyszę 0.2 mm mógłby tam zostać na wieki, twardniejąc i zapychajac ją. Wiem mogę lakier ,,paznokciowy,, rozcienczyć ale traci on właściwości kryjace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie.Przejście kolorów jest łagodne czy zdecydowanie oddzielone ? Chodzi mi o łagodne tak jak na tych nieskończonych wobkach. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Radbraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Pisałem też o farbach spirytusowych...Sam nimi maluję tylko kto nimi handluje w detalu?Świetnie kryją są kolory transparętne jak również te którymi się pięknie kryje wszelkie łączenia czy to tasiemek folii i alu.Ja dostałem od kolegi lata temu podstawową paletę barw i do tej chwili je stosuję sięgam czasami lakiery do pazurków.Jeśli zgęstnieją to tylko rozcieńczalnika doleję i jest ok.Jeśli chodzi o dyszę 0,2 to masz rację jest za cienka to lakierów z ziarnem musiał byś zmienić na dyszę np.0,5 nie ma w tedy problemu.Oczywiście po zakończeniu malowania czyszczenie i przedmuchanie wszystkiego rozcieńczalnikiem.Kolega który kiedyś pracował przy produkcji woblerów wręcz zamykał w słoiczku z acetonem po myciu....Ale oringi się lasowały stosunkowo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Przejście kolorów jest łagodne czy zdecydowanie oddzielone ? Chodzi mi o łagodne.Nie bardzo rozumiem, jak sobie pomalujesz takie przejście bedziesz miał koloru . Ja pisze tylko odnosnie tych krawędzi którch nie mozesz wyrównać. Po naklejeniu foli pryskasz grzbiecik ta szpachlą, możesz z góry ale wtedy boczki moga się troszkę przybrudzić bo szpachla ma kolor taki jak dekielek lepiej sobie zrobić prosty szablonik i proskać z boku lewą i prawą strone grzbietu, przecierasz i masz materiał do dalszego malowania gładziutki jak pupcia niemowlaka Edytowane 2 Czerwca 2014 przez robimax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Robimax zerknij na zdjęcia, dużo wyjaśniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Robimax zerknij na zdjęcia, dużo wyjaśniają.No oczywiście ze będzie łagodne tak jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 No oczywiście ze będzie łagodne tak jak na zdjęciach.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 No jak masz taki z dyszą 0,8-1mm to pewnie tak, ale szybko wysycha , lepiej chyba bezpośrednio z puchy pryskac.Czyli folia zapaprana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Czyli folia zapaprana.No nie do końca bo przy zastosowaniu najprostszego szablonu jak pisałem, mozna dość precyzyjnie to prysnąć gdzie szpachla bedzie zachodzić dosłownie 2 mm na folię a w tym miejscu raczej zawsze idzie jakis kolor pózniej a nawet jak cos sie przybrudzi kawałek szmatki, rozcieńczalnik nitro, jedno pociągniecie załatwia sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Najprościej po naklejeniu folii przetrzeć krawędzie drobnoziarnistym papierkiem, ze dwa razy w lakier, farba i jak dobrze poszło, to linii nie będzie widać. W razie czego można jeszcze psiknąć na grzbiet i brzuszek, też co nieco wyrówna. Zresztą każda warstwa lakieru ogólnie wygładza korpus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Biała opaque createxu Ci nie kryje? Może ją wymieszałeś z bazą transparentną- mi biała pokrywa wszystko, nawet po rozcieńczeniu wodą. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez bigrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Radbraw jeżeli zależy Ci na farbie bezzapachowej i dobrze kryjącej to bierz Createx'a. Jak widzisz bigrafi również potwierdza fakt dobrego krycia przez Createx'y. Z drugiej strony jeżeli możesz psikać "śmierdziuchami" to pole manewru jest spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek1982 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Panowie używa ktoś z was farb marki " AZTEK " akrylowe do aerografu. Nie wie co jest grane ale raz na jakiś czas podczas malowania po paru sekundach zaczyna sie scinać , malująć dziesiec woblerów taka mozajka robi sie np. na 3,4 sztukach przed nałożeniem farby lakier był dobrze wyschnięty około 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi