Skocz do zawartości

dlugosc rzutu a dlugosc wedki?

karolmax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jedno pytanie. Jaka jest roznica w dlugosci rzutu pomiedzy kijem 2.1 m lub 2.75 m?

Zakladamy, ze mamy do czynienia z tym samym modelem kija, ktory rozni sie tylko dlugoscia.

Jak rozumiem, w przypadku "muchy", nie tyle dlugosc kija ale ciezar (i jakosc linki) oraz to jak sie

komponuje z kijem, decyduje o dlugosci rzutu. Kij bedzie AFTM 5, linka 6. Zakaldamy warunki

bezwietrzne, przyzwoite umiejetnosci rzucajcego i jakas dobra linka (np: Rio Gold/Spey).

Prosiblym o orientacyjne roznice w odleglosci, np: 2.1 - 10-15m a 2.75 15-20 m.

Sek w tym, ze w wiekszoci mieksc, w ktorych lowie, nie bede mial duzo miejsca na obszerny wymach,

wiec mysle nad opcja 2.1.

dziekuje i pozrawiam

Odnoszę wrażenie, po tym co piszesz, że nie masz kompletnie o tym pojęcia, nie miałeś nigdy w reku wędki muchowej. Linka Rio Gold Spey????????????? B) "Obszerny wymach" ? Zamierzasz rzucać młotem? Ilość miejsca za plecami nie ma znaczenia odnośnie długości wędki.

Edytowane przez TomCast

Kolega TomCast odnosi dobre wrazenie :)  Dopiero zaczynam i stad, byc moze, zle sformulowane pytanie.

Tyle jest tych informacji. Do tego linki sa roznie opisywane... Swoja droga nie napisalem Rio Gold Spey tylko Rio Gold lub Spey.

Jak rozumiem przedstawiam informacje w sposob mylacy. To w takim razie uscisle: Rio Gold MultTip.

I bylbym wdzieczny za wyjasnienie tej sprawy z tymi odleglosciami? :D

dzieki

Czesc.

Dobrze dobrany zestaw i dobre umiejetnosci sa bardzo wazne do wykonania prawidlowego rzutu, jakiegokolwiek.

Co do odleglosci, przyjmijmi ,ze rzuca ktos umie. Dwa kije w tej samej klasie jeden 2.1 , a drugi 2.75.

Kijem dluzszym uzyskamy dluzsza odleglosc, a to z prostej przyczyny, dluzszy kij tzyma nam linke 65cm wyzej(w przypadku tych kijow) podczas miedzywymachow i w momencie wystrzelenia linka ma 1-2 sekundy wiecej zanim opadnie na ziemie. w ciagu tych 1-2 sekund petla bedzie sie rozwijala do przodu.

Jak daleko poleci?- tu moim zdaniem 90% odgrywa technika i umiejetnosci rzucajacego.

pozdrawiam

michal

• Like 1

Witam!

Jedno pytanie. Jaka jest roznica w dlugosci rzutu pomiedzy kijem 2.1 m lub 2.75 m?

Zakladamy, ze mamy do czynienia z tym samym modelem kija, ktory rozni sie tylko dlugoscia.

Jak rozumiem, w przypadku "muchy", nie tyle dlugosc kija ale ciezar (i jakosc linki) oraz to jak sie

komponuje z kijem, decyduje o dlugosci rzutu. Kij bedzie AFTM 5, linka 6. Zakaldamy warunki

bezwietrzne, przyzwoite umiejetnosci rzucajcego i jakas dobra linka (np: Rio Gold/Spey).

Prosiblym o orientacyjne roznice w odleglosci, np: 2.1 - 10-15m a 2.75 15-20 m.

Sek w tym, ze w wiekszoci mieksc, w ktorych lowie, nie bede mial duzo miejsca na obszerny wymach,

wiec mysle nad opcja 2.1.

dziekuje i pozrawiam

Sorry, ale kilka sprzeczności w tym co napisałeś jest jak dla mnie.

Niestety, nie podpowiem ci, bo nie łowiłem tak krótkim kijem nigdy. 

Natomiast wielokrotnie łowiłem na na maxa zarośniętych rzekach i raczej długość była atutem

Zamierzasz rzucać w miejscu gdzie jest za ciasno na 9' kij po 20 metrów?

Skoro są przyzwoite umiejętności rzucającego, to chyba zna "roll cast" i poradzi sobie mimo krzaków za plecami :D

Kijem dluzszym uzyskamy dluzsza odleglosc, a to z prostej przyczyny, dluzszy kij tzyma nam linke 65cm wyzej(w przypadku tych kijow) podczas miedzywymachow i w momencie wystrzelenia linka ma 1-2 sekundy wiecej zanim opadnie na ziemie. w ciagu tych 1-2 sekund petla bedzie sie rozwijala do przodu.

Cześć! Zapytam zatem do jakiej długości wędziska ta zasada ma zastosowanie? Gdzie jest wg. Ciebie Michale granica? 8stóp dalej niż 7 ,9stóp dalej niż 8,ale czy 10 stóp dalej niż 9?A może jeszcze dalej rzucimy jeszcze dłuższym wędziskiem?

Abstrahuję od poręczności wędziska i jego wagi oraz przyjemności połowu(tu za ideał uważam 9 stóp),ale pytam wyłącznie o zasięg,A może krótsze z łódki,dłuższe przy ciągłym brodzeniu?

Autor wątku poruszył ciekawe zagadnienie... :huh:

pzdr.kardi

Umowmy sie tak

szybkosc=dystans

kijem ktorm wygenerujemy wieksza predkosc sznura da lepszy rezultat. Kij o dlugosci 10' moze dac lepszy rezultat na poczatku ,gdyz jego dluga dzwignia nam to ulatwi, ale potem dojdzie zmeczenie i zpowolnienie rotacji kija a co za tym idzie krotszy dystans.

Drobna osoba moze miec wolna rotacje kije 10-stopowym i daleko nie rzuci, ale za to 9-stopowym nie bedzie miala problemow.

Ta granica o ktora pytales wacha sie pomiedzy kijami 9' a 9'6"

michal

Skoro taki "kadłubek" z tej dyskusji pozostał, to chyba warto dopisać, że tytułowe pytanie jest zasadne i dłuższym wędziskiem można wykonać dłuższe rzuty niż krótszym, a podobnej długości rzuty uzyskiwac mniejszym wysiłkiem ... oczywiście, mam  na myśli wędziska, które służa do rzucania linką, bo jest cała masa długaśnych wędzisk, nazywanych "muchowymi", które do rzucania linka nie służą ... ;)

Ważna jest technika oraz użytkowość praktyczna, a wyznacznikiem maksymalnej/optymalnej długości, jeśli rzuty na duże odległości są potrzebne, jest sprawnośc techniczna wędkarza oraz wyważenie sprzętu, żeby nie męczył ręki w czasie godzin łowienia ... oczywiście, dalej da się rzucić zestawem #8 niż zestawem #5 ... ;) Podczas realnego łowienia na duże dystanse zestaw z wędziskiem 10'6" wydaje się "optymalny", możliwy do wykorzystania w ciągłym rzucaniu, zapewniając lince z jednej strony wysokość rzutu nad podłożem i potencjalnie większą masę linki w powietrzu ("aerialised"), która jest fizycznie istotna, a z drugiej - dużą szybkość (pęd) i czas działania siły/przyspieszenia (popęd) ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• 2 tygodnie później...

rzeczywistość jest taka że technika jest bardzo ważna. Ale bywają kije i te długie i te nie długie które rzucają same. jak się tym nie machnie tak leeeeeecllll. Taki sam kij ciut dłuższy okazuje się niewypałem i tyle. Pomijając umiejętności (99,9% szans na rzucenie daleko wszystkim co wpadnie w ręce)to dla mnie trzeba spasować wędkarza + kij+sznur.

Mam taką wędkę używkę kupiłem za 150zł ze sznurem. Kupiłem tylko dlatego że mogłem jej wcześniej użyć. Ciągle jestem w szoku klasa #4.

pytanie do Michała jako zawodowca czy miałeś w ręku kij którym się absolutnie nie dału rzucać? :)

Czesc.

Zacznijmy tak,

ogolnie rzecz biorac, dluzszy kij pomoze nam rzucic dalej, gdyz trzyma linke wyzej, i petla ma wiecej czasu na rozwiniecie sie i opadniecie.

Nastepnie kije o tej samej dlugosci,i w tej samej klasie ale innym ugieciu. tu kij sztywniejszy powinnien nam pomoc rzucic dalej, ggdyz ugina sie mniej i tym samym sznur leci wyzej.

To sa tylko ogolne przemyslenia, bez praw fizyki, i innych pogmatwan.

Technika rzutu, to jest sprawa na ktorej powinnismy sie skupic.

Mysle, ze ktos kto ma slaba technike, i 11 stopowy kij, nie rzuci ealej od kolesia z dobra technika i kijem 7'9".

Teraz zapytajmy, CO TO JEST DALEKI RZUT?, dla jednego 15-20m to daleko, dla innego 30m to daleko. Tak, ze roznie to bywa.

Czy istenieje zestaw ktorym sie nie da rzucic. Raczej nie (no chyba , ze nawiniemy linke WF tylem na przod i probujemy cudow z runningiem poza szczytowka)

Podczas mistrzostw swiata, zlamalem SAGE TCR, sedziowie zatrzymali czas. Zbieglem z platformy i zapytalem zawodnikow kto mi porzyczy kij na ostatnie 50sek, wziolem pierwszy lepszy (pojecia nie mam co to bylo), i rzucilem swoj drugi najdluzszy rzut podczas zawodow.

Nie mowie aby kupowac to aprzet na slepo bo i tak wszystkim poleci. Osobiste ubodobania (ksztalt korka, akcja,sztywnosc, ilosc sekcji) odgrywaja tu b.wazna role.

pozdrawiam

michal

• 2 tygodnie później...

Jeszcze jedna  moze przewrotna mysl mi przyszla -czy np.mozna zastosowac ranning line  z żyłki (np.0,35mm)  a z przodu glowice/

Na filmie duńskim koles tak ma.. głowica koloru niebieskiego running przezroczysty..taki off ;) A moze zyłka bedzie sie placac?

Jeszcze jedna  moze przewrotna mysl mi przyszla -czy np.mozna zastosowac ranning line  z żyłki (np.0,35mm)  a z przodu glowice/

Na filmie duńskim koles tak ma.. głowica koloru niebieskiego running przezroczysty..taki off ;) A moze zyłka bedzie sie placac?

Od takich runningow zaczynano, pewnie ciut grubszych. Smialo mozna zastosowac podobnie jak zwykla plecionke jako podklad. 

Bujo

Czesc.

Zacznijmy tak,

ogolnie rzecz biorac, dluzszy kij pomoze nam rzucic dalej, gdyz trzyma linke wyzej, i petla ma wiecej czasu na rozwiniecie sie i opadniecie.

Nastepnie kije o tej samej dlugosci,i w tej samej klasie ale innym ugieciu. tu kij sztywniejszy powinnien nam pomoc rzucic dalej, ggdyz ugina sie mniej i tym samym sznur leci wyzej.

To sa tylko ogolne przemyslenia, bez praw fizyki, i innych pogmatwan.

Technika rzutu, to jest sprawa na ktorej powinnismy sie skupic.

Mysle, ze ktos kto ma slaba technike, i 11 stopowy kij, nie rzuci ealej od kolesia z dobra technika i kijem 7'9".

Teraz zapytajmy, CO TO JEST DALEKI RZUT?, dla jednego 15-20m to daleko, dla innego 30m to daleko. Tak, ze roznie to bywa.

Czy istenieje zestaw ktorym sie nie da rzucic. Raczej nie (no chyba , ze nawiniemy linke WF tylem na przod i probujemy cudow z runningiem poza szczytowka)

Podczas mistrzostw swiata, zlamalem SAGE TCR, sedziowie zatrzymali czas. Zbieglem z platformy i zapytalem zawodnikow kto mi porzyczy kij na ostatnie 50sek, wziolem pierwszy lepszy (pojecia nie mam co to bylo), i rzucilem swoj drugi najdluzszy rzut podczas zawodow.

Nie mowie aby kupowac to aprzet na slepo bo i tak wszystkim poleci. Osobiste ubodobania (ksztalt korka, akcja,sztywnosc, ilosc sekcji) odgrywaja tu b.wazna role.

pozdrawiam

michal

Michale- czy tuningujecie jakos wedki na te mistrzostwa czy ida seryjniaki, jedynie przeznaczone do dalekich rzutow jak chociazby wspomniany przez Ciebie TCR?

Pozdrawiam,

Bujo

Hej,

Nie lubie takich kitow, jakos kiepsko mi sie nimi rzuca. Mam Windcuttera versitip ale w sumie nie uzywam. Swietne glowice w ludzkich cenach masz tutaj: http://scandinavianflylines.com/shop/index.php?cPath=21_101_96&osCsid=spashd2qtsvek8977sf095efh0 Osobiscie polecam, roznicy jakiejs wielkiej w porownaniu do Guideline nie widzialem. Znad glowy sa lepsze czytaj dalej lataja u mnie :) 

MW

Raczej w okolicy 0,7, nawet ciut więcej, 0,35 to zdecydowanie za mało

Amnesia uchodzi za bardzo dobry shooting line

ta żyłka to np. amnesia może si e nazywać.

Wybaczcie ale juz myslałem ze to moja przypadłosc  :huh:  :D

Dziekuje pieknie.

Michal przejze oferte z linku jesli cos znajde w #7 cos Ci tam naskrobie  ;)

Jeszcze jedno mam takie pytanko moze..

Bede szukał swicha,(taniego :unsure: jesli moge tak powiedziec) takze w #7 moze cos z flexteca?