darko Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Czesc Bujo. Co do twojego pytania na temat tuningowania wedek. Nie nikt nie tuninguje. Sprezet normalnie markowo opisnay. Rzecz w tym, ze to linke wyrzucamy (wszyscy ta sama), jesli ktos lubi miekkie kije to prosze, jesli ktos lubi sztywne paly to moga to linke rzucac na kiju w klasie 12. Co do kija ,to ma nie przekraczac 9stop.pozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Do wagi dochodzi jeszcze to ,ze ma to byc plywajaca glowica. ja teraz sobie jedna musze przygotowac dlugosc 20m, dlatego do tego zalecane kije sa 9'6" lub10'. co do runningu/shooting line jedno i to samo nie moze byc cienszy niz 0.35mmciaomichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A czekaj, ta mija pierwsza odpowiedz dla Bujo dotyczyla rzutow linka w klasie 5. Glowica 27g, to juz inna konkurencja.michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) ok, to ja moze troche inaczej Bardzo wiele osob (przynajmniej w USA) stosuje linki nawet o 2 klasy ciezsze (overlining) lub 2 klasy lzejsze (underlining). Przyjmuje sie, ze overlining umozliwia dluzsze rzuty, jednak jak doczytalem wiele osob twierdzi inaczej. Wedlug nich stosujac underlining i wysnuwajac kilka metrow linki wiecej, jestesmy w stanie oddac dluzszy rzut niz w przypadku linki przeciazanej w stosunku do klasy wedziska. Tak wiec chcialbym sie spytac ak to w koncu jest? Zalozmy, ze znamy swoj kij i jest oznaczony jako #7 i rzeczywiscie dobrze sie laduje pod linka 7. Nastepnie chcemy sie przerzucic na linke 5, na przyklad zeby delikatniej zaprezentowac sucha. Czy tak sie robi w rzeczywistosci i czy to dziala? Chetnie bym sobie wtedy taka linke o ciezarze 5 do mojego kija #7 dorzucil. Mial bym take "lekka" linke na spokojna, jeziorowa ton. pozdr,Karol Edytowane 19 Marca 2013 przez karolmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Zacznjjmy od konkurencji 27g tzw. Seatrout distance. tak jak wczesniej opisywalem charakterystyke glowicy, kij do 10', shooting line nie cienszy niz 0.35. 4min na platformie i trzeba tym rzucic jak najdalej. Pytanie Karola. Ciezsza linka poleci dalej (porownujac rzut pilka do golfa a ping pongiem), ale przeciazona muchowka nie jest powiedziane, ze sie da dalej rzucic. Zalozenie linki 5 na kij 7 spowoduje,ze kij stanie sie sztywniejszy, pomoze nam to na utrzymanie wiecej linki w powietrzu podczas miedzywymachow,oraz pamietajcie ,ze sztywniejszy kij bedzie gial sie mniej tym samym utrzymujac sznur wyzej i opoznial jego opadanie. No to tak troche teoretycznie, sa zawodnicy ktorzy czuja sie lepiej i maja lepsze wyniki z wolnymi miekkimi kijami, a sa tez tacy ,ktorzy bija rekordy sztywnymi palami. Karol,jezeli chcesz zalozyc sznur #5 na kij #7 do prezentacji malych much, oczywiscie jak najbardziej. W koncu to sznur spada na wode. Pamietaj ,ze mozesz delikatnie podac muche gruba klucha w klasie 9, ale mozesz tez chlupnac brzydko po powierzchni cienka linka w klasie 3. Teraz dochodzi sprawa, czy zestawem sznur 5/kij7 bedziesz czul jakas przyjemnosc z wyciagniecia malej rybki, czy bedzie to tylko wylobowanie na brzeg. Decyzja nalezy do ciebie.pozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 W pierszej kolejnosci: Dziekuje! Bardzo mi pomogles. Natomiast co do "przyjemnosci" z holu ryby. No wlasnie tego sie obawiam. Moj uniwersal na jezioro to bedzie kij #6 dlugosci 9-9.6' i wydaje mi, sie, ze jeszcze jako taka frajde z lowienia nawet mniejszych ryb bede jeszcze czuc. Nie che brac #5 bo to juz moze byc za lekko, chocby na te "wszedobylskie" 1-3 kg leszcze, ktore bardzo czesto podwieszaly mi sie jak lowilem okonie na malutkie kopytka. Zakladam, ze na muche bede je lowic jeszcze czesciej, a taka "patelnie', ktora "postawi sie bokiem" ciezko moze byc w miare szybko wyholowac na takiej #5. Jakby nie bylo "catch and release" a nie "catch and torture" Moje typy kijow to:- Sage Approach 9' (9/16 oz)- Greys XF2 Stillwater 9,6'- Vision Nite Catapult 9' Bez "macania" to ciezko powiedziec, ktory z tych kijow bardziej by mi podpasowal. Z drugiej strony wszystkie sa lekkie, renomowanych firm i na pewno jak na pierwszy kij powinny spelnic moje wymagania. Jezeli po pewnym czasie bede w stanie rzucic pod te 20 metrow, to mocno bede szczesliwy Zakladam, ze kazdym z nich bede w stanie bez nadmiernego wysilku operowac malymi, kilku-centymetrowymi streamerami, lzejszymi nimfami oraz muchami suchymi na hakach 12-16. Z czasem kupie sobie drugi kij w klasie 8-9 pod duze streamery sczupakowe. Po przejrzeniu setek (i tu mowie powaznie) stron internetowych i kilku ksiazek, nabralem takiego nieodpartego wrazenia, ze wszystkie wyzej wymienione kije w cenie okolo 1000-1200 (i nie tylko te) sa do siebie bardzo zblizone, tak wiec nie bede jakos wybrzydzac i chyba sie zdecyduje na tego 9.6' firmy Greys. Czy myslisz, ze to dobry wybor?Zdaje sobie sprawe, ze niekoniecznie miales w reku ktorakolwiek z tych wedek ale jakby nie bylo posiadasz doswiadczenie i wiedze, ktorej ja nie mam wiec jakbys mogl sie jakos ustosunkowac do mojego pytania to bylbym wdzieczny. pozdrawiam,Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 KarolJak chcesz miec taka wędkę, o jakiej piszesz, to poszukaj daiwa whisker 9' #5-7Jedyny minus to 2 częściAle - kijem połowisz i #5 czy 6 sucharkiem i pośmigasz tonaca linką ze streamerem. Kolega na to jakieś potworne łososie z wielkich jezior wyciągał, ogólnie to pół świata zjechał z tą wędką...Ja nią łowiłem kilka razy i... wiem, ze kiedyś sobie taką sprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Witam, Tu masz w takiej samej cenie wedki robione na nano blankach Composite Developements. Niby tez Chinczyk ale z mniej skosnymi oczami http://www.scierra.com/rods/ant/ Co do kombinowania na poczatek z lzejszymi linkami to srednio to widze, jak juz to lepiej ciut przeciazyc. Kilka linek dostepnych na rynku jak chociazby Rio Grand czy SA GPX sa standardowo przeciazone o polowe klasy czyli #6 tak na prawde jest #6.5 Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 ok , sprawdze, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czesc specjalnej specyfikacji nie ma. jednemu odpowiada krotsz,a jednemu dluzsza. Zawodnicy roznie je docinaja. Kilka tygodni temu rozmawialem ze Stevem Rajeffem i dal mi przepis na glowice, ktora on rzucal na MS. musze kupic WF #9 odciac ja troche z przodu,potem polaczyc z WF #3 i na koncu dociac od tylu do 27g. Moje pierwsze kroki w glowicy 27g( nie moze byc ciezsza) to docinka WF #9, ale byla troche za dluga. pozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi