Skocz do zawartości

Siemianówka

phalacrocorax

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Tak się składa, że za kilka dni prawdopodobnie będę w okolicy zbiornika Siemianówka. Mam pytanie do kolegów znających ten zbiornik czy warto tam się wybrać z wędką czy lepiej sobie dać spokój? Czy łowienie z brzegu ma sens czy konieczna jest łódź? Będę miał pewnie niewiele czasu na ewentualne łowienie więc nie chciałbym tego czasu zmarnować.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

P.S. Interesuje mnie głównie łowienie szczupaków na jerki.

Cześć

@Phala,znam ten zbiornik dość dobrze i jakbyś zadał to pytanie kilka lat wstecz to odpowiedział bym Tobie,że warto :mellow:.Niestety przez kilka lat rybacy zrobili swoje :angry:,niemniej jednak znając łowisko można jeszcze wykręcić szczupłego,a trafiają się całkiem przyzwoite rybki.Co do łowienia z brzegu stanowczo odradzam.Najlepsze miejscówki dostępne są tylko z łodzi,a nawet jak znajdziesz dostęp do wody z brzegu(będzie ciężko)to z pewnością będzie tam również człowiek z gruntówką.Z wypożyczeniem łodzi jest ciężko(bynajmniej ja nie wiem gdzie).Jeżeli jednak będziesz zaopatrzony w jakieś pływadełko to do jerkowania zdecydowanie polecam Tobie tzw.mały zbiornik,odnajdziesz go łatwo

bo będziesz musiał przepłynąć pod wiadukten kolejowym.Jeżeli będziesz zainteresowany,to namiary na dobre miejscówki wyślę Tobie na priv :D.

Ps.nie zapomnij o dodatkowej opłacie.Ja płacę 50pln za sezon+100troling(nie wiem jak w Twoim okręgu)1dzień ok15pln.

Pozdr.Seba

Witam

Nie byłem dawno na Siemianówce, bo w czerwcu ostatni raz. Połowiliśmy trochę okoni i to ładnych okoni natomiast ze szczupakiem było gorzej . Podobno woda w tym okresie (lipiec, sierpień)jest strasznie brudna kwitnie aż do jesieni ale okoń bierze. Z brzegu raczej nie połowisz komfortowo a o łódź jest ciężko.

Napisz koniecznie jak było

Nie zauważyłem wątku dlatego dopiero teraz.

Z brzegu jest ciężko bo płytko. Hm jedynie może na Kanale Rudzkim koło m Bondary mozna porzucać z brzegu.

Teraz ładnie bierze okoń na górkach, oczywiście konieczna łódź, co do szczupaka to trolingowcy sieją spustoszenie. 3 napływy i do bagażnika i tak cały dzień ... Niestety na Siemianówce mało kto wypuszcza ryby, a bo to duży zbiornik a bo to daleko jechałem itp.

Do łowienia również polecam mniejszy akwen za nasypem - jest tam zakaz trollingu.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Byłem, widziałem i... nawet wędki nie wyjąłem. Po pierwsze nie miałem jak się okazało czasu, po drugie nie miałem łodzi. Zbiornik jest fajny, wydaje się idealny do jerkowania, zwłaszcza ta mniejsza część odgrodzona groblą.

Myślę, że jeszcze tam wrócę tyle, że z własną łodzią :D

Pozdrawiam

Cześć

Ja byłem w niedziele i niestety nie połowiłem :(.Siadały same maluchy.Wyjąłem 5 sztuk ale w przedziale 40-50cm,kolega trfił sumka

na slidera ale też niedorostka(62cm).Brania były dopiero jak popłynęliśmy na mały,wcześniej zero.

Pozdr.Seba

• 1 miesiąc temu...

Wcześniej bywałem częściej, niestety nie posiadam łódki z kolegą i kilka wyjazdów ze spinem z brzegu nas zniechęciło. mamy teraz bliżej łowisko w którym można złowić krokodyla :D

Gdyby ktoś chciał sprzedać łódkę na Siemianówce proszę o info :D

Ja bym może i wybrał się potrolingować na Siemianówkę... nocleg może byc w hotelu w Bondarach, albo w jakiejś kwaterze... a łódką z silnikiem mam swoją własną... tylko boję się, czy pogoda nie będzie zbyt anginowa...

Kiedy byś się tam wybrał?