Skocz do zawartości

Woblery Harjera

Rekomendowane odpowiedzi

Hm. Dzięki Rafał ;)

Kotwice? - to tylko wrażenie wizualne. Zakładane są o nr 3/0 - takie na jakie pozwalają przepisy. Ponadto rozstaw grotów jest proporcjonalny do szerokości tułowia woblera.

Czy kotwice o jeden numer większe w tym modelu trollingowym spowodują, że wobler będzie bardziej skuteczny? Myślę, że nie ;)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Harjer

Już wcześniej zaprezentowałbym mojego nowego woblerka, lecz zmuszony byłem regenerować go, gdyż pogryzł go szczupaczek i trochę zabiegów przywróciło mu jego "blask". ;)

Krasnopiórka. Mój, zawsze zabierany do pudełeczka woblerek i jak okazało się - bardzo łowny.

Myślę, że trochę pomysłowości i pracy da każdemu z nas wiele satysfakcji :)

Pozdrawiam

Harjer ;)

post-53112-0-48424800-1382592315_thumb.jpg

post-53112-0-40455900-1382592335_thumb.jpg

post-53112-0-45774500-1382592355_thumb.jpg

Edytowane przez Harjer
  • Like 1

Ha, ha ! :D

Przez przypadek w swojej piwniczce znalazłem robala :D  :D ! (oczywiście, że chodzi o przynętę! :) ). Pająki są i owszem, bo gdzie ich nie ma.

W dwa lub trzy lata po katastrofie w Czarnobylu pośród ludzi w tamtym rejonie rozszerzyły się choroby nowotworowe. Dzieci zaczęły rodzić się ze zniekształconymi kończynami, a nowotwory dostały pożywkę do rozwoju swoich wrednych komórek. W akwenach wodnych ryby nie odławiane i mające dobre warunki zaczęły osiągać monstrualne rozmiary! :o

Bali się wszyscy - co będzie się działo w kolejnych latach i w przyszłości. Promieniowanie niosło tragiczne żniwo ! Dopiero w wolnych mediach, od początku lat dziewięćdziesiątych zaczęło napływać więcej trwożących informacji o szerzących się tam chorobach popromiennych, zgonach.

Przypominam sobie, że latem 89 lub 90 roku będąc na urlopie nad jeziorem lgińskim (woj. wielkopolskie) te wiadomości o "monstrach" w wodach czarnobylskich - skłoniły mnie do wystrugania chrząszcza - monstrum !

Z gałęzi drewna lipy zrobiłem wówczas "potworka" na szczupaka ;)

Osiągnął on długość 4,7 cm. Korpus jest o szerokości 2,3 mm a grubość ma 2 cm. i wagę 9g.

W domu, po powrocie z urlopu został pomalowany farbami plakatowymi, z czegoś tam zrobiłem nóżki, do t...ka włożyłem mu piórko, ster w dziub, jakiś lakier i pływał. Był łowny szczególnie wiosną i latem - właśnie na szczupaka. Cieszę się, że odnalazłem to wiekowe "cudo", a żeby było do rymu: zobaczę czy na wiosnę "znów się udo" zapiąć na niego szczupaczki oraz klonki-kluski!? :)

Wymieniłem kotwiczkę, bo tamta obrosła korozją, no i oczywiście wyczyściłem go, by nabrał ponownie blasku :)

Pozdrawiam

post-53112-0-15262500-1382723511_thumb.jpg

post-53112-0-93811400-1382723531_thumb.jpg

post-53112-0-40563400-1382723547_thumb.jpg

post-53112-0-39279800-1382723567_thumb.jpg

post-53112-0-09426000-1382723587_thumb.jpg

:D  :D

Ale dzisiaj, teraz, to wyjątkowo już mi się chce spać :lol:  :)

Woblery ładne , ten  robal - mastodont  ma zło w oczach  :D

Po godzinach dodania postów widzę że nadal sa problemy ze spaniem.

Chyba dlatego, że wówczas były złe czasy !

Pozdrawiam

Okon super

Powyżej na fotkach trolli Hard faktycznie ten zielony szczupak wygląda z tego ujęcia aparatu jak okonek :)

Woblery trollingowe:  HARD

Ażeby nie było wątpliwości przedstawiam trolla Hard - Okonia,  nowy design,  (żywica i stal ! - zęby się łamią ! :D )

- A przy okazji kolejny design Hard'a - Gold&Silver. Ten model jest typowym tradycyjnym rękodziełem - drewno lipy ;)

Pozdrawiam

post-53112-0-14981700-1383072895_thumb.jpg

post-53112-0-95048400-1383072940_thumb.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam

Właściwie to nie wiedziałem, gdzie, w jakim temacie zamieścić ten wątek ?

Jako że jest to imitacja ryby - postanowiłem zamieścić go na swojej stronie - moim wątku. ;)

Nie jest to przynęta - wobler, jeszcze !, gdyż taki model woblerków jest w trakcie mojej produkcji rękodzielniczej.

Prezentuję imitację okonia, lecz w formie breloczka ! :)

Kiedyś jeden z moich dobrych znajomych poprosił mnie o wklejenie do woblerków boleniowych, pięknych zresztą! - sterów, bo oryginalne wypadły ! :D

W rozmowie zapytał się czy zrobię mu breloczek - okonia. Oprócz połowów sandacza uwielbia łowić okonie ! stąd jego prośba. Przyjąłem zamówienie i tak oto powstał brelok okonia, którego odlałem na podstawie zrobionego wzornika z drewna lipowego w zrobionej, ( nie w 100% udanej formie ). Breloczek jest z żywicy, a kolor pokryty został także żywicą ;)

Niejednokrotnie inspiracje przychodzą niespodziewanie :D

Harjer

post-53112-0-55299800-1383954390_thumb.jpg

post-53112-0-97135200-1383954405_thumb.jpg

post-53112-0-01866700-1383954418_thumb.jpg

post-53112-0-36656400-1383954429_thumb.jpg

Edytowane przez Harjer
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam

Tak jak powiedziałem, tak jest. :)

Inspiracją był breloczek okonka, (fotki powyżej) i oto woblerki okoni. No -  ciuć ciuć, troszeczkę nieznacznie zmienny disign ;)

Długość 6 cm, waga ok. 8g., w wersji pływającej i tonącej.

Okoń czerwony i realistyczny. Rękodzieło, drewno lipy.

Harjer

post-53112-0-37610800-1384891135_thumb.jpg

post-53112-0-72315600-1384891157_thumb.jpg

• Like 3

Witam

Dzięki. To odbiór w/g osobistego gustu ;) Jednakże wiemy, że na "trąconą" wodę, (mętną) świetną przynętą jest min. tzw. "żarówa". Tak też na pochmurne dni i zmierzch oraz noc. Kolorystykę mam sprawdzoną od lat.

Przykładowo na taki disign jak okoń czerwony zawsze mam dużo brań klenia i wieczornego okonia. :). Na okonia real, silnie tonącego, właśnie tej wielkości 6 cm na Nysie Kłodzkiej windowałem królowe rzek - brzany.

Pozdrawiam :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam

Tym razem prezentuję woblery do połowów głowacicy, chociaż zakładam, że będą stanowiły świetną przynętę również na szczupaka i sandacza.

Woblery 12,5 cm  z długim sterem zanurzają się max do głębokości 1,70 m.

Woblery mniejsze 10,5 cm - typowe na głowacicę zanurzają się max do 1,5 m.

Posiadają drobną akcję pracy wykluczającą agresję. W prowadzeniu zachowują się jak naturalna ryba.

Wyciśnięta łuska na folii aluminiowej tworzy świetną strukturę dającą ładny efekt i podwyższającą łowność przynęt poprzez upodobnianie ich do wyglądu realistycznego ryb. Rzeźba skrzeli i dobór kolorystyczny daje także dobry efekt załamania światła. Pozostaje tylko znaleźć drapieżnika i oczekiwać efektów ;)

Harjer

post-53112-0-09463800-1386697686_thumb.jpg

post-53112-0-42035800-1386697709_thumb.jpg

post-53112-0-83598600-1386697749_thumb.jpg

post-53112-0-28769200-1386697777_thumb.jpg

post-53112-0-62812600-1386697797_thumb.jpg

post-53112-0-95445700-1386697819_thumb.jpg

post-53112-0-95671000-1386697852_thumb.jpg

• Like 2

Witam

Przedstawiam kolejny nowy design na woblerze trollingowym Hard - Yellow Black Dots

Ta seria woblerów wykonywana jest przeze mnie z żywicy i wbrew pozorom jest przy jego zrobieniu dużo pracy. Odlewane są w dwóch formach dwie połowy woblera. Odlewy po kilkudniowym utwardzeniu uzbrajane są wewnątrz w grzechotką i stelarze z drutu stalowego nierdzewnego o grubości 2 mm.

i ster o grubości 5 mm.

Następnie obie połowy sklejane są żywicą epoksydową. Kolejną fazą jest zaszpachlowanie, a następnie oszlifowanie spoin i dalej - malowanie i nakładanie warstw lakieru zabezpieczającego od 5 - 7. Uzbrajane kotwicami nr 3/0 są gotowymi przynętami do połowów dużych ryb.

Harjer

ts0f.jpg
Wobler trollingowy:  Hard Yellow Balck Dots - żywica

vgj.JPG

Hard - Yellow Black Dots. Dł. 21 cm, waga 124g, pływający, grzechotka, zanurzenie 10 m. Ster z poliwęglanu gr. 5 mm, formowany na "łyżkę

vqsf.jpg
Mała 2 cm strzebelka potokowa- kleniowo jaziowa na łyżce steru Harda

j9qx.jpg
Porównanie proporcji wielkości woblerów

phe1.jpg

Maluszek kleniowo jaziowy - 2 cm strzebelka potokowa, pływający
Edytowane przez Harjer
  • Like 1

Mam gdzieś nagranie z próbnych testów tych woblerów - poszukam. Jednak mankamentem jest testowanie "tego kolosa" ;)  z brzegu. Raz, że jego waga do wyrzutu jest niesamowita, dwa, że model ten przy rozpoczęciu prowadzenia natychmiast ustawia się pod dużym kątem schodząc szybko do dna, a prowadzenie go do nagrania filmiku pod powierzchnią wody, (mówię o prowadzeniu z brzegu) jedną ręką trzymając wędzisko, a drugą nagrywając film - to ekstrema!

Jeszcze jesienią, gdy był okres na trola, kolega testował z łodzi cztery sztuki na Odrze i zalewie w Prężycach - rewelacja ! :)

Dawaj dane do przelewu i nie marudź :) zrobie przelew zanim żona z zakupów wróci.

Po co ma ją serce boleć :)

A tak swoją drogą, odkąd znów zacząłem zaglądać na jerkbaita kupiłem więcej wobków niż przez ostatnie 2 lata...

Chyba niedługo z torbami pójdę :)

Dawaj dane do przelewu i nie marudź :) zrobie przelew zanim żona z zakupów wróci.

Po co ma ją serce boleć :)

A tak swoją drogą, odkąd znów zacząłem zaglądać na jerkbaita kupiłem więcej wobków niż przez ostatnie 2 lata...

Chyba niedługo z torbami pójdę :)

:D  :D  :D Już je masz !  

A ja mam jeszcze w innej kolorystyce :D