Harjer Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Hm. Dzięki Rafał Kotwice? - to tylko wrażenie wizualne. Zakładane są o nr 3/0 - takie na jakie pozwalają przepisy. Ponadto rozstaw grotów jest proporcjonalny do szerokości tułowia woblera.Czy kotwice o jeden numer większe w tym modelu trollingowym spowodują, że wobler będzie bardziej skuteczny? Myślę, że nie Pozdrawiam Edytowane 23 Października 2013 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 nie, nie. mi chodzi tylko o EFEKT WIZUALNY... Nie twierdze, że sa do du..szy... (bez urazy dla Darka Duszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 nie, nie. mi chodzi tylko o EFEKT WIZUALNY... Nie twierdze, że sa do du..szy... (bez urazy dla Darka Duszy) Tak, tak. Przecież doskonale wiem w czym gustujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Już wcześniej zaprezentowałbym mojego nowego woblerka, lecz zmuszony byłem regenerować go, gdyż pogryzł go szczupaczek i trochę zabiegów przywróciło mu jego "blask". Krasnopiórka. Mój, zawsze zabierany do pudełeczka woblerek i jak okazało się - bardzo łowny.Myślę, że trochę pomysłowości i pracy da każdemu z nas wiele satysfakcji PozdrawiamHarjer Edytowane 24 Października 2013 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ha, ha ! Przez przypadek w swojej piwniczce znalazłem robala ! (oczywiście, że chodzi o przynętę! ). Pająki są i owszem, bo gdzie ich nie ma.W dwa lub trzy lata po katastrofie w Czarnobylu pośród ludzi w tamtym rejonie rozszerzyły się choroby nowotworowe. Dzieci zaczęły rodzić się ze zniekształconymi kończynami, a nowotwory dostały pożywkę do rozwoju swoich wrednych komórek. W akwenach wodnych ryby nie odławiane i mające dobre warunki zaczęły osiągać monstrualne rozmiary! Bali się wszyscy - co będzie się działo w kolejnych latach i w przyszłości. Promieniowanie niosło tragiczne żniwo ! Dopiero w wolnych mediach, od początku lat dziewięćdziesiątych zaczęło napływać więcej trwożących informacji o szerzących się tam chorobach popromiennych, zgonach.Przypominam sobie, że latem 89 lub 90 roku będąc na urlopie nad jeziorem lgińskim (woj. wielkopolskie) te wiadomości o "monstrach" w wodach czarnobylskich - skłoniły mnie do wystrugania chrząszcza - monstrum ! Z gałęzi drewna lipy zrobiłem wówczas "potworka" na szczupaka Osiągnął on długość 4,7 cm. Korpus jest o szerokości 2,3 mm a grubość ma 2 cm. i wagę 9g. W domu, po powrocie z urlopu został pomalowany farbami plakatowymi, z czegoś tam zrobiłem nóżki, do t...ka włożyłem mu piórko, ster w dziub, jakiś lakier i pływał. Był łowny szczególnie wiosną i latem - właśnie na szczupaka. Cieszę się, że odnalazłem to wiekowe "cudo", a żeby było do rymu: zobaczę czy na wiosnę "znów się udo" zapiąć na niego szczupaczki oraz klonki-kluski!? Wymieniłem kotwiczkę, bo tamta obrosła korozją, no i oczywiście wyczyściłem go, by nabrał ponownie blasku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Woblery ładne , ten robal - mastodont ma zło w oczach Po godzinach dodania postów widzę że nadal sa problemy ze spaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ale dzisiaj, teraz, to wyjątkowo już mi się chce spać Woblery ładne , ten robal - mastodont ma zło w oczach Po godzinach dodania postów widzę że nadal sa problemy ze spaniem. Chyba dlatego, że wówczas były złe czasy ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Ale niektóre rzeczy można zmienić Dlatego też wkleiłem mu oczka "współczesne" 3D i właśnie zabieram go na klonki.Może wygłodniała kluseczka go pożre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Okon superPowyżej na fotkach trolli Hard faktycznie ten zielony szczupak wygląda z tego ujęcia aparatu jak okonek Woblery trollingowe: HARD Ażeby nie było wątpliwości przedstawiam trolla Hard - Okonia, nowy design, (żywica i stal ! - zęby się łamią ! )- A przy okazji kolejny design Hard'a - Gold&Silver. Ten model jest typowym tradycyjnym rękodziełem - drewno lipy Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Witam Właściwie to nie wiedziałem, gdzie, w jakim temacie zamieścić ten wątek ?Jako że jest to imitacja ryby - postanowiłem zamieścić go na swojej stronie - moim wątku. Nie jest to przynęta - wobler, jeszcze !, gdyż taki model woblerków jest w trakcie mojej produkcji rękodzielniczej.Prezentuję imitację okonia, lecz w formie breloczka ! Kiedyś jeden z moich dobrych znajomych poprosił mnie o wklejenie do woblerków boleniowych, pięknych zresztą! - sterów, bo oryginalne wypadły ! W rozmowie zapytał się czy zrobię mu breloczek - okonia. Oprócz połowów sandacza uwielbia łowić okonie ! stąd jego prośba. Przyjąłem zamówienie i tak oto powstał brelok okonia, którego odlałem na podstawie zrobionego wzornika z drewna lipowego w zrobionej, ( nie w 100% udanej formie ). Breloczek jest z żywicy, a kolor pokryty został także żywicą Niejednokrotnie inspiracje przychodzą niespodziewanie Harjer Edytowane 16 Listopada 2013 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Witam Tak jak powiedziałem, tak jest. Inspiracją był breloczek okonka, (fotki powyżej) i oto woblerki okoni. No - ciuć ciuć, troszeczkę nieznacznie zmienny disign Długość 6 cm, waga ok. 8g., w wersji pływającej i tonącej.Okoń czerwony i realistyczny. Rękodzieło, drewno lipy. Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 fajnie wyszły te zielone według mnie ciekawsze ale drugim nic nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 WitamDzięki. To odbiór w/g osobistego gustu Jednakże wiemy, że na "trąconą" wodę, (mętną) świetną przynętą jest min. tzw. "żarówa". Tak też na pochmurne dni i zmierzch oraz noc. Kolorystykę mam sprawdzoną od lat.Przykładowo na taki disign jak okoń czerwony zawsze mam dużo brań klenia i wieczornego okonia. . Na okonia real, silnie tonącego, właśnie tej wielkości 6 cm na Nysie Kłodzkiej windowałem królowe rzek - brzany.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) WitamPodobnymi modelami woblerów podobnymi akcją do "kołysek" są prezentowane poniżej woblery. Harjer Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam Tym razem prezentuję woblery do połowów głowacicy, chociaż zakładam, że będą stanowiły świetną przynętę również na szczupaka i sandacza.Woblery 12,5 cm z długim sterem zanurzają się max do głębokości 1,70 m.Woblery mniejsze 10,5 cm - typowe na głowacicę zanurzają się max do 1,5 m. Posiadają drobną akcję pracy wykluczającą agresję. W prowadzeniu zachowują się jak naturalna ryba. Wyciśnięta łuska na folii aluminiowej tworzy świetną strukturę dającą ładny efekt i podwyższającą łowność przynęt poprzez upodobnianie ich do wyglądu realistycznego ryb. Rzeźba skrzeli i dobór kolorystyczny daje także dobry efekt załamania światła. Pozostaje tylko znaleźć drapieżnika i oczekiwać efektów Harjer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Przedstawiam kolejny nowy design na woblerze trollingowym Hard - Yellow Black Dots Ta seria woblerów wykonywana jest przeze mnie z żywicy i wbrew pozorom jest przy jego zrobieniu dużo pracy. Odlewane są w dwóch formach dwie połowy woblera. Odlewy po kilkudniowym utwardzeniu uzbrajane są wewnątrz w grzechotką i stelarze z drutu stalowego nierdzewnego o grubości 2 mm. i ster o grubości 5 mm. Następnie obie połowy sklejane są żywicą epoksydową. Kolejną fazą jest zaszpachlowanie, a następnie oszlifowanie spoin i dalej - malowanie i nakładanie warstw lakieru zabezpieczającego od 5 - 7. Uzbrajane kotwicami nr 3/0 są gotowymi przynętami do połowów dużych ryb. HarjerWobler trollingowy: Hard Yellow Balck Dots - żywica Hard - Yellow Black Dots. Dł. 21 cm, waga 124g, pływający, grzechotka, zanurzenie 10 m. Ster z poliwęglanu gr. 5 mm, formowany na "łyżkę Mała 2 cm strzebelka potokowa- kleniowo jaziowa na łyżce steru Harda Porównanie proporcji wielkości woblerów Maluszek kleniowo jaziowy - 2 cm strzebelka potokowa, pływający Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Fajny ten trollingowiec. Masz inne wersje kolorystyczne? Na sprzedaż? Jak tak to jaka cena? ;-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 moze taka? http://jerkbait.pl/topic/32619-s-wobler-trollingowy-hard%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-fluo-czarne-kropkip%C5%82ywaj%C4%85cy/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wow panie Jerzy kawał woba , planuje pan może filmik z pracą tego kolosa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 moze taka? http://jerkbait.pl/topic/32619-s-wobler-trollingowy-hard%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-fluo-czarne-kropkip%C5%82ywaj%C4%85cy/ Dzięki Mifku ;-)Przez Ciebie jestem chudszy o 6 dyszek Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Mam gdzieś nagranie z próbnych testów tych woblerów - poszukam. Jednak mankamentem jest testowanie "tego kolosa" z brzegu. Raz, że jego waga do wyrzutu jest niesamowita, dwa, że model ten przy rozpoczęciu prowadzenia natychmiast ustawia się pod dużym kątem schodząc szybko do dna, a prowadzenie go do nagrania filmiku pod powierzchnią wody, (mówię o prowadzeniu z brzegu) jedną ręką trzymając wędzisko, a drugą nagrywając film - to ekstrema!Jeszcze jesienią, gdy był okres na trola, kolega testował z łodzi cztery sztuki na Odrze i zalewie w Prężycach - rewelacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dawaj dane do przelewu i nie marudź zrobie przelew zanim żona z zakupów wróci.Po co ma ją serce boleć A tak swoją drogą, odkąd znów zacząłem zaglądać na jerkbaita kupiłem więcej wobków niż przez ostatnie 2 lata...Chyba niedługo z torbami pójdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dawaj dane do przelewu i nie marudź zrobie przelew zanim żona z zakupów wróci.Po co ma ją serce boleć A tak swoją drogą, odkąd znów zacząłem zaglądać na jerkbaita kupiłem więcej wobków niż przez ostatnie 2 lata...Chyba niedługo z torbami pójdę Już je masz ! A ja mam jeszcze w innej kolorystyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Maciek jak ładnie poprosisz mikołaja to Ci może założyć blokadę na dział giełdowy jak to mówia - czego czy nie widzą - tego sercu nie zal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Gdyby chciał to do tego kolosa dołożyłbym Maćkowi breloczek. Przynajmniej zawsze miałby rybkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi