Skocz do zawartości

Woblery Harjera

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa w nowym dekorze, (jeszcze lepsze od poprzedników) :) -  woblery do połowów szczupaka, okonie. Najczęściej atakowane i zjadane przez szczupaki :D

b75q.jpg

Łamany: dł. 12 cm, waga 27,5 g, pływający, zanurzenie do ok. 3,5 m. Trolling/spinning

Klasyczny: dł. 11,5 cm, waga 26,5 g, pływający, zanurzenie max do ok. 1,70 m.

Wykonane z drewna lipy.

Harjer :)

Edytowane przez Harjer
  • Like 2

Od grudnia intensywnie ucząc się poznaję tajniki i szereg niespodzianek, robienia przynęt z pianki. 

Gdy powtarzalnie wychodzą już z odlewów bardzo dobre egzemplarze, powstało wiele form i wzorników do nich. Nowy sezon i kilka nowości w sensie nieznacznego poprawienia desingu niektórych owadów. Tym razem są to wzorniki - prototypy do formy ;)

k6uh.jpg

Konik polny zielony, świerszcz i chrząszcz (chcący "oderwać" się od wody,z lekko rozchylonymi osłonami skrzydeł)-robiony na smużaka do połowu kleni.

Co z tego będzie zobaczymy.

• Like 2

Przestoi nie ma, robi się, robi się - chyba, że choroba jest silniejsza :)

Noski - woblery pływające typu "swim whizz"

Skończony dekor na noskach. Suszenie do lakierowania.

ehw8.jpg

Nosek - pstrąg, 12,5 cm, 22,5 g., zanurzenie od 0 - 0,5m. Wobler na głowacicę.

0po3.jpg

Nosek - płoć,  12,5 cm,  22,5 g,, pływający, zanurzenie od 0-0,5 m i od 0 - 1 m. Wobler do połowów głowacicy, wiosennego szczupaka i nocnego sandacza.

Harjer ;)

Tym razem coś mniejszego ! - woblerki pstrągowe i okonki ;)

jjle.jpg

Woblery pstrągowe, dł. 6,5 cm,  waga od 4,5 - 5,5 g, pływające

qkdy.jpg

Woblery pstrągowe - sprawdzone na jesiennych łowiskach w ubr. - łowne !

ern4.jpg

Woblery na szczupaczka i kluski,(klenie), dł. 6 cm, waga 7 g., pływające

9rsi.jpg

Nowe wobki realistycznych okoni, dł.  6 cm., pływająca i tonące

Harjer ;)

Dla mnie także są "miodem na serce" :) Uważam, że wyszły zarąbiście :D Dzięki.

Wiosną - tej zimy - w polowaniu za kleniem, na rzekach obwodu wrocławskiego i wałbrzyskiego rewelką w łowności, (w przyłowach potokowców) były pstrągówki: strzebli potokowej i pasiaczek niebiesko czerwony. Ciekaw jestem jaka ich łowność będzie wiosną ?

Edytowane przez Harjer

a miał być breloczek , - jak na breloczki :) to są super .

I zrobiło się "dwa w jednym" ! Jednak inspiracją do zrobienia tego był mój Kolega, który uwielbia łowić okonki i to on zamówił u mnie zrobienie mu takiegoż breloczka i tak to się zaczęło ;) O ! kilka pozostało - zaraz je puszczę :P Może komuś się spodoba ?

Jurek chyba musisz zamontować sobie większą wanne :P

Kurcze ! Dla mnie to koszmar robienie takich filmików z pracy wobków w wannie i nad wodą w jednej ręce z aparatem a w drugiej z kijem. Kiedyś poślizgnąłem się na kroplach wody, która spłynęła z wobków na posadzkę i wpadłem bokiem do wanny przy robieniu takich filmików :D Telefon, odfrunął gdzieś pod sufit i cały rozłożył się na części na posadzce, a wodę wycierałem w przedpokoju i kuchni - rzucając w okól mięsem :D  :D

Jak będę modernizował swój warsztacik to może zrobię długi 2 m zbiornik do sprawdzeń i ustawień wobków z pompą wodną ?

Harjer;

Przez Ciebie mnie żona z domu wygoni. A tak zbierałem na Walentynki.

Kupiłem Twoje dwa okonie . Są po prostu "PRZEKOZACKIE" . 

Wiem, dziwne słowo ale do ch...ry, one wyglądają na prawdziwe i ta praca.                                                                                                                                            SZACUN ...człowieku !!!

Dzisiaj rano na pływalni miałem możliwość przetestować parę wobków, między innymi nowo zakupionego od Ciebie "NOSKA".

Jestem naprawdę ............... zaskoczony. Wykonanie i praca w 100% pokryła się z tym co obiecałeś.

Wobler tak pracował ogonem  na wszystkich kółeczkach , że sam miałem chęć wskoczyć do wody i dziabnąć go w tyłek.... :) .

Cieszę się  , że spotkałem kogoś , kto nie tylko ładnie potrafi mówić o  swoim wyrobie ale również absolutnie wykonuje"rewelacyjną robotę".

Wobler "MIODZIO" . Szczupaki bójcie się....

Proszę o info przy  następnej produkcji , bo chcę kupić parę w różnych kolorach.

Pozdrawiam.

Cieszę się z tak przyjemniej opinii. Dziękuję za docenienie mojej pracy :)

Staram się jak mogę i na tyle, na ile potrafię, by nie zawieść Tych, którzy używają moich przynęt ;)

Pozdrawiam

ps. mam jeszcze, tzw. "aski", które niebawem wypuszczę - oczywiście coś nowego :D

:) Dzięki. Chwościk jest troszeczkę w/g mnie za duży i on znacznie wyhamowuje akcję woblera - stąd taka praca wobka, ale wabiąca. Ster musiałem zrobić o nietypowym kształcie, by nie było niespodzianki w wydobyciu z niego "duszy" ;)  :)

Lubię jak przychodzi jakiś pomysł do zrobienia czegoś innego. Myśl ta od dawna za mną chodziła, ale ciągle było to odkładane na później.

Mam na myśli woblera do typowego połowu szczupaka - model DR, ale w mojej wersji "dziobasa" ;) Już chyba niewielu pamięta "dziobaski" - maluchy do połowów pstrąga, klenia, (są prezentowane na początku mojego wątku).

Prezentuję nowy model na ten rok ;)  ( Faza po dekoracji woblerów i nałożeniu lakieru podkładowego )

xpen.jpg

Dziobas - Okoń,  12 cm,  17g DR, pływający (spinning/trolling)

Łuska wyciskana i smużenie koloryzujące, zbliżające do naturalnego wyglądu przynęty (zielenią) skomponowaną z czterech kolorów farb, przy zmienianiu bocznym pozycji woblera sprawia, że widzimy boczne odblaski dwóch kolorów ! zieleni i srebra łuski oraz ciemne pręgi boczne.

vyb3.jpg

Dziobas - Okoń DR

pmqg.jpg

Dziobas - Płoć,  12 cm,  17g, DR, pływający (spinning/trolling)

Dziobas - Płoć, DR

Harjer

Edytowane przez Harjer

To są jako jedne z pierwszych moich modeli woblerów -  dziobasków :)

s4oa.jpg

Kamikadze - tonący - na klenia, pstrąga i okonia

meu1.jpg

Dziobaski 4 cm, pływające na klenia, pstrąga

Pozdrawiam :)

ps. Na spec. zamówienie, robiłem także i takiego dziobasa :D

m91j.jpg

Dziobas - płoć do trollingu

UWAGA:  Zastrzegam kopiowania oraz wykorzystywania prezentowanych zdjęć !

Harjer

Edytowane przez Harjer

Jasne :) Na pewno tak. Wow :o , na tamte potwory wzmocnię je przy lakierowaniu ;)

Spokojnie dojdzie do około 3 - 4 m w zanurzeniu. W trollingu wiadomo, że na długiej lince - zanurzenie będzie głębsze i uzależnione będzie także od kąta ustawienia wędziska. Waga opisywałem - 17 g :)

Sezon na "kropka" w pełni :)

Robimy wabiki. Ja zaczynam od "owadów jak w naturze" z mojej serii ;)

1n5s.jpg

Bryzgun brzozowiec czerwony i niebieski (owady z rodziny szerszeniowatych), ale co ciekawe - nie mają żądła!

gka7.jpg

Bryzgun brzozowiec czerwony, (owad z rodziny szerszeniowatych) samiec 4,5 cm, samiczka 4 cm, waga 2 g, pływające

Doskonała przynęta na pstrąga, klenia

http://www.youtube.com/watch?v=w5pG3OTRhKY

g4ni.jpg

Bryzgun brzozowiec niebieski (szerszeniowaty),  samiec, samiczka  4,5 i 4 cm, waga 2 g, pływające

gtyp.jpg

Grabarz pospolity, (żółty, czerwony) 4 cm, pływające, 1,5 g (do połowów pstrąga, klenia)

Pozdrawiam

Harjer ;)

Edytowane przez Harjer
  • Like 3