Harjer Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 ciekawe jak pracuje...Bajecznie !, jak określa @wękarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Po powrocie z wczasów przy pierwszym wypłynięciu na wodę postaram się o zrobienie filmu i ukazanie jego pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Eleganckie wyroby płotka łamana bardzo mi się podoba że o szczupłym nie wspomnę Tak rozmyślam czy przy tej wielkości nie przydała by się jeszcze kotwica w srotkowym segmencie ? Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Sambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Eleganckie wyroby płotka łamana bardzo mi się podoba że o szczupłym nie wspomnę Tak rozmyślam czy przy tej wielkości nie przydała by się jeszcze kotwica w srotkowym segmencie ? Podziękowania za miłą ocenę moich prac.Kotwica w środkowej części. Tak, to prawda ! Chcąc zapewnić 100% zacięcie w przypadku bocznego ataku, przy tej wielkości powinna ona być. Jednak jak zaznaczyłem w cz. I. ten wobler wykonany został, (uzbrojenie w kotwice) z myślą o naszych przepisach - dwie kotwice. Może być tak, że będzie on pływał na naszych wodach, np. dużych zbiornikach zaporowych, drażniąc "metrowce" W modelach robionych na zamówienie, uzbrojenie jest w trzy kotwice 4/0 lub 5/0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Niektórzy moje wobki nazywają "cukiereczkami". Jako, że co niektóre wyroby tych "smakołyków" wymagają dobrego opakowania do ich wyeksponowania i prezentacji - co by ślinka leciała , pakuję je do takich pudełeczek. Zawsze, gdy otwieram wieczko - robi to wrażenie. Dobrze, wystarczy, bo nazwiecie mnie chwalipiętą Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Niby mieszanka firmowa a NOSKA nie ma .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Płocie wyglądają smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Niby mieszanka firmowa a NOSKA nie ma .... Zbyszku ! Nie, to nie mieszanka. Gdybym chciał tak zrobić to byłoby pudło, nie pudełko ! Jest tego troszkę! Nadto, nawet nie myślałem by męczyć się w drewnie z noskami. To bardzo dużo pracy chcąc każdy egzemplarz noska rzeźbić w lipie. Wiesz, że takie egzemplarze robię tylko na zamówienie - export ! do sąsiadów A propos "noska". Nie ma nic idealnego ! Kiedyś, kiedyś, kilka miesięcy temu musiałem dokonać modyfikacji steru, bo? - w poprzednich modelach występowało zaburzenie pracy woblerów ! Tak czasami bywa! Hm ! zastanawiam się co to będzie na jeziorze drawskim, gdzie się wybieram. Ma tyle tajemnic i wspaniałe ryby?! Użyję wszystkich metod połowów, (spinning, spławik, feder) ! 1/3 bagażnika to sprzęt wędkarski !!!_ @Sambor. Czy chcesz spróbować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Dla ryb rzecz jasna Może inaczej to ujmę ładnie się prezentują Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Sambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Dla ryb rzecz jasna Może inaczej to ujmę ładnie się prezentują To fakt, ale także solidnie wykonane i pięknie pracują. Są inne modele, pozostały na wieszakach w fazie utwardzania się lakieru. Idzie ku jesieni - wiadomo jakich przynęt potrzebujemy. Jednak rzeźbienie w drewnie wymaga czasu i zbyt dużo nie można tego "machnąć", o tak naraz! Bynajmniej u mnie, (chociaż mechanika pomaga mi w tym - wyrzynarka, szlifierki). Staram się, by każdy egzemplarz był samym w sobie unikatem.Inaczej rzecz się ma do procesu wytwarzania przynęt - woblerów z pianki Lecz nie można odbiegać od prawdziwego rękodzieła ! To co zrobię własnymi rękoma z drewna lipy- żadna inna metoda nie da mi takiej satysfakcji, jak spędzone godziny nad każdym "kawałkiem" drewienka Niby takie same a każdy inny Czyż to nie ekscytuje ? Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) DUCHY. Nowy desing. Woblery na drapieżnika: szczupaka, sandacza, suma.Duszki w wersji 8 cm i 10 cm, (pływające i tonące) są obecnie robione przeze mnie do typowych testów. Jestem pewny, że kolorystyka i akcja pracy woblerów uczyni je super łownymi przynętami, uniwersalnymi w zastosowaniu do metod spinningowych. Mam na myśli spinning z brzegów, łodzi oraz trolling.Jako że ten model woblerów zamierzam wykonywać tylko z drewna lipy, więc waga przy tych wymiarach: 8 - 10 cm będzie wahała się od 25 - ok. 35 g. W wersji roboczej prezentuję dwie kolorystyki woblerów: biały i seledynowy. Grzbiet i boki pokryte są lakierem brokatowym, ( srebrny na białym, złoty na seledynowym). Tak prezentują się na gotowo Edytowane 8 Września 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Powracam do woblerów - szczupaków oraz prezentuję kilka innych wobków. Wszystkie wykonane z drewna lipy.Nowością jest popularna ukleja, którą wykonałem starając się odzwierciedlić realizm. @mifekJak dopisze pogoda, dzisiaj po południu postaram się zrobić filmik na Odrze z pracy TROLA - Szczupaka 33 cm Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Z ostatnich najbardziej podoba mi się płoteczka i oczywiście duży szczupak. Ale ogólnie, też wcześniejsze prace, nadajesz im własnego charakteru, miło pooglądać a i pewnie połowić nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Z ostatnich najbardziej podoba mi się płoteczka i oczywiście duży szczupak. Ale ogólnie, też wcześniejsze prace, nadajesz im własnego charakteru, miło pooglądać a i pewnie połowić nimi.To cieszy Dzięki.Hm, no cóż. Każdy twórca ma swój styl, technikę i sposób robienia swoich przynęt. Uważam, że najciekawsze są te przynęty, (woblery), których kolorystykę i pozostałe cechy określa osoba, która je zamawia. Stają się jedynymi w swoim rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Będąc w ub. miesiącu nad jeziorem drawskim moim oczom nad brzegiem ukazało się wspaniałe znalezisko - wysuszony jak do gablotki, pływak żółtobrzeżek. Piękna samica tego ogromnego drapieżcy wodnego. Robiąc imitację owadów, chrząszczy - woblerków, najczęściej wzoruję się na posiadanych atlasach i fotografiach z internetu. Jednakże mając owada, chrząszcza prawdziwego przed oczyma - wygląda to inaczej. Lepiej wzorować się na modelu.Tak dzisiaj w chwili wolnego czasu wydłubałem dwie imitację, które będą stanowiły wzorniki do formy silikonowej. To co widać w prezentowanych surówkach woblerków, to dopiero początek żmudnej dłubanki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Zapowiada się ciekawie. Na gotowo będzie z pianki czy żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 2 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Żółtobrzeżki będą z pianki w wersjach pływających-smużących i tonące. Nie, nie żywica ! To byłby kamyki ! Te prezentowane pływaki, to tylko zmienna wielkość i ciut inny kształt od tych, które zazwyczaj robię, jak np. ten poniżej prezentowane, (pływak żółtobrzeżek zielony - 3 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Nie, nie żywica ! To byłby kamyki ! Dostpne są pływające żywice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 2 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Pomyślę, przekalkuluję i się zobaczy, jaki materiał zastosować do formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Chuda żabka na grubego szczupaka Jak zazwyczaj, podczas oczekiwania na wyschnięcie lakieru podkładowego na wobkach - szybka "struganka" gałązki lipy I tak powstała chuda żabka zielona, myślę, że na grubego szczupaczka Świetnie pracuje w prowadzeniu ciągłym, jak i co ważne przy podszarpywaniu - pozorując pracę żaby!Tak to wygląda od początku Edytowane 10 Września 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Karasie srebrne. https://www.youtube.com/watch?v=8M4CCTy2tdU Edytowane 10 Września 2014 przez Harjer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 23 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) WitamTym razem w moich pracach troszkę inaczej. Zastosowałem inny rodzaj drewna - buku do wyrobów swimbaitów.Charakterystyczną cechą w tym moim przypadku jest wykonanie mocowania zawiasowego, wbrew pozorom prostym sposobem łączenia, dającej jednocześnie doskonałą pracę ogona i podnoszącym estetykę przynęty.W celu wygłuszenia ostrej akcji - kotwica ogonowa zamocowana na końcu ogonka. Dzięki temu uzyskałem pracę o jaką mi chodziło - szerokiej przemiennej, spokojnej elipsy - do trollingu Tak to wyszło po kolorystyce - płoć Edytowane 28 Września 2014 przez Harjer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) C.d. tematu, pływaka żółtobrzeżka, (wcześniejszy post-opis z 01 września.)Było znalezisko, kopia - wzornik, następnie forma i odlewy z pianki PU. Wyszło to zadawalająco i powstały wypaśne woblerki pływające do połowów kleni Wystarczy obserwować naturę i starać się ją odzwierciedlać i stosować w technice spinningowej Edytowane 28 Września 2014 przez Harjer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Witam Szanowny Jurku, chciałem Ci podziękować za Noski i Dziobasy okonie, którymi połowiłem świetne szczupaki w Szwecji. Praca rewelacyjna. Sprawdziło się dokładnie to , co mówiłeś. Praca wyczuwalna i świetnie pracująca. Szybkie zejście. Jednak jesteś ekspertem w tej dziedzinie... Ciągle podglądam te Twoje ślicznotki :nowości" .To miło , że ciągle coś dłubiesz nowego i najfajniejsze, że sprawia to również Tobie przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Witam Szanowny Jurku, chciałem Ci podziękować za Noski i Dziobasy okonie, którymi połowiłem świetne szczupaki w Szwecji.Praca rewelacyjna. Sprawdziło się dokładnie to , co mówiłeś. Praca wyczuwalna i świetnie pracująca. Szybkie zejście.Jednak jesteś ekspertem w tej dziedzinie... Ciągle podglądam te Twoje ślicznotki :nowości" .To miło , że ciągle coś dłubiesz nowego i najfajniejsze, że sprawia to również Tobie przyjemność. Śliczne dzięki za powyższe słowa, które oddają wszystko w podziękowaniu i ocenie mojej pracy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi