Harjer Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jeszcze w nawiązaniu do powyższego posta, wpisu @Zygi 102cyt. "Ciągle podglądam te Twoje ślicznotki :nowości" .To miło , że ciągle coś dłubiesz nowego i najfajniejsze, że sprawia to również Tobie przyjemność."Tak ciągle myślę, by powstało coś nowego. Efektem moich ostatnich "dłubanek" jest żabka. Przynęta pływająca do połowów szczupaka na płyciznach w technice jerkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) W oryginale moje "paletki" 5,5 cm są z drewna lipowego. No cóż latka lecą i co niektóre prace są fizycznie męczące przy wykonywaniu dużych partii przynęt z drewna.Zaprezentuję przynęty "paletki" większe od tych mini 3 cm, o dł. 5,5 cm, które postanowiłem wykonywać już tylko w postaci odlewów z pianki PU. Wyjątek stanowią indywidualne zamówienia wykonania z drewna lipy."Średniaki" te, to moje nazewnictwo tych paletek wykonałem tak, by mogły być one stosowane w dwóch technikach spinningowych: jerkowania i prowadzenia klasycznego. Myślę, że takie rozwiązanie zaspakaja upodobania spinningistów. Jedni lubią technikę podszarpywania inni - nie. Jest to przynęta, którą obłowimy głębokie dołki w poszukiwaniu okoni, sandaczy siedzących przy dnie, steref średnich głębokości - szczupak,jak i miejscówek przypowierzchniowych - płycizn.Jedna kotwica ogonowa mocowana w punkcie ograniczającym w znacznym stopniu możliwość zaczepów czyni "paletkę" przynętą b. dobrą - uniwersalną. Edytowane 20 Października 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Trzeba przyznać, że super Ci się to w wodzie rusza szuranie pod dnie w szczególności mi się spodobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 WitamTym razem w moich pracach troszkę inaczej. Zastosowałem inny rodzaj drewna - buku do wyrobów swimbaitów.Charakterystyczną cechą w tym moim przypadku jest wykonanie mocowania zawiasowego, wbrew pozorom prostym sposobem łączenia, dającej jednocześnie doskonałą pracę ogona i podnoszącym estetykę przynęty.W celu wygłuszenia ostrej akcji - kotwica ogonowa zamocowana na końcu ogonka. Dzięki temu uzyskałem pracę o jaką mi chodziło - szerokiej przemiennej, spokojnej elipsy - do trollingu Tak to wyszło po kolorystyce - płoć Ten pysk modelowałeś kolego wypalarką? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Ciemna linia widoczna na zdjęciu, jest tylko wynikiem wypalania się drewna pod wpływem wysokich obrotów mini szlifierki i tarczki, którą wykonywane było nacięcie podkreślające pyszczek rybki. Przy tym uwzględnić należy, że jest to także efekt twardego drewna - buk Edytowane 20 Października 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Trzeba przyznać, że super Ci się to w wodzie rusza szuranie pod dnie w szczególności mi się spodobało W ten weekend nadarzyła się super okazja do wykorzystania fajnego stawiku, by nagrać kilka filmików prezentujących pracę co poniektórych moich przynęt, w tym właśnie paletek przy dnie. I tak to wyszło Też myślę, że uwidoczniony jest fajny efekt i fakt jak to wygląda w wodzie Pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Tym razem woblery na szczupaka, nowy model "EXTREME". Typowa klasyka o agresywnej akcji chybotania bokami.Woblery szczupakowe - tonące o dł. 13 cm, wadze 35 g. Świetne do spinningu z brzegu, środków pływających oraz do trollingu.Zanurzenie w prowadzeniu od 1,5 m do 3 m.Wykonane z drewna bukowego. Edytowane 23 Października 2014 przez Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Te z drewna od razu jakoś lepiej wyględają i pewnie nie tylko wyglądają ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Oczywiście, że pod względem materiałowym różnica jest ogromna, chociażby porównując wytrzymałość: drewno - pianka PU. Natomiast innych różnic nie ma. Klasa jakości wykonania zawsze przy dużej ilości jest zróżnicowana Jak się chce doszukać czegoś, tzw. minusika, to przecież zawsze się go znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jerzy , czy byłoby możliwe takie extreme zrobić w wersji większej tzn tak 15-16cm wagowo max 65gr ( może byc i tonący w zasadzie ) ? Schodzacy tak na 3-5m , do spinna z łodzi , w miarę lotne źeby było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 23 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jeszcze kilka "średniaków", jerki "tarlaki" tonące o dł. 6 cm i wadze 11 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Jerzy , czy byłoby możliwe takie extreme zrobić w wersji większej tzn tak 15-16cm wagowo max 65gr ( może byc i tonący w zasadzie ) ? Schodzacy tak na 3-5m , do spinna z łodzi , w miarę lotne źeby było Mateusz, jasne, że można zrobić takie o jakich wspominasz. Tylko przykładowo 60 gram lotności - przecież to jak granatnik !!! ,a spin do wyrzutu musiałby mieć min. 60 g c.wyrzutu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Mateuszu nie wiem czy byś dał rade machać takim 60gr granatem Trochę tak. Ale po 2-3h ręce by przestawały współpracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 @matt. No tak, teraz wiem o co chodzi. Dzisiaj idą deseczki buku na wykrojnik, potem tylko pył Będą wypaśne Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Mateuszu nie wiem czy byś dał rade machać takim 60gr granatem Trochę tak. Ale po 2-3h ręce by przestawały współpracować Moje łapki tak mniej wiecej 70 ogarniają bez problemów , powyżej to już extreme się robi Łowie na stosunkowo dobrze wyważony sprzęt i w miarę lekki , to raczej pomaga . Gorzej przy jerkowaniu było z multi , po dwóch godz nadgarstek nie pozwalał na cokolwiek , taki dead end . Z korbą nie ma tego problemu , nie wiem czy aż takie znaczenie ma ułożenie dłoni na uchwycie czy raczej przyzwyczajenie do spinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Moje łapki tak mniej wiecej 70 ogarniają bez problemów , powyżej to już extreme się robi Łowie na stosunkowo dobrze wyważony sprzęt i w miarę lekki , to raczej pomaga . Gorzej przy jerkowaniu było z multi , po dwóch godz nadgarstek nie pozwalał na cokolwiek , taki dead end . Z korbą nie ma tego problemu , nie wiem czy aż takie znaczenie ma ułożenie dłoni na uchwycie czy raczej przyzwyczajenie do spinna No i są w kolorze i w bazie lakieru podkładowego "granaty" na "łapkę". Jednak nie można było osiągnąć wagi 60 - 65 g przy wielkości 16 cm i tym kształcie korpusów. Dwa Extreme są o wadze ponad 50, płoć bliska 50 g. Oj będą nurkowały Wiem, wiem, że zauważysz Mateusz, tiger miał być Green Zagalopowałem się w kolorystyce pośród tych mniejszych 13 cm i machnąłem 16-tkę na Blac-Yelow.Za to tęczaka zrobiłem z odcieniem zieleni Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2014 przez Harjer 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Mniejsza waga nic nie szkodzi , lżej będzie a malowanie ..... mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Fotki przy sztucznym świetle nie oddają faktycznej barwy. W rzeczywistości wyglądają ładniej. Ponadto nakładany lakier będzie wyciągał pełen efekt kolorystyki.Gdy w pełni będą gotowe oczywiście wrzucę zdjęcia. Edytowane 30 Października 2014 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Tak jak obiecałem. Extreme 16 - tki są w gotowe Jeszcze kilka dni utwardzania się 7-miu warstw lakieru i można bombardować Pół godziny temu, już prawie o zmierzchu zszedłem z nad wody, testowane były "granaciki" - Extreme, @matta.Niestety nie było możliwości nagrania filmu z pracy woblerów w wodzie. Niski stan wody i znikoma klarowność na zatoce zniwelowało moje plany filmowe Jednak buzia się cieszy, gdyż wszystkie mają ładną akcję i niesamowite zanurzenie oraz lotność. Są świetne do wyrzutów jak i do trollingu. Edytowane 3 Listopada 2014 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jurek, czy mógłbyś walnąć kilka paletek 5,5 w bardziej "oczojebnych" kolorach? Albo z lekką nutką brokatu? praca piękna, ale z zestawu który od Ciebie mam brakuje mi jaskrawych kolorów.. Damy radę? pomożecie?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Jurek, czy mógłbyś walnąć kilka paletek 5,5 w bardziej "oczojebnych" kolorach? Albo z lekką nutką brokatu? praca piękna, ale z zestawu który od Ciebie mam brakuje mi jaskrawych kolorów.. Damy radę? pomożecie?;-)Jasne, że zrobi się To tylko kwestia czasu ! Lecz "oczojebem" dla jednego jest już Fire lub Green.Podaj tło a będzie jak Pan każe Edytowane 4 Listopada 2014 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Idąc nomenklaturą Salmo - RHP (oczojebny od dołu), GT, CYP - najbardziej GT, czy inaczej zwany Fire Tiger mi się by przydał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Idąc nomenklaturą Salmo - RHP (oczojebny od dołu), GT, CYP - najbardziej GT, czy inaczej zwany Fire Tiger mi się by przydał...Gdy puszczę Ci fotki, myślę, że coś wybierzesz. Troszkę pozostało. Leżą sobie i dojrzewają, a czym starsze tym lepiej smakuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) No cóż sezon połowów drapieżników pomalutku dobiega ku końcowi. Czas rozpocząć prace nad woblerami na przyszły sezon Jako, że lubię zamiany, tak też i powstał nowy model woblera - " Furio". Bazą wyjściową do kształtu i akcji woblera był. mój model woblerka "Garbuska" 4 cm w wersji kleniowo - okoniowej."Furio" jest woblerem odlewanym z pianki PU. Został zrobiony w wersji pływającej o dł. 7 cm i wadze 19 g, kształt - baryłkowaty.Cechą charakterystyczną przynęty jest długi ster i jego grubość, (poliwęglan 3 mm). Pozwala to woblerowi do łatwego osiągania zanurzenia od 2,5 < 6,5 m.Tak oto powstał wobler do połowów sandacza, szczupaka i suma w metodzie spinningowej i do trollingu Poniżej kilka wersji kolorystycznego desingu woblerów Edytowane 25 Listopada 2014 przez Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Można także zastosować klasykę do połowów szczupłych, która to jak nam wiadomo jest bardzo, bardzo skuteczna i niezawodna Materiał: drewno lipy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi