norbert-10 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Fajne malowanko ostatnio sam się bawię dużym kalibrem i maluje już z wklejonym sterem ale mi tak ładnie nie wychodzi czym czyścisz ster ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Drodzy Forumowicze. Być może co niektórych zanudzam swoimi filmikami, lecz wierzę, że są osoby zainteresowane moimi pomysłami, których zainspiruję swoimi pracami. Staram się pokazywać to co choćby nieznacznie wnosiło coś nowego w wykonaniu woblera. Przykładem tego jest "kopytowobler". Jak widzicie warto eksperymentować. W 3 części filmu mówiłem o tym, że dokonałem korekty dociążenia woblera. W środkowej części korpusu, przy podwójnych ogniwach łączących dodałem poprzecznie dociążenie 8-9g (nie pamiętam dokładnie) w ogonku w osi poziomej dodałem dociążenie również bliskie 9g. To spowodowało, że wobler uzyskał doskonałą akcję.Przód zaczął się lekko chybotać na boki, środkowa część uzyskała delikatną akcję V także z chybotaniem na boki a kopyto nie unisi się już i ma prawidłową akcję skręcania i odchodzenia na boki. Cały wobler ustabilizował swoje ustawienie na wodzie.Przedstawiam ostatni filmik z prezentacji kopytowoblera, który jest moją nowością na 2018 rok. Zapraszam do poświęcenia kilku minut na obejrzenie. Hm. Ciekawością dzisiejszego dnia było to, że kolejny raz straciłem telefon, Tym razem nowego RedmiNot4. Przy nagrywaniu pracy Fluo Pike wpadł do wody i amen.Podobno u nas we Wrocławiu jest najlepszy serwis napraw. Ciekaw jestem czy pódzie do kosza, czy uratują. Nagranie powtórzyłem starym Samsungiem i wszystko wyszło. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Harjer 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Fajne malowanko ostatnio sam się bawię dużym kalibrem i maluje już z wklejonym sterem ale mi tak ładnie nie wychodzi czym czyścisz ster ?W przypadku zabrudzenia się steru, ( tak było w przypadku mojej pracy, farba fluo dostała się na poliwęglan. Można to zobaczyć na filmiku. Jeszcze ster nie został wypolerowany). Najpierw grzbietem skalpela poprosu zdzieram farbę, starając się jak najmniej zrobic rys, później zmywam farbę benzyną ekstrakcyjną, a jeżeli nie schodzi rozcięczalnikiem poliuretanowym, ale firmy Piko, rozcięczalnik firmy Dragon silnie matowi poliwęglan. Gdy wobler ma dwie, trzy warstwy lakieru chemoutwardzalnego, bez obawy uszkodzeń kolorystycznych, poleruję filcem na miniszlifierce powierzchnię, tak by nie przypalić poliwęglanu i jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Dzięki, właśnie kiedyś czyściłem to jakimś rozcieńczalnikiem i mi to właśnie zmatowiało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zmatowiały poliwęglan można przetrzeć drobniutkim papierem, np, 180 i polerką na wysokich obrotach wypolerować z użyciem pasty polerskiej, (a gdy się takowej nie ma - zwykłej pasty do zębów). Prawie nie ma znaku. Niejeden ster w ten sposób uratowałem, zwłaszcza w tych dużych woblerach, gdzie montując stelaż musi jednocześnie być wklejony ster. Często zdarza się, że zapaćka się, który psuje estetykę woblera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zmatowiały poliwęglan można przetrzeć drobniutkim papierem, np, 180 (...) 180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Uwierzycie ? Po raz pierwszy okleiłem woblera materiałem Niegdy tego nie robiłem, gdyż jakoś nie kwapiłem się do tej techniki. Miałem do regeneracji 10 cm karasia, którego oskubałem ze skóry, gdyż był już mocno pogryziony, odchodził lakier. Poszpachlowałem, zagruntowałem i kawałkiem materiału, który kiedyś dostałem od kolegi, przy pomocy kleju Dragon do styropianu i drewna - okleiłem go. Sposób okazał się zaskakująco dla mnie prosty. Kilka prostych smużeń aerografem, lakier i wobler stary, lecz nowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 No widzisz Wystarczy odrobina dziecięcej ciekawości (ciekawe, cz dam radę), lub ułańskiej fantazji (co, ja nie dam rady?) i diabeł okazuje się nie taki straszny, jak się go umaluje Dobra robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 No widzisz Wystarczy odrobina dziecięcej ciekawości (ciekawe, cz dam radę), lub ułańskiej fantazji (co, ja nie dam rady?) i diabeł okazuje się nie taki straszny, jak się go umaluje Dobra robota Tę dziecięcą ciekawość chciałbym mieć Kiedy to było ? To,że dam radę wiedziałem, lecz zaskoczony jestem prostotą wykonania i efektem nakładania kolejnych warstw lakieru. Myślę, że i warstwa materiału powleczona kilkoma warstwami lakieru daje o wiele skuteczniejsze i trwalsze zabezpieczenie woblera. Czy mam rację ?To pierwszy, więc nie wiem. Nigdy takiego woblera nie miałem. Jeżeli tak jest jak myślę to zapewne w moich woblerach extreme zastosuję tę technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jerzy, jest dokładnie tak, jak podejrzewasz. Tkanina radykalnie wzmacnia trwałość woblera. Podobnie jak w przypadku budowania łodzi mata szklana, choć sama w sobie wiotka i o niskiej wytrzymałości mechanicznej, po pokryciu żywicą daje bardzo wytrzymałą skorupę. Sama żywica bez maty też byłaby wyraźnie słabsza. Kompozyt daje więcej niż prosta suma dwóch składników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 OK. Dzięki Janusz.Tak więc muszę coś zakombinować z tym materiałem, który dostałem od swojego ucznia, którego uczyłem wszystkiego o woblerach, lecz nie o oklejaniu materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zrobiony kolejny okonek ze sterem DR dostosowanym do nakładki i zanurzenia SDR. Tym razem wobler okleiłem materiałem. Pod jego powłoką 3 warstwy lakieru chemoutwardzalnego, farba gruntowa + 1 warstwa lakieru. Przetarty lakier okleiłem "darowizną" materiałem 3D ( fot. nr 1 )Po malowanniu woblera nałożony został siedmiokrotnie lakier HarzLack, ( tot. nr 2, 3 ). Zdjęcia nie oddają realistycznego efektu, przemienności kolorystyki łuski. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Super efekt łuski wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wracając do Twojego kopytowoblera, sprawdzałeś go jak pracuje bez steru? Chodzi mi po głowie taka przyneta ale właśnie w formie bezsterowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Wracając do Twojego kopytowoblera, sprawdzałeś go jak pracuje bez steru? Chodzi mi po głowie taka przyneta ale właśnie w formie bezsterowcaNie sprawdzałem bez steru. Jednak podejrzewam, że akcja byłaby podobna - daje ją dociążenie przynęty w przedniej cześci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jako że wzrosło zainteresowane wysięgnikiem na kotwicę do pontonu Pro Marine Forsage 360, by bardziej to było widoczne niż na zdjęciach, zrobiłem filmik prezentujący mój sprawdzony, niezawodny w użyciu pomysł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seru33 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam !! Mam pytanie czy jest możliwość zakupu podobnych mini jerków?? Jesli jest to proszę o bliższe informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witam !! Mam pytanie czy jest możliwość zakupu podobnych mini jerków?? Jesli jest to proszę o bliższe informacje. PozdrawiamMogą być identyczne, bo to mój "cichy urwisek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Przeglądam od ponad półtorej godziny Twój temat i jestem....... sam nie wiem, w szoku. Cudeńka robisz że ja dopiero teraz to oglądam jerkbait.pl zaskakuje cały czas. Mam nadzieję że pooglądam na żywo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Witam.Troszkę czasu upłynęlo, gdy ostatnio tu byłem lecz nie próżnowałem. Intensywnie pracowałem przy swoich nowościach - kopytowoblery Wszystkie woblerokopyta oklejone zostały materiałem 3D co dało piękny efekt refleksu świetlnego przy zmianach kątów przynęty. Ślicznie i wyraziście widoczna jest łuska, (wyjątek stanowi szczupak Fluo Pike, który nie jest oklejony materiałem - niestety zabrakło ).Tym razem wykonałem je wszystkie w wersjach tonących, z głównym przeznaczeniem połowów trollingowych.Przynęty posiadają stelaże wykonane z drutu nierdzewnego chromoniklowego o twardości ponad średniej, stery z poliwęglanu o grubości 3 mm, profilowane termicznie w kształcie tzw. "łyżki" co powoduje chybotliwą akcję woblerów na boki, którą lubią szczególnie szczupaki.Przynęty oklejone materiałem mają 11 warstw lakieru HartzLack, szczupaczek Fluo ma 13 warstw. Wszystkie przynęty uzbrojone zostały w najlepsze kotwice Owner. Okonie w 1/0 4x hartowane, szczupaki w 3/0 x hartowane. Zawieszone na kółkach łącznikowych nr 6 super strong dają moc uciągu 43 kg. Robi to wrażenie i widoczny jest power, lecz efekt końcowy przy połowach zależy od nas, tj. od tego jakiego sprzętu używamy do połowów, (wędzisko, plecionka, przypon, kołowrotek) i umiejętności łowiącego.Ja tylko postarałem się, by przynęta była wykonana solidnie, trwale i efektownie i była skuteczna w połowach szczupaka i suma. Edytowane 8 Marca 2018 przez Harjer 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) ? Edytowane 8 Marca 2018 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balikus Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Witam,Przyznam się szczerze, że na mnie wobler - gumy zrobiły ogromne wrażenie. Bardzo chętnie zobaczył bym filmik z pracą tych cudeniek. No i sztandarowe pytanie czy będą do nabycia.Pozdrawiam Jarek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Jarku na stronie poprzedniej 36 prezentuję prototyp. Nie mam teraz możliwości nagrania filmu z pracy tych prezentowanych teraz woblerokopyt. Przeszkodą jest lód. Nigdzie w pobliżu nie mam akwenu, który nie jest pokryty lodem. Oczywiście film będzie, czekam na roztopy, a przynęty "dojrzewają" - twardnieją. Czym dłużej tym lepiej.Przynęty zostały sprawdzone w warunkach domowych i jest OK. Wszystkie zaprezentowane przynęty są do nabycia. Kontakt na priv. Edytowane 8 Marca 2018 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Drodzy forumowicze.Pomyślałem, że lepiej być żadziej na forum, ale gdy wklejam się we własnym wątku, to staram się z czymś nowym.Trudno jest już wymyśleć coś nowego - bo jakaż może być ryba ? Zmienić kolorystykę - nie, to już znamy, zmienić mocowanie oczka prowadzącego ?, nie to powszechne !, okleić czymś ? nie, to także znamy. Kurcze !, co robić ? No właśnie i to jak dla mnie stanowi największy problem. Nie lubię bicia piany i powielania się. Siedząc nad wobkami, obok nich leży ścinek listwy lipowej z wycinki kopytowoblera - okonia. Tak o to przychodzi nowy pomysł. Pomyślałem, że zrobię z tego ścinka coś co będzie inne od wsztstkicj innych woblerów. Jest pomysł, będzie coś innego, co ? - zobaczycie. A może ktoś z Was domyśli się jak to będzie przynęta i na jaką rybę? Cierpliwości 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi