Harjer Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) .Agresor.Woblery do połowów na wodach stałych i o słabym uciągu, do bardzo wolnego prowadzeniaZanurzenie do 2 m.Dwa rodzaje sterów: krzesełkowy i klasyczny DR. https://www.youtube.com/watch?v=rMOwc96gJVU&feature=youtu.be Edytowane 3 Marca 2016 przez Harjer 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Zamiatają jak szalone, mocna agresywna praca na agresywne ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 I teraz, który głębiej nurkuje? To mnie bardzo nurtuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Logicznie myśląc wydawało by się że głębiej nurkuje ten z prostym ale czy na pewno?:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Logicznie myśląc wydawało by się że głębiej nurkuje ten z prostym ale czy na pewno?:-).Ano właśnie. Tak wcale nie musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Ano właśnie. Tak wcale nie musi być.Ja oczywiście wiem, Robiąc testy ze sterami krzesełkowymi doszedłem do tego, w dużej części pomógł mi w tym @Banjo Szerzej temat opisany jest w wątku "Ster krzesełkowy".Jednak w zanurzeniu na obu rodzajach sterów głębokości są porównywalne.Zaprezentowane powyżej woblery wykonane zostały na określone wody, moje miejscówki, a bardzo agresywna akcja, gdyż sprawdziły się tam właśnie woblery o wyrazistej-agresywnej akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Trzy lata temu zrobiłem do swojego pudełeczka małego okonka do połowów kleni i okoni na rzekach.W nieustalonych dla mnie przyczyn - nie mam pierwszego egzemplarza, utraciłem go, (nie podczas spinningowania) i nie wiem jak to się stało, możliwe, że wypadł z pudełeczka podczas połowów ?!Na podstawie zachowanych zdjęć odtworzyłem go w kopii. I zrobiłem kilka surówek na zapas. Woblerek wykonany w całości z drewna bukowego, mocowanie stelaż, okleina z wyciskaną łuską alu.Mały FDR-ek 4,5 cm 4 g Jeden z moich niezawodnych perełeczek Edytowane 15 Marca 2016 przez Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Oprócz woblerów i przynęt gumowych są jeszcze wahadłówki, znane od lat, niejednokrotnie niezastąpione w połowach szczupaka i sandacza. Kilka dekad wstecz, gdy nie znaliśmy przynęt silikonowych skuteczną bronią na sandacza były ciężkie wahadłówki.Tym razem zaprezentuję wahadłówkę robioną do swojego pudełeczka, ale z parametrami do wód na jakich je zastosuję, głównie do połowów szczupaka, ale również i sandacza. Prezentowana surówka wykonana została z drewna bukowego, oklejona taśmą alu z wyciśniętą drobniutką łuseczką, ma wagę 14 g (bez kotwicy i lakierów). Jak zauważycie posiada nietypowy kształt, całość dociążenia stanowi 1/3 przodu wahadła. Udało mi się osiągnąć zamierzony cel, (akcję). Po opadzie do dna prowadzono wolno zachowuje się jak żerujący przy dnie narybek, ( spokojna chybocząca na boki praca ), poderwana do góry wchodzi w akcję obrotową, (wirującą), opadając do dna idzie noskiem ku dołowi z chybotaniem na boki kotwiczką. Nałożenie koloru-lakieru uczyni je bardzo, bardzo efektywną, ładną i skuteczną przynętą na te piękne zębate drapieżniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 W wykonywaniu klasycznych woblerów, w tej chwili ,też troszkę inaczej. Dawno nie robiłem łamańców Woblery łamane jednoczęściowo, FDR 10 cm, 25 g zanurzenie < 5 m. Zielony szczupaczek (prototyp) przez jesień przechodził testy w spinningu z wyrzutów oraz w trollingu. Sprawdzony, troszkę pogryziony przez szczupaczki i przetarkowany przez sumy. Idzie mała seria próbna, pół/pół (3 szczupaczki i 3 okonie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Połowione Warto wspomnieć że muchy też robią super robotę Dziękuję 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Wow ! Jaki śliczny kleniorek aż chce mi się uciekać nad wodę. Mówisz Tomku, że zaczyna się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Wow ! Jaki śliczny kleniorek aż chce mi się uciekać nad wodę. Mówisz Tomku, że zaczyna się No myślę że jest już z górki Teraz trochę deszczu, słońca i poczekać aż się wszystko zazieleni , będą gryźli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 No myślę że jest już z górki Teraz trochę deszczu, słońca i poczekać aż się wszystko zazieleni , będą gryźli Puszczałeś muchę, czy wychodziły do niej ?, czy wczoraj dominował bączek ?Ładną wodę widzę w tle za Tobą. Co oprócz tak ładnych klusek jeszcze w niej jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Ogonki, wyglądały tak Teraz wyglądają tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Na muchę połowiłem już w piątek, jednak w większości brała młodzież. Wczoraj pierwsza ryba też padła na muchę i był to już starszy kleń . Trzymałem klenia w wodzie pod nogami żeby mu strzelić fotkę i podczas mego gramolenia klusek się wypiął.Później też miałem kilka kleni z młodszego rocznika na muszkę, jednak największy kleń wyszedł do bączka Prócz kleni w wodzie jest mnóstwo świnki, są fajne brzany, czasem trafi się szczupak, jakiś pstrążek i jaź, wszystko zależy od danego odcinka na rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Rybki skubią Twórcy dłubią W następnej kolejności - karasie FDR-ki 9,5 cm 19 gramowe z nutką melodii, (grzechotka) Przygotowane do malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Jurku, muszka oczywiście łowi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Jurku, muszka oczywiście łowi To jest największe podziękowanie dla każdego Twórcy No cóż mogę powiedzieć. Jesteś mistrzem w podawaniu "robali". Muchy zaczynają fruwać Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) No tak. Koledzy łowią a ja zawsze muszę coś jeszcze dłubać. Słoneczko zaczyna pięknie grzać, czas wyruszyć na klenie.Jak widzicie powyżej - biorą Wrzucę fotkę skończonych karasi złocistych i przygotowuję spina na jutro do pogoni za klenikami. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 To co rozpoczęte należy skończyć Wahadełko do mojego pudełeczka na maj Troszkę inaczej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jurku, świetny pomysł, zapytam tylko: -jaka długość?. Z czego to raczej się domyślam . Kiedyś miałem zamysł zrobienia mikro spoona drewnianego, ale takiego, który utrzyma się na powierzchni i będzie smużył taflę wody. Niestety po kilku nieudanych próbach odszedłem od tematu a może to był błąd, kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Jurku, świetny pomysł, zapytam tylko: -jaka długość?. Z czego to raczej się domyślam . Kiedyś miałem zamysł zrobienia mikro spoona drewnianego, ale takiego, który utrzyma się na powierzchni i będzie smużył taflę wody. Niestety po kilku nieudanych próbach odszedłem od tematu a może to był błąd, kto wie Irku. Robal ma 9,5 cm i wagę 17 g bez kotwicy, założę z jasnym chwościkiem, będzie ciekawiej Wahadełko zrobione z drewna.O zrobieniu spoona myślę Irku już od dawna, ale sam wiesz, że zawsze jest coś innego, zapomina się, lub po prostu nie chce się.Wiesz, że nie należy poddawać się w próbach. Musisz zawziąć się i dalej ponowić próby, ale nie powielając poprzednich błędów.W tym wahadełku muszę poprawić dociążenie, przynęta ma za bardzo delikatną akcję. To tylko kwestia wyprofilowania ołowiu, doklejenia na żywicę i pryśnięcia aero. Zabawa zabierająca czas Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Bywa tak, że motorem do dalszego działania i motywacją do pracy - dłubania, jesteście Wy Koledzy. Tak jest i w tym przypadku. Padły pytania dot. muszki, którymi @TOMI803 rozsmakował klenie na pięknych wodach w jego rejonie Czy można zrobić taką XXL, cięższą ? Można Trzeba było skończyć leniuchowanie i zabrać się do pracy. Zacząłem struganie małej serii, ale skupiłem się na wykonaniu w całości do prezentacji jednej sztuki.Jedna z kilkunastu sztuk ożywa pozostałe dojrzewają Mucha XXL 4 cm pływająca - powierzchniowa, waga 2,5 g ( na granicy utrzymywania się na powierzchni).Niebawem zaprezentuję film o tym jak powstawała, a że sporo jest materiału nagrań to będą dwie lub trzy części 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 O to chodziło Luxik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Super muszysko Masz cierpliwość do tych robali Graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi