Skocz do zawartości

Jakie główki jigowe polecacie?

łukasz gamoński

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

ja polecam dragony te najmocniejsze tylko trzeba z nich usuwac te tarczki do trzymania gumy (jesli chce sie uzywac mniejszych i wezszych gumek) - skutecznie rozrywaja wiekszosc gum - bez tarczek niby kiepsko trzymaja gumke (zwlaszcza jak okonki ciagna za ogonek), ale za to sa mocne jak diabli i to w zasadzie jedyny parametr jaki mnie interesuje ;) no glowce rozmiaru odpowiedniego do gumek 5cm wyciagnalem w ciagu 2 tygodni pewnie ponad 20 szczupakow (30-97cm) a na glowce nie ma sladu (gumek zmienilem kilka po obcinkach/obdarciach przez okonie).

okazuje sie, ze dragon nie robi tych mocnych takich malych wiec te male musialy byc  v-point 21, co nie zmienia faktu, ze v-point 40 tez sa super albo i lepsze ;)

Edytowane przez gooral

• 2 lata później...

Dla Ownerów zalecam zachować ostrożność. Miałem ostatnio paczkę 1/0 z której większości wyrwałem uszko plecionką ~10lb. Aż żałuje że ich nie zbierałem, bo bym odesłał do Jaxona w paczce po główkach.

Edit:

Do najmniejszych Ownerów, np. pod okonia nie mam żadnych zarzutów.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

Na większości gum mam provocatory na reszcie mustady, moim zdaniem provocator o klasę lepszy a tańszy. Jedyny "minus" jest taki że nie rozginają się na zaczepach, z mustadem czy gamakiem zrobi się to bez problemu a tutaj raczej nie ma szans. Wiem że niektórym przeszkadza gruby drut w hakach (czemu to już nie mam pojęcia) i trzeba przyznać że provocator faktycznie ma haki wyraźnie grubsze.

Z dragona V-point i Big Game. Sasame i Matzuo. Faktycznie kołnierze w większości głowek są masakryczne. A ja gumy często przezbrajam, bo łowię na róznych łowiskach. Nie wyobrażam sobie częstego przezbrajania Keitecha i Bass Assassina np.Dragonem Classic i Gamakiem. To oczywiście moje zdanie.

• 3 lata później...

Gamakatsu ma bezkonkurencyjne haki. Trochę mały wybór kształtu haka i rodzajów główek i kołnierzy.

Szkoda, że nie są zbyt popularne (o ile są w ogóle) główki z hakami o dłuższym trzonku, tzw. Xxlong.

Dragon też bardzo dobre jakościowo główki.

SG ma w dużych główkach świetny patent z dodatkowym uszkiem do mkcowania dozbrojki. O ile SG w oryginalnych przynętach i kotwicach luzem korzysta z Ownera i te są świetne, to w główkach jigowych są haki identyczne jak w Kamatsu, takie sobie powiedzmy.

... nie ma i nigdy nie było nic lepszego od "starych" haczyków SASAME !!!

Specjalnie pisze "starych", bo teraźniejsze już trochę odbiegają od "wzorca" ...

Główki na hakach kupionych dawnoooo temu odlewam sam od ładnych kilkuuuu lat..... szkoda tylko , że moje zapasy haczyków bardzo się kurczą...  :wacko: , a takich już nie idzie obecnie kupić  :(

Edytowane przez miramar69
  • Like 1