Skocz do zawartości

Jakie główki jigowe polecacie?

łukasz gamoński

Rekomendowane odpowiedzi

Gamakatsu ma bezkonkurencyjne haki. Trochę mały wybór kształtu haka i rodzajów główek i kołnierzy.

Szkoda, że nie są zbyt popularne (o ile są w ogóle) główki z hakami o dłuższym trzonku, tzw. Xxlong.

Dragon też bardzo dobre jakościowo główki.

SG ma w dużych główkach świetny patent z dodatkowym uszkiem do mkcowania dozbrojki. O ile SG w oryginalnych przynętach i kotwicach luzem korzysta z Ownera i te są świetne, to w główkach jigowych są haki identyczne jak w Kamatsu, takie sobie powiedzmy.

Ten sam patent ma westin tez fajne gloweczki jednak troche drozsze

• 10 miesięcy temu...

Kochani przyszedł mi do głowy pewien projekt i w związku z tym szukam trójkątnych główek (jak do jaskółek lub zbliżonych) o masie 10-15g. Nie muszą być z hakami, może być zamiast haka też coś na kształt główek kogutowych lub czeburaszka.

Ktoś cos podpowie?

Sport-fishing.pl (ogłoszenie podpięte w dziale "Giełda - Sprzedaż sprzętu wędkarskiego") ma czeburaszki w różnych specjalistycznych kształtach, m.in. czeburaszka "rybka", "kula" "łazik". Nie są to idealnie trójkątne ciężarki, ale być może znajdziesz taki, jaki Tobie odpowiada. Gramatura oczywiście według uznania i potrzeb, hak także podepniesz taki, jaki chcesz.

http://jerkbait.pl/topic/111403-czeburaszki-mandulehaki-decoyowner/

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Cześć, zdecydowanie zbyt szeroki kołnierz w wielu główkach sprawił, iż przesiadłem się na Jig Hits(Provocator, Cayman). Mocne haki dobra cena było super. Jednak łowiąc w karczach szukałem trochę słabszych haków. Wybór padł na Dragon Agressor. Okazało się, że haczyk lepiej trzyma gumę. W tym roku zakupiłem główki kilku firm i wyszło, że najbardziej pasują mi Kamatsu x-press. Mocne, ale nie za bardzo haki, odpowiedniej długości haczyk, dobra cena

Tomek

Edytowane przez kostom63

Kochani przyszedł mi do głowy pewien projekt i w związku z tym szukam trójkątnych główek (jak do jaskółek lub zbliżonych) o masie 10-15g. Nie muszą być z hakami, może być zamiast haka też coś na kształt główek kogutowych lub czeburaszka.

Ktoś cos podpowie?

Jaxon ma w swojej ofercie czeburaszki "rybie głowki"

Edytowane przez Przem1987

• 2 tygodnie później...

... dobre haczyki , tylko trudno dostępne do samodzielnego odlewania i nie takie tanie ...

na obecną chwilę nie znalazłem nic lepszego od SASME / MUSAGA ponoć też odlewane na haczykach SASAME   cena VS jakość bije na głowę wszystko ...

Edytowane przez miramar69

... dobre haczyki , tylko trudno dostępne do samodzielnego odlewania i nie takie tanie ...

na obecną chwilę nie znalazłem nic lepszego od SASME / MUSAGA ponoć też odlewane na haczykach SASAME cena VS jakość bije na głowę wszystko ...

Też łowię na Sasame. Niestety Musaga wypuszcza również główki na pseudo Sasamach (a może wypuszczała), dlatego nie jestem już od dłuższego czasu w ogóle zainteresowany ich ofertą haków czy główek.