sol321 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Już do mnie leci 2500S. Okonie i kleniojazie miejcie się na baczności !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Kołowrotek do mnie dotarł, chodzi lepiej niż nowe stelle Fe. Lekko, mięciutko i bezgłośnie, aż się micha cieszy jak nim kręcę Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad takowym to gorąco polecam. Praca tego młynka to poezja ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Kołowrotek do mnie dotarł, chodzi lepiej niż nowe stelle Fe. Lekko, mięciutko i bezgłośnie, aż się micha cieszy jak nim kręcę Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad takowym to gorąco polecam. Praca tego młynka to poezja !Może nie przesadzaj, że kręci jak nowe stelle FE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Może nie przesadzaj, że kręci jak nowe stelle FE .Kręciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Może nie przesadzaj, że kręci jak nowe stelle FE .Jozi w inym watku jeden uzytkownik twierdzi, ze TP sw 09r ma kulture pracy lepsza od stelli FE moze to jakas zdezelowana ta jego stella czy cos ;/ Ale faktycznie w tych TP sw 09r. przekladnie - mimo ze ogromna, to jest z bardziej miekkiego stopu duraluminium, niz w tej gwiazdce z 010r. Ale bez jaj, bo pomimo tego stella kreci plynniej od TP sw 09r. Nie mialem przyjemnosci krecic tym TP Mg z 06-08r. Ale jak patrze na body i cala reszte, to jest to kontynulacja stelli 04/FB tj ostatnia stella ktora miala jeszcze zwolniona oscylacje szpuli ( poza ta nowa 2013r - w ktorej zreszta nawiazuja z tym posuwem wlasnie do 04) Ten TP MG przekladnie zapewne ma identyczna co w gwiazdce 04r. A ta stellka kreci wyjatkowo mieciutko, start ma lzejszy od 07r.czy 10r. po puszczeniu korby w ruch juz te nowsze maja lekka przewage.Reasumujac ta "plynnosc" pracy poszczegolnych kolowrotkow jest troche wzgledna ;/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Mam mgs-a 3000 na warsztacie, co prawda zdezelowany, już swoje w d... dostał i trudno go porównać do nowego, ale nie uwierzę że lepiej kręci.Pojęcie względne bo ostatnio miałem na warsztacie nową stelkę 4000JDM i nie kręciła maślano ale jak dostała smaru shimano-eureka sama poezja kręcenia, więc nie uwierzę, że w mgs-ie jest lepsza kultura jak w stelli, kwestia posmarowania przekładni i nic nie jest w stanie stelliny przebić . Edytowane 1 Marca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Możliwe,nie znam się na materiałach i ich żywotności.Czysto subiektywne odczucie-FE jest taka zabawkowa,nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia...TP MG dopiero leci do mnie(pokręce,wtedy sie wypowiem konkretnie o nim),mam Aspire 4000 na podobnych bebechach co Mg,budowa zwarta,kręci jak byś żyłkę zwijał ręką,nie młynkiem.Moc niesamowita-nie męczy go zbytnio przynęta typu SDR-10cm w silnym nurcie,dopiero pod 5ką typu Aglia czuć przesade.Waży 320 około...wiem,że mam w łapie konstrukcje ponadczasową,sprawdzoną.Kulturowo krecą z FE podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Wiadomo że dobre kołowrotki nie kończą się na stelli i Tp, te starsze konstrukcje o niższym rankingu też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ciekawe jak wypadnie JDM przy USA/EU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ciekawe jak wypadnie JDM przy USA/EU W rarenium różnicy nie widziałem, przynajmniej nie czułem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 a ten nizszy ranking, to ustala cena czy jakosc? bo jak cena, to przypomina mi sie jeden taki nowobogacki, w dobrej restauracji: -panie starszy, co pan dzis poleca? tylko drogie byc musi, bo byle czego nie jadam!- kawior z bielugi, prosze szanownego pana- a co to jest, ten kawior?- to sa jajka jesiotra, prosze pana- aha ... to poprosze dwa na twardo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Pitt jak zwykle dociekliwy.Według mnie ranking ustala stosunek ceny do wartości użytkowych i poczucia klienta.Jak masz ochotę możesz taki ranking stworzyć, mnie nie chce się myśleć i mogę być nieobiektywny .W mojej stajni są o różnej cenie, wartości użytkowej również, powierzone zadania spełniają perzyzwoicie, natomiast w moim rankingu niższe wartości użytkowe rekompensują ceną . P.s. A czemu jajka na twardo a nie sadzane . Edytowane 1 Marca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 gdzie tam dociekliwy zdarza mi sie w poprzek, pod prad, a nawet samodzielnie myslec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustaw06 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Edytowane 8 Listopada 2013 przez gustaw06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 gdzie tam dociekliwy zdarza mi sie w poprzek, pod prad, a nawet samodzielnie myslec Czyli taki wolny myśliciel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 TP SW pracuje lekko , płynnie i bezgłośnie , natomiast Stella FE , lekko , płynnie ale niestety słychać jej pracę. Z kołowrotka wydobywa się leciutki szum. Porównuję oczywiście nowe i jeszcze nie rozbierane kołowrotki. Chetnie sie odniose do tego fragmentu ;/ Ponad rok temu napisalem w innym watku o moich podobnych spostrzezeniach odnosnie tej stellki 4000s 10r. Porownalem ja do turbo disla - bo faktycznie delikatnie w tle slychac delikatne pobrzekiwanie (material na kolo jakis stop ultra-duraluminium powleczono czyms co jest cholernie twarde i taki jej urok) Ale to oczywiscie swietny kolowrotek, podczas wedkowania nie ma mozliwosci, by slyszec jakies niepokojace odglosy ;]Poza tym po puszczeniu korbki ta stellka kreci sie zdecydowanie dluzej niz ( w moim wypadku TP sw4000PG 09r. )Tego TP MG 06-08r. nie znam z autopsji, ale moglbym go brac w ciemno. Generalnie jakos tak mam, ze im starszy TP czy gwiazdka tym lepszy, z zastrzezeniem ze konczy sie to wszystko na roku 2000r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 "Substytut" ząbkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A mnie z tego co pamiętam ten TP Mg 06' nie rzucił na kolana i mając obecnie porównanie z modelem 11' JDM to zdecydowanie postawiłbym na tego drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Dzisiaj sobie pokręciłem troszke kilkoma stelkami...wszystkie maja podobnie jedwabistą kulturalną kulturalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Widzę że tu lekkie zamieszanie panuje jak napisałem że tp mg 06-08 kręci lepiej od stelki fe , ale w moim odczuciu tak jest. Mam aktualnie 4 stelli 2 x Fe 2500, 4000 '11 JDM, 2500 Fd, Tp '11. Miałem jeszcze w ubiegłym roku stelke '04 2500, która chodziła prawie tak jak ten Tp Mg czyli praktycznie bezgłośnie, lekko i miękko. ( nie wiem co mnie napadło żeby ją opchnąć...) Dodam że jeszcze go nie rozbierałem, nie wiem jak wygląda sprawa ze smarem itp. Z zewnątrz ciężko się doszukać śladów użytkowania. Może akurat trafiłem na taki "idealnie pracujący" egzemplarz Edytowane 2 Marca 2013 przez sol321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Panowie onaniści, totalną bzdura jest porównywanie młynków na sucho w fotelu przed kominkiem... dodatkowo ich opisywanie bez sprawdzenia w boju - totalna porażka. Miałem większość TP, w tym 2szt Mg, Dodatkowo przerobiłem Stelle od 95` do 2010 JDM ( dla dociekliwych obecnie 4szt na stanie). W międzyczasie przewinęło się parę topowych Daiwek - wszystkie młynki testowane nad wodą w boju a nie przed kompem. Zaletą większości Shimano, w przeciwieństwie do niektórych topowych modeli Daiwa, jest fakt to - iż lepiej kręcą pod obciążeniem aniżeli na sucho...To takie moje subiektywne odczucia...TP MG 06 to świetne młynki, użytkowałem 2500/C3000 i 4000. Kultura pracy oraz nawój za sprawa wolnej oscylacji porównywalna z Stellą Fb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ja nie mówię o pracy na sucho, taka mała dygresja Pierwsze co zrobiłem jak przyszedł to wypad nad moją przydomową rzekę-studnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Panowie onaniści, totalną bzdura jest porównywanie młynków na sucho w fotelu przed kominkiem... dodatkowo ich opisywanie bez sprawdzenia w boju - totalna porażka. Miałem większość TP, w tym 2szt Mg, Dodatkowo przerobiłem Stelle od 95` do 2010 JDM ( dla dociekliwych obecnie 4szt na stanie). W międzyczasie przewinęło się parę topowych Daiwek - wszystkie młynki testowane nad wodą w boju a nie przed kompem. Zaletą większości Shimano, w przeciwieństwie do niektórych topowych modeli Daiwa, jest fakt to - iż lepiej kręcą pod obciążeniem aniżeli na sucho...To takie moje subiektywne odczucia...TP MG 06 to świetne młynki, użytkowałem 2500/C3000 i 4000. Kultura pracy oraz nawój za sprawa wolnej oscylacji porównywalna z Stellą Fb... Zgadzam się w 100%. Zauważam że to jakaś mania kręcenia kołowrotkiem w kiblu tak niektórzy robią,lub przed telewizorem i wsłuchiwanie się,co by tu jeszcze można było usłyszeć niepokojącego.Kołowrotek jest przeznaczony do pracy nad wodą i jeżeli tam dobrze się spisuje to nie ma czego się czepiać.Niektórzy lubią zakręcic korbką bardzo mocno i chcą aby kręciła się najlepiej do rana. Tak kręcą się nieposmarowane, nawet JDM.Firmy produkujące kołowrotki jak gdyby wyczuły tych przewrażliwionych i lubiących kołowrotki,które kręcą się z szybkoscią kosmiczną ( co w łowieniu nie jest absolutnie potrzebne ) i specjalnie nie smarują swoich kołowrotów lub smarują bardzo skąpo, zostawiając to dla mnie Kultura pracy poszczególnych modeli w zasadniczy sposób niewiele rózni się od siebie i może być rzeczywiscie subiektywnym odczuciem,lub najczęsciej przewrażliwieniem posiadacza kręciołka.Należy tu dodać że przełożenie przekładni i zestrojenie wszystkich mechanizmów ma wpływ na ową kulturę pracy.Topowe modele ze stajni Shimano zapewniają wszystko czego wędkarz oczekuje od kołowrotka,a nadmiernym kręceniem na sucho można narobić więcej szkody jak pożytku.Kołowrotek często zakręcony w zawrotnym tempie właśnie na sucho i bez obciążenia i potem z puszczoną korbą jest w stanie bezwładnosci.Po to własnie istnieją luzy montażowe,aby dopiero podczas pracy pod obciążeniem zachował wszystkie swoje parametry założone przez konstruktora.Tych luzów w nowym kołowrotku nie powinno się likwidować,jak to niektórzy przwrażliwieni na tym forum chcą.Kołowrotki Shimano,co niestety nie można powiedzieć o topowych modeli Daiwy,dobrze zestrojone i prawidłowo posmarowane kęcą na sucho super,a pod obciążeniem więcej jak super. Stella FE kręci się bajecznie i dopiero w bojach nad wodą udowadnia co to za kołowrotek.Ale zawsze powtarzałem że do Stelli potrzeba dorosnąć.To nie kołowrotek dla traktorzystów. To tyle dywagacji na ten temat. Ps.TP MG 06 to swietny wybór,znakomity kołowrotek PozdrawiamJózef Lesniak Edytowane 4 Marca 2013 przez Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Panowie mam pytanie do użytkowników takowego młynka, ktoś posiada? Jak się sprawuje? Szukałem przez wyszykiwarkę ale nic konkretnego nie znalazłem. Korci żeby go kupić bo cena dość przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Panowie mam pytanie do użytkowników takowego młynka, ktoś posiada? Jak się sprawuje? Szukałem przez wyszykiwarkę ale nic konkretnego nie znalazłem. Korci żeby go kupić bo cena dość przystępna. Ktora generacja ? czyli model z ktorego roku ? No i jaki rozmiar do jakich zastosowan korci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi