Skocz do zawartości

Ciekawa boleniówka

Daniel Wirek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam, od niedawna, ale już potestowałem. Kapitalnie wyważony, lata jak przecinak. Chodzi płytko i bardzo płytko, znakomicie daje się prowadzić ze smużeniem po powierzchni. Musiałem nieco podgiąć oczko bo za bardzo wyskakiwał na powierzchnię. Miałem kilka ataków, narazie bolka nie wyjąłem.

mam równiez od niedawna - lata daleko, smurzy po powierzchni. Narazie nic nei złowiłem na niego, jednak kolega miał wyjscie ładnego bolenia do tego woblera ale nie zaciął ryby.

http://woblerytaps.republika.pl/ - strona producenta, ma on tez woblery na rapy - maielm pare bran ale nie zacialem :(.

Te Tapsy są bardzo interesującą przynętą,świetnie imitującą ukleje.Są skonstruowane by smużyly po powierzchni przy szybkim boleniowym tempie.Niepowiem bo mialem wyjścia bolków ale z powierzchni niestety nic niezlowilem.Troszkę niebardzo pasuje mi ten typ pracy więc je przerobilem dodając ster i wtedy ilość brań bardzo się zwiekszyla.Pracuje podobnie do hermesa drobnym ściegiem.Z wszystkich kolorów jakie są dostępne najlepszy okazal się ten na zdjęciu oliwkowy.Z dostępnych wielkości lepsza byla 6 chociaż 9 lepiej rzucalo sie z multika.

post-199-1348913565,7835_thumb.jpg

Kiedyś Tarnusy (zwane wcześniej przez niektórych Furmanami ) były tajną bronią na bolenie. Waliły w nie bez opamiętania. Teraz już niestety w niektórych miejscach bolenie nauczyły się je poznawać z daleka :D

Widzę zna je już cała Polska...

Co do sposobów prowadzenia:

1) klasyczne szybkie równomierne ściąganie po powierzchni - niezbyt skuteczne

2) j.w ale z ciągłym podszarpywaniem z częstotliwością zbliżoną do obrotów korbki kołowrotka - dużo skuteczniejsze niż powyżej - wobek pracuje jak prawdziwy jerkbait

3) W trochę głębszych miejscach sprowadzanie po łuku bez zwijania kołowrotkiem (ewentualnie tylko wybieranie luzów linki) z podszarpywaniem woblera z częstotliwością około 2 sekundową. - Jak zawodził drugi sposób ten często okazywał się lekarstwem.

Ciekawostką jest to, że woblery te pierwotnie miały stery, a kumpel wpadł na pomysł aby je wyłamywać, co znacznie zwiększało ich skuteczność.

Pozdrawiam

Praca tego wobka bez steru jak dla mnie anemiczna:(. Wygląd i wykonanie idealne. Zacząłem kombinować z wklejeniem steru i trzeba zastosować duży ster, aby go nie wywracało w nurcie. Po moich doświadczeniach z tym woblerem, może on być bardzo dobrą przynętą na nocne rapy.

Tarnusy przypominają mi ruch uciekających uklejek (taki ślizg po powierzchi wody) po ataku bolka. Jak się dobrze wstrzelisz to ... może być killerek. Ja tarnusa dostałem tydzień temu. Na razie nie złowiłem na niego nic ale wiem, że są skuteczne. Przyjdzie czas i na mojego.

Pozdrawiam

Remek

Już chyba wszystko dotyczące pracy tej przynęty było powiedziane.Jedynie mogę dodać,ze także udaje mi się tę przynęte poprowadzić tak aby wyskoczyła z wody.Jezeli jest ona tuż pod powierzchnią i pracuje jednostajnie,z wyczuciem trzeba szarpnąć wedziskiem.Wyskoczy ona 10-15cm nad powierzchnię.Udało mi się w ten sposób sprowokować kilka ryb do brania.

Do prowadzenia jerkowego należy założyc gruby fluorocarbon,aby nie haczyła się linka o kotwice. Poza boleniami złowiłem na Uklejki szczupaki,okonie,belony,rdzawce i makrele.Slyszalem o pstrągach i kleniach z Brdy.Ja niestety mam za mało czasu to sprawdzić osobiście.Jak już Tomek (Tpe) wspomniał,złowiono na nie naprawde duże bolenie z zaporówki.Niestety nie dostałem jeszcze zdjęć.I pewnie facet nie chce się nimi chwalić ,aby nie zepsuć miejscówki.

A jeszcze zapomniałem.Miałem także dwa ataki z powietrza.Raz mewa śmieszka,drugi raz jakieś inne białe ptaszydło.Na szczęście nie zacięte. :D

Już chyba wszystko dotyczące pracy tej przynęty było powiedziane.Jedynie mogę dodać,ze także udaje mi się tę przynęte poprowadzić tak aby wyskoczyła z wody.Jezeli jest ona tuż pod powierzchnią i pracuje jednostajnie,z wyczuciem trzeba szarpnąć wedziskiem.Wyskoczy ona 10-15cm nad powierzchnię.Udało mi się w ten sposób sprowokować kilka ryb do brania.

Do prowadzenia jerkowego należy założyc gruby fluorocarbon,aby nie haczyła się linka o kotwice. Poza boleniami złowiłem na Uklejki szczupaki,okonie,belony,rdzawce i makrele.Slyszalem o pstrągach i kleniach z Brdy.Ja niestety mam za mało czasu to sprawdzić osobiście.Jak już Tomek (Tpe) wspomniał,złowiono na nie naprawde duże bolenie z zaporówki.Niestety nie dostałem jeszcze zdjęć.I pewnie facet nie chce się nimi chwalić ,aby nie zepsuć miejscówki.

A jeszcze zapomniałem.Miałem także dwa ataki z powietrza.Raz mewa śmieszka,drugi raz jakieś inne białe ptaszydło.Na szczęście nie zacięte. :D

Michał witam Cię nie masz czasu ??????

a to ciekawe a Piotrek mówi że cały czas ćwiczysz na pontonie :lol: :lol: :lol:

jutro mam trening na Odrze , wyskoki z wody poćwiczę :huh:

:huh:

Ps. Pozdrów koszykarza :mellow:

Chciałbym cały czas ćwiczyć na pontonie.Wczoraj byłem.Musiałem trochę porzucać.Ale poza trzydziestakami nic wiecej nie widziałem.Skutery,i inne hałasliwe pływadła owszem.Niech się skończą wakacje-będzie cisza.Dzisiaj to już miałem łowić na Sanie,lecz pan o podobnej fryzurce do Twojej zarzucił mnie wzorami wędek.Ale we wrześniu nie odpuszczę.

post-382-1348913574,0356_thumb.jpg