Dąbek 111 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Jestem na etapie wyboru multi do UL ,a raczej L,po sprzedaży C-51E,który był fajny ale.No właśnie eksperymentów ciąg dalszy, 51E wymagałby dalszej rozbudowy o szpulkę przynajmiej.Niebagatelną rolę odgrywa też waga multika ,który ma być podpięty do Phenixa z seriiTX682.Curado miało zdaje się 195g ,a tytułowe młynki 154 i 145g. Wiem ,znawcy tematu wskażą zapewne bez namysłu na Aldebarana ,ale mnie interesują bardziej wartości użytkowe,więc opinie posiadaczy bardzo wskazane .Czy są konkretne cechy ,które stawiają jeden z nich wyżej, nie rozpatrujmy tematu w kontekście ceny. Słyszałem np.opinię ,że przekładnia w Abu jest mosiężna a w Aldebaranie stop aluminium ,co wpływa na jej krótszą żywotność.Zaznaczam ,że młynek ma obsługiwać przynęty głównie okoniowe od 3g ołowiu +guma do 12g+guma i nie ukrywam ,żemoże kiedyś zapragnę pobawić się lekkimi wobkami.Natomiast o Abu ,że jest bardzo wszechstronny i obsłuży komfortowo 3-40g.Być może właśnie cena wskazywałaby na Abu,ale z drugiej strony w razie sprzedaży z Shimano będzie mniej problemu iewentualnej straty.I co wy na to Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Mam tego Aldka. Uczę się go .Jestem zadowolony co to trwałości nie wiem. Jestem z Cz-wy jak mieszkasz obok to podjedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Niestety Żuławy ,więc trochę daleko A jak z rzutami ,w porównaniu z Curado 51 na oryginalnej szpuli ,jak niską gramaturą komfortowo ciska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 3 gr leci miło , 2,5 raczej też ... piszę tu o woblerach.To jest mój pierwszy multik light wraz z kijem HM 72 TANTO 2-15 niezły team. Brakuje mi jedynie pstrąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Rafał, Widzę, że korci Cię ten Aldebaran ( zreszą mnie też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ja sie skusiłem na Aldka niedługo jade porzucać troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Do tego Aldka zniechęciły mnie trzy rzeczy: - tylko płytka szpula,- brak magnetyka- już posiadane 51E z Availem i magnetykiem Chodź miałem możliwość kupienia nowego za1300pln. Ostatecznie kupiłem nowe ABU MGX i sprzedałem Metanium Mg7 +Avail + magnetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 135 m PowerPro 5lb bez problemu wlazlo na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 nie moj swiat, ale musze przyznac, ze jezeli ktos tak lubi, to dlaczego mial by sie nie pozbawiac tej, dla mnie wyraznie masochistycznej, przyjemnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Pitt chyba zbyt surowy jestes ja mam zamiar lowić wabiami od 5-6g do max 15 g to chyba zaden masochizm przy zastosowaniu Aldka i odpowiedniego kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Zakupiony Revo MGX Na fabrycznej szpuli lata niżej i dalej jak Curado 51 z oryginalną.A w porównaniu do aldka jest tylko 9g cięższy ,za to jest prawie dwa razy tańszy,ma hamulec regulowany z zewnątrz, trwalszą przekładnię i jest bardziej wszechstronny ,oblatuje wabie od3-40g. Może z czasem dokupię szpulkę od LTX ,ale na chwilę obecną czuję ,że nie będzie takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Tylko pytanie czy slabsza przekladnia ma jakies znaczenie przy woblerach 5-10 g i rybach max 3 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 @Dąbek. Poważnie z MGXa lata lepiej niż seryjnego E50? Trzeba było od razu brać LT, miałbyś płytką szpulę z miejsca a tańszy o jakie 300zł od MGXa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Jak mi Rafał dośle w końcu moje patyki to pojadę w tygodniu nad wodę i zrobię testy.Porównam ABU MGX z 51E ( z seryjna szpul i z Availem). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie to tyle: Curado 51E Oryginalna szpula do 51E waży 11g (wraz z rozetką)Głębokość szpuli: 6,8-6,9mmWaga 197g Abu MGX Oryginalna szpula do Abu MGX waży 10g ( wraz z łożyskiem)Głębokość szpuli: 8,0mmWaga 154g Mierzone : wagą kuchenną i suwmiarka. Edytowane 3 Marca 2013 przez _ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jacek, a wydłubałbyś łożyska z curado i zważył razem ze szpulą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jacek, a wydłubałbyś łożyska z curado i zważył razem ze szpulą? Nie ma sprawy.Samo łożysko 3x10x4 waży 2g. Dodaj to tego szpulę i masz wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) nie moj swiat, ale musze przyznac, ze jezeli ktos tak lubi, to dlaczego mial by sie nie pozbawiac tej, dla mnie wyraznie masochistycznej, przyjemnosci Jeden lubi rybki, drugi pipki, a trzeci jak mu nogi śmierdzą….. I co z tego jakie kto ma zboczenie, ważne, że nikomu nie szkodzą….. Edytowane 3 Marca 2013 przez _ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dewiacje jakieś trzeba mieć . Dzięki za pomiar. Czyli szpula MGX waży jakieś 8gr. To w takim razie ile waży seryjna szpula w LT/LTX? Powinno być jeszcze mniej, podziurawiona jak ser szwajcarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Krzysiek_W, on 03 Mar 2013 - 16:11, said:Dewiacje jakieś trzeba mieć . Dzięki za pomiar. Czyli szpula MGX waży jakieś 8gr. To w takim razie ile waży seryjna szpula w LT/LTX? Powinno być jeszcze mniej, podziurawiona jak ser szwajcarski.Tuningowa do LTX'a waży 6,5g Tuningowa do MGX'a waży 8,5g. Zerknij na lina poniżej. http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_spools_abu.htm Edytowane 3 Marca 2013 przez _ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 nie rozumiem po co sie moja wypowiedzia podniecac? to tylko moje zdanie ... a ze mialem mozliwosc porownac MGX z LT z LTX i z pixy SPR to wolno mi je miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ale która? Bo jest 6,5 gr. http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_spools_abu.htm i ta 7,8 gr: http://avail.jp/shop/products/ms_rv_ltx/index.html Teraz czy to jest z łożyskiem czy bez? Z drugiej storny jeśli waga seryjnej szpulki jest mniejsza niż MGX a pewnie jest, więc po co avail? Coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Tego nie jestem pewien, ale ze zdjęć można wnioskować, że to jest ABU REVO LTX JDM. Skoro Pitt miał okazję testować wszystkie te młynki to może rozwiej nasze wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 obawiam sie, ze nie jestem w stanie po prostu nie potrafie wyczuc, tych ordynarnych, ze tak powiem wszechobecnych, i dla wszystkich fachowcow od BC wyczuwalnych, 2 gramow roznicy w wadze szpul, i ich umiejscowic ... i prosze nie nadinterpertowac pewnych wypowiedzi, ja nic nie testowalem ... od testowania sa, tutaj, na forum, prawdziwi fachowcy-testerzy ... ja po prostu mam mozliwosc polowic sobie tymi mlynkami, jezeli mam na to ochote, czasami nawet tego samego dnia, ale tu musialbym sie sprezyc i dobrze zorganizowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 To JDM to chyba zmyłka. One wszystkie są reklamowane jako JDM, bo nie były w ogóle przewidziane na inny rynek. W sensie nazewnictwa i być może koloru są różnice bo i tak są robione w Korei. Musiałby być inny pinion, albo mocowanie od strony magnesu, żeby nie pasowało. Na schematach nie widzę rozróżnienia na JDM. Jak ktoś znajdzie info o wadze seryjnej szpulki LT/LTX to proszę o wrzutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Według pomiarów na tym filmie : od 5-tej minuty LTX 8,37 grama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi