Skocz do zawartości

Abu Revo MGX vs Shimano Aldebaran BFS XG

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie wyboru multi do UL ,a raczej L,po sprzedaży C-51E,który był fajny ale.No właśnie eksperymentów ciąg dalszy, 51E wymagałby dalszej rozbudowy o szpulkę przynajmiej.Niebagatelną rolę odgrywa też waga multika ,który ma być podpięty do Phenixa z seriiTX682.Curado miało zdaje się 195g ,a tytułowe młynki 154 i 145g. Wiem ,znawcy tematu wskażą zapewne bez namysłu na Aldebarana ,ale mnie interesują bardziej wartości użytkowe,więc opinie posiadaczy bardzo wskazane .Czy są konkretne cechy ,które stawiają jeden z nich wyżej, nie rozpatrujmy tematu w kontekście ceny. 

Słyszałem np.opinię ,że przekładnia w Abu jest mosiężna a w Aldebaranie stop aluminium ,co wpływa na jej krótszą żywotność.Zaznaczam ,że młynek ma obsługiwać przynęty głównie okoniowe od 3g ołowiu +guma do 12g+guma i nie ukrywam ,żemoże kiedyś zapragnę pobawić się lekkimi wobkami.

Natomiast o Abu ,że jest bardzo wszechstronny i obsłuży komfortowo 3-40g.

Być może właśnie cena wskazywałaby na Abu,ale z drugiej strony w razie sprzedaży z Shimano będzie mniej problemu iewentualnej straty.

I co wy na to Panowie? :mellow:  :wacko:

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 tygodnie później...

Do tego Aldka zniechęciły mnie trzy rzeczy:

- tylko płytka szpula,

- brak magnetyka

- już posiadane 51E z Availem i magnetykiem

Chodź miałem możliwość kupienia nowego  za1300pln.

Ostatecznie kupiłem nowe ABU MGX i sprzedałem Metanium Mg7 +Avail + magnetyk.

Zakupiony Revo MGX :) Na fabrycznej szpuli lata niżej i dalej jak Curado 51 z oryginalną.A w porównaniu do aldka jest tylko 9g cięższy ,za to jest prawie dwa razy tańszy,ma hamulec regulowany z zewnątrz, trwalszą przekładnię i jest bardziej wszechstronny ,oblatuje wabie od3-40g. Może z czasem dokupię szpulkę od LTX ,ale na chwilę obecną czuję ,że nie będzie takiej potrzeby.

Jak mi Rafał dośle w końcu moje patyki to pojadę w tygodniu nad wodę i zrobię testy.

Porównam ABU MGX z 51E ( z seryjna szpul i z Availem). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na razie to tyle:

Curado 51E

Oryginalna szpula do 51E waży 11g (wraz z rozetką)

Głębokość szpuli: 6,8-6,9mm

Waga 197g

Abu MGX

Oryginalna szpula do Abu MGX waży 10g ( wraz z łożyskiem)

Głębokość szpuli: 8,0mm

Waga 154g

Mierzone : wagą kuchenną i suwmiarka.

Edytowane przez _ronin

nie moj swiat, ale musze przyznac, ze jezeli ktos tak lubi, to dlaczego mial by sie nie pozbawiac tej, dla mnie wyraznie masochistycznej, przyjemnosci :)

Jeden lubi rybki, drugi pipki, a trzeci jak mu nogi śmierdzą…..

I co z tego jakie kto ma zboczenie, ważne, że nikomu nie szkodzą…..

Edytowane przez _ronin

Krzysiek_W, on 03 Mar 2013 - 16:11, said:

Dewiacje jakieś trzeba mieć :D . Dzięki za pomiar. Czyli szpula MGX waży jakieś 8gr. To w takim razie ile waży seryjna szpula w LT/LTX? Powinno być jeszcze mniej, podziurawiona jak ser szwajcarski.

Tuningowa do LTX'a waży 6,5g

Tuningowa do MGX'a waży 8,5g.

Zerknij na lina poniżej.

http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_spools_abu.htm

Edytowane przez _ronin

Ale która?  Bo jest 6,5 gr.

http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_spools_abu.htm

i ta 7,8 gr:

http://avail.jp/shop/products/ms_rv_ltx/index.html

Teraz czy to jest z łożyskiem czy bez? Z drugiej storny jeśli waga  seryjnej szpulki jest  mniejsza niż MGX a pewnie jest, więc po co avail? Coś tu nie gra. 

obawiam sie, ze nie jestem w stanie  :)  po prostu nie potrafie wyczuc, tych ordynarnych, ze tak powiem wszechobecnych, i dla wszystkich fachowcow od BC wyczuwalnych, 2 gramow roznicy w wadze szpul, i ich umiejscowic ... i prosze nie nadinterpertowac pewnych wypowiedzi, ja nic nie testowalem ... od testowania sa, tutaj, na forum, prawdziwi fachowcy-testerzy ... ja po prostu mam mozliwosc polowic sobie tymi mlynkami, jezeli mam na to ochote, czasami nawet tego samego dnia, ale tu musialbym sie sprezyc i dobrze zorganizowac ...

To  JDM to chyba zmyłka. One wszystkie są reklamowane jako JDM, bo nie były w ogóle przewidziane na inny rynek. W sensie nazewnictwa i być może koloru są różnice bo i tak są robione w Korei. Musiałby być inny pinion, albo mocowanie od strony magnesu,  żeby nie pasowało. Na schematach nie widzę rozróżnienia na JDM.  Jak ktoś znajdzie info o wadze seryjnej szpulki LT/LTX to proszę o wrzutę.  :)