Skocz do zawartości

Abu Revo MGX vs Shimano Aldebaran BFS XG

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Pitt ja tam masohizmu nie zamierzam uprawiać :) Mój  zestaw jest raczej L niż UL, bo przynęty to głównie okoniowe gumy na główkach od 4g .Potrzeba takiego zestawu wynikła bardziej z lenistwa .Zapominałem częst o przestawianiu bloczków w Curado ,po zmianie przynęty np z gumy 10g na obrotówkę 2 i bigos miałem na przynajmiej pół godzinki.Revo jest ok 50g lżejsze od curado,co mnie też cieszy.A druga i chyba ważniejsza przyczyna chęci posiadania takiego zestawu to to ,że jak łowiłem castem 1 lub 2 godz sandacze i nagle zapragnąłem poćwiczyć okonie ,to myślałem że urwę korbę w stałoszpulowcu :lol: ni cholery nie mogłem sie przestawic :huh:

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak mi Rafał dośle w końcu moje patyki to pojadę w tygodniu nad wodę i zrobię testy.

Porównam ABU MGX z 51E ( z seryjna szpul i z Availem). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na razie to tyle:

Curado 51E

Oryginalna szpula do 51E waży 11g (wraz z rozetką)

Głębokość szpuli: 6,8-6,9mm

Waga 197g

Abu MGX

Oryginalna szpula do Abu MGX waży 10g ( wraz z łożyskiem)

Głębokość szpuli: 8,0mm

Waga 154g

Mierzone : wagą kuchenną i suwmiarka.

ronin-jak testy? :)

@Dąbek chyba miał na myśli szpulkę availa do MGX. Seryjna nie pasuje przede wszystkim dlatego że hamulec nie ten.  Poza tym Abu od początku istnienia stosuje bardzo precyzyjne system oznaczeń części. Jeśli dla kilku różnych młynków istnieją te same części, to na schematach mają te same numery. Dotyczy to także szpul, choć tu sprawa łatwa bo jeśli  mają inne systemy hamulców to wiadomo, że się nie da.  

Edytowane przez Krzysiek_W

• 4 tygodnie później...

Naprawde, tym sie nie martwie- mam 2007-Mietka-calkiem w pozadku. Badalem Curadke D, mojego kolegi-pierwszy zginął pinion mosiądzny. Tak, mysle, ze kolega ma racije-'"schodzić z masy"-powszechny trend, caly swiat teraz na tym zwariowany.

Z innej strony-kolka zebate lekkostopowe dość niezawodne-mówią, że przekładnie liekke ma nawet STX-3 generaciji, nie wiem czy to tak, ale numerki Main Gear  1281156 na STX takie same, co i na Premier 3gen

A to ta Kuradka 101D,widac,ze zabki na pinione juz niezbyt zdrowe.

2696d2222c30.jpg

Edytowane przez boor

czyli stozkowy jest... 

kurka szukam czegos i tak rozwazam czy zakupic BFSa czy moze nowego mietka albo aldebaranka klasycznego... wczesniej chodzil mi po glowie CORE 101 ale... jakos mi przeszlo... :)

zobaczymy jeszcze...

Dzieki Rafał na info :)