Skocz do zawartości

KLASYCZNY KOŁOWROTEK MUCHOWY - PROPOZYCJE

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie a zarazem Proszę o poradę znawców tematu. Sprawa dotyczy młynka pod kij szklak (na ukończeniu w pracowni). Muchówka - 8’, #4 budowana według starych uznanych wzorów. Kolor blanku słomiany niczym klejonka, pierwsza przelotka wejściowa agatowa kolor bursztynowy, jasny drewniany insert. Kijek planuję doposażyć w klasyczny kołowrotek, myślałem o Hardy lub inny podobny, nowy lub stan idealny, oryginał. Może być z bieżącej produkcji jednak klasyk. Przeglądam stronę producenta i trudno coś wyłuskać w tej mnogości. Używam głównie kołowrotków Loop-a stąd brak rozeznania w firmach konkurencyjnych. Liczy się efekt wizualny, techniczny zapewnia logo firmy i odpowiedni model. Ciekaw jestem waszych typów... Jak na razie preferencje ma Hardy. Zapraszam, będę wdzięczny za wszelkie sugestie...

PS

Pod słowem "klasyczny" mam na myśli kołowrotek jak w linku: http://www.classicflyfishingtackle.com/reels/reels-hardy-golden-featherweight.html

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

miałem kiedyś bardzo zgrabny świetnej jakości kołowrotek nie znanej w PL firmy Teton - model Tioga, już nie produkowany

ale jest inny model

http://www.tetonusa.com/collections/reels/products/teton-classic-reel-size-3-4

przystępna cena a jakość bardzo dobra

ja bym zwrócił uwagę żeby jednak szpulka nie była standardowa tylko LA, te kołowrotki i tak są małe

i pewnie rzucać będziesz na niewielkich dystansach ale trochę trwa zanim linka przestanie spreżynować po

wyciągnięciu z takiej wąskiej szpuli

Ten Szwajcar był wystawiany dawno temu na FF. Nie byłem wtedy specjalnie zainteresowany, pomysł kołowrotka zrodził się z chwilą budowy szklaka. Jak na razie stawiam na firmę Hardy tylko nie wiem który model. Miałem kilka w ręku i na tym kończy się znajomość. Przez ciekawość zapytam, ile to cudo może kosztować - Marryat Baby Fly Reel...

PS

Jakoś do Jankesów nie mam serca, jedynie Orvis łechce kubki smakowe...

Vasyl - trzeba mieć zdrowe serce by to wszystko przeglądać... :D  Stąd tylko pobieżnie przeleciałem ten link: http://66.51.163.9/fishing/collection/index.cfm?depth=1&finalLevel=3&category=3

Stawiam na doświadczenie w realu kogoś z Kolegów na forum. Dzięki za zaangażowanie, jak by nie było niezła zabawa... :)

Fatso - cena jeszcze do zaakceptowania...

Kiedy w latach '80-tych chodziłem do biblioteki przy ambasadzie USA między innymi po to, żeby poczytać Field&Stream, to czytałem jakiś ranking kołowrotków muchowych. Marryat był wówczas jednym z lepszych i droższych i zapadł mi w pamięć. Nigdy nie miałem i nie oglądałem, ale złe to na pewno nie jest.

Zapewne tak, jednak cały czas mam przed oczyma HARDY GOLDEN FEATHERWEIGHT REEL. Taki prosty by nie rzec surowy a jakże piękny w swej formie i wyważeniu optycznym. Są dwie opcje - albo Golden lub zakup nowego, któryś z podanych linków. Na spokojnie pooglądam jeszcze raz. Może dojdą inne sugestie...

Ari T Hart, jak dla mnie zdecydowanie. http://www.google.co.uk/search?q=ari+t+hart&hl=en&tbo=u&rlz=1C1GGGE_en-gbGB487GB487&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=VrIiUfOELMa40QWs-YHgBA&ved=0CEwQsAQ&biw=1440&bih=799&sei=e7IiUZTHKYqp0AXJ-4AY

Zadne inne nie wywarly na mnie takiego wrazenia, jak pojawi sie wolna gotowka planuje zakup lososiowego rozmiaru. Jakies ludzie pozabierali je ponoc do muzeum sztuki nowoczesnej w us and a :) 

Hardy robi kilka modeli w uk ale sa niemilosiernie drogie. Taki rozmiar to pewnie z 550 funciakow ale przy zachowaniu idealnego stanu dobra inwestycja na przyszlosc. 

Wg mnie jeśli klasyka to Hardy Perfect w miarę ludzkich cenach lub Bogdan w nieludzkich.

Perfect 2 7/8 LH" do linki 4# : http://fly.hardyfishing.com/en-gb/products/reels/hardy-bros-reels/perfect-trout-reels/

raptem 675 funtów :D

Edytowane przez DonPablo

Michał - wiem, że Ari T Hart to Twój faworyt, już kiedyś wyraźnie dałeś to do zrozumienia. Problem u mnie z brakiem akceptacji tych mocno wyszukanych form. Dopracowanie szczegółów w tych młynkach musi być perfekcyjne, może gdybym miał w ręce zmienił bym zdanie. Dobrze wiemy, że wiele rzeczy kupionych wzrokowo w realu odstrasza i na odwrót. Nie mówię nie, dzisiaj postrzegam je jako ciekawostki sztuki użytkowej i tak też je traktuję.

Kuba - Twoja propozycja jest ciekawa jednak zbyt lekki i nie ten kolor, wolał bym bardziej spokojny wygląd. Cena akceptowalna...

DonPablo - amerykański klasyk to solidna maszynka, z tego co kojarzę to raczej robią je pod łosie a ja szukam młynka do #4, Perfect Trout Reels - zgoda fajny sprzęt, cena jednak zaporowa. Może jak dojrzeję... Mam już kilka Loop-ów, które mocno przetrzepały moją kieszeń, tutaj jestem dosyć powściągliwy... ;)

W zeszłym roku w jakimś krzyżackim sklepie online'owym trafiłem fajny kołowrotek za ok. 35 euro plus jakieś 10 przesyłka. Oczywiście inna to klasa, niż ów Hardy, czy Marryat, ale i tak jakoś mi się z Daiwą Luna kojarzy. Precyzyjnie spasowany, dobry hamulec, ogólnie pancerna konstrukcja. Wczoraj wieczorem stwierdziłem, że to de facto rebrandowany Pflueger Supreme. To taka opcja w wersji ekono...

post-47675-0-87040900-1361259056_thumb.jpg

Perfect-uwaga-prawa lub lewa ręka-kołowrotek składa się z 3 części Bywa agatowy wypust linki!.Sovereign-świetny hamulec,możliwość odłącznia terkotki-co prezentuje filmik,produkowany był zesztą w róznych kolorach(mój jest złoty)-model gold .Marquis-najprostszy,ale zawsze terkocze w wersji typowej,choć rarytasem jest model silent o hamulcu ciernym(działa dość umownie,z precyzją słabo),ale jest cichy.Modele Lightweight-różne -terkoczą zawsze,hamulec to śrubka na obudowie-zakres hamowania mały.Kolory-srebrny i złoty w wersji gold.Jest jeszcze ultralight o mniej klasycznym wyglądzie dość fajnym hamulcu.Wszystkie mają wąskie ośki i konsekwencje są Ci pewnie znane.Krótki opis kołowrotków  "z natury" ;)

Do Twojego wędziska rekomenduję Golden LRH

Tak, tak, tutaj nawet jestem po wstępnych rozmowach. Jednak zbyt ciężki do #4. Przymierzam się do 5-8 pod switch-a #7, #8. Z Loop-ów trzymam jako awaryjny EVOTEC LW 2 FIVE jeśli nic nie wpadnie, model jak z fotki:

06ok.jpg

Była też dostępna SORA 5-6 w kolorze jak na foto (moja 3-4) jednak wygarnął ją Kolega z forum @Marcys1973 - Pozdrawiam Marcin... :D

No i po ptokach, tak temat byłby rozwiązany...